О лажној АУКУС стратегији.

„Пекинг ће настојати да искористи политичку празнину Вашингтона“.

15. септембра 2021. САД, Велика Британија и Аустралија објавиле су  стварање новог војног блока АУКУС. Лидери три државе су на заједничкој конференцији за новинаре задатке АУКУС-а назвали јачање безбедности и стабилности у Индо-пацифичком (азијско-пацифичком) региону, заједнички одговор на безбедносне изазове и повећање одбрамбеног потенцијала Аустралије. Указали су и на тешко стратешко окружење у региону, растућу нестабилност и појаву нових претњи.

Нова англосаксонска војна алијанса је заправо створена како би се обновио амерички глобални утицај, што је означило почетак глобалне промене у систему међународне безбедности.

Прочитајте још:  На корак од котла: Шта се тренутно зна о ситуацији Оружаних снага Украјине у Бахмуту
Стварање чисто англосаксонског војног савеза негативно је примљено у Европи. 20. септембра исте 2021, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла : „Постоји много отворених питања на која треба одговорити. Једна од наших земаља чланица је третирана неприхватљиво.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француској забоден нож у леђа

Прочитајте још:  Нови доказ биолошких активности САД у Украјини
Британци и Аустралијанци играју улогу статиста у АУКУС-у , или у најбољем случају секундарних играча, док су Французи избачени из консолидованог система безбедности НАТО-а. Тиме је развејан мит о очувању јединства „евроатлантске заједнице“ на било ком од фронтова.

Истог дана, 15. септембра, Француска је добила још један нож у леђа, како је министар спољних послова Пете републике Жан-Ив Ле Дријан саопштио : Аустралија је отказала без претходног обавештења француско-аустралијски споразум о снабдевању нуклеарним подморнице у износу од 56 милијарди евра (90 милијарди аустралијских долара) и смањио обим стратешког партнерства са Француском. Француска је 17. септембра опозвала своје амбасадоре из Канбере и Вашингтона на консултације у знак протеста.

Француски војно-индустријски комплекс је истакао своје одступање од Велике Британије и Сједињених Држава и узвратио ударац.

„Посета Бориса Џонсона Кијеву да се састане са Володимиром Зеленским потврђује место Лондона као првог савезника Украјине. Елитне јединице САС присутне су у Украјини од почетка рата, као и америчке јединице Делта “ , објавио је лист Фигаро , у власништву француског авио-космичког концерна Дассаулт Гроуп , 10. априла 2022 , позивајући се на извор из француске обавештајне службе.

Прочитајте још:  СДП данас слави капитулацију слободарске Црне Горе
У фебруару 2022. Француска  је доделила велики војни уговор Индонезији, која ће купити 42 ловца Дассаулт Рафале у низу уговора, укључујући развој подморница класе Сцорпене , куповину сателита и производњу муниције. Према речима француске министарке одбране Флоранс Парли, која је блиско повезана са Дасоом, ова наредба ће Индонезију учинити другом државом у индо-пацифичком региону после Индије која се ослања на борбене авионе Дассаулт Авиатион. Индонезија, која је донедавно била друга после Сингапура, постала је највећи француски клијент за војне набавке у југоисточној Азији.

Ови уговори значе да је англосаксонски тријумвират изгубио потенцијалног савезника у својим плановима за геополитичко опкољавање Кине. Касније је, међутим, Француска склопила мир са Аустралијом, отпочевши нове преговоре о војно-техничкој сарадњи.

АУКУС вс АСЕАН

Земље АСЕАН- а су одавно формирале своју политику према Кини и Сједињеним Државама: да добијају економске користи од односа са Кином и војно-политичке користи од сарадње са Америком.

АУКУС, као и четворопартитни безбедносни дијалог САД-Јапан-Индија-Аустралија ( КУАД ), поткопавају овај статус кво нарушавајући вредност мултилатералних институција заснованих на АСЕАН-у .

Прочитајте још:  Трамп: Именоваћу Гренела за вршиоца дужности директора тајних служби САД
Земље АСЕАН-а нису биле у стању да формулишу јединствен став о АУКУС-у. Малезија и Индонезија су се изјасниле против англосаксонског блока, изражавајући забринутост да би АУКУС могао испровоцирати друге земље на агресивније понашање, посебно у Јужном кинеском мору. То је у октобру 2021. године на конференцији за новинаре у Џакарти изјавио малезијски министар спољних послова Саифуддин Абдулах након разговора са индонежанским колегом Ретно Марсудијем.

„Изразили смо јединствен став о чињеници да једна од држава у региону набавља нуклеарне подморнице “, рекао је Саифутдин, а преноси Ројтерс. „Упркос чињеници да ова земља нема могућности да поседује нуклеарно оружје, све то изазива забринутост и забринутост.

„Малезија се, као чланица АСЕАН-а, придржава принципа одржавања Јужног кинеског мора као зоне мира, слободе и неутралности“, рекао је Куала Лумпур, позивајући све стране које директно или индиректно учествују у споразуму да се уздрже од провокативних акција. .

Прочитајте још:  УЗ ЈЕРЕС ИДЕ И РАСКОЛ ИЛИ КАКО ЈЕ ПАТРИЈАРШИЈА ЛЕГАЛИЗОВАЛА РАСКОЛ МАКЕДОНАЦА
Сингапур и Филипини су подржали стварање АУКУС-а . Филипински министар спољних послова Теодоро Локсин изјавио је да ће АУКУС „служити обнављању и одржавању равнотеже, а не дестабилизацији“. „Сингапур нема страхове од новог безбедносног формата АУКУС – земља рачуна на конструктивну улогу овог механизма у региону“, рекла је Вивијан Балакришнан, министарка спољних послова Републике. Истина, касније је појаснио : „Не желимо да постанемо арена индиректног надметања или чак сукоба.

Земље АСЕАН-а покушавају да избегну увлачење у конфронтацију између САД и Кине и почињу да диверзификују своју спољну политику. Тако су у децембру 2021. године одржане прве поморске вежбе Индонезије и Русије.

Прочитајте још:  Харис: Ако Русија нападне Украјину – увешћемо против ње санкције какве свет није видео
А 12-13. маја 2022. у Вашингтону је одржан самит АСЕАН  -САД, који се показао као очигледан неуспех Стејт департмента. У светским медијима овај самит је одмах назван „самитом пропуштених прилика“. Штавише, за то је крива Бајденова администрација, што препознају и амерички аналитичари.

„На економском плану, званичници Беле куће одбили су позиве лидера АСЕАН-а за већи приступ тржишту САД. Ово презирање је у складу са Бајденовим мораторијумом на све нове трговинске споразуме, чак и на оне који би потенцијално могли да помогну земљама АСЕАН-а да смање своју зависност од Кине. На крају самита, Бела кућа је објавила  планове да земљама АСЕАН-а обезбеди 150 милиона долара помоћи у инфраструктури, безбедности и пандемији. Нажалост, скромни допринос Вашингтона бледи у поређењу са развојном помоћи од 1,5 милијарди долара коју је Кина обећала земљама АСЕАН-а прошле јесени.

Убудуће, Бајденова незаинтересованост за обављање редовних размена између лидера са колегама из АСЕАН-а, као и одбијање Беле куће да размотри активнији регионални трговински програм, озбиљно ће ометати индо-пацифичку стратегију администрације.

Пекинг ће настојати да искористи политичку празнину Вашингтона да прошири своје економске, политичке и безбедносне обавезе широм региона, у циљу даљег слабљења утицаја Вашингтона“, написао је Крег Синглтон, заменик директора Кинеског програма за одбрану Демократије ( ФДД ).

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *