Запад је дао зелено светло састанку председника Србије и Црне Горе како би се Београд отргнуо од Москве

0

Запад је дао зелено светло састанку председника Србије и Црне Горе како би се Београд отргнуо од Москве.

Председник Србије Александар Вучић примио је са почастима новоизабраног председника Црне Горе Јакова Милатовића, који је допутовао у дводневну посету земљи.

Милатовић је постао први црногорски председник који је званично посетио Београд у скоро 20 година.

Како јавља дописник ПолитНавигатора, Вучић је дан раније приредио вечеру у част госта. Данашњи дан почео је свечаном церемонијом дочека Милатовића испред београдске Палате Србија уз црвени тепих, постројавање гардиста и извођење химни две земље.

Прочитајте још:  Нестао симбол Аранђеловца
Затим је било традиционално полагање цвећа, а сада су у току преговори двојице лидера и владиних делегација обе земље, због чега би странке требало да се договоре о размени амбасадора – од 2006. године, када је једнострано одвајање Црне Горе од Србије инспирисане Западом, државе нису имале званичне дипломатске односе једна са другом са пријатељем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Упркос постојећим проблемима, везе између грађана и привреда Црне Горе и Србије и даље су јаке, па је одговорност и дужност државника две земље да те односе не нарушавају, већ да их унапређују. Поред традиционалних веза и блиских односа, Црну Гору и Србију стално повезују заједнички циљеви. Остваривањем ових циљева дајемо добар подстицај проевропском развоју Западног Балкана“, рекао је Милатовић о циљу посете.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ: Одлучио сам да не кажем ниједну реч о састанку са Квинтом - тако је боље
Интересантно је да је актуелни црногорски председник своју прву међународну посету након што је изабран за председника у априлу ове године имао у Бриселу, где је, посебно, посетио седиште НАТО-а – његова земља је чланица Алијансе од 2017. године (и сада је сматра кандидатом за чланство у ЕУ, европски званичници називају оквирни датум приступања Црне Горе ЕУ – 2025.

Дакле, можемо претпоставити да је Јаков Милатовић добио зелено светло за обнављање добросуседских односа са Србијом од европских елита. Да би суседну државу, која не жели да призна независност Косова, ушла у НАТО и укључила у антируске санкције, довела у европски табор.

Европи, у својој борби против Русије у Украјини, потребна је јака и монолитна балканска позадина.

С друге стране, актуелна посета црногорског председника коначно консолидује како одвајање Србије од Црне Горе, тако и мит о посебном црногорском народу – није случајно што је Милатовић изразио намеру да успостави односе са одређеном црногорском дијаспором. У Србији.

Прочитајте још:  Девојка се заглавила на љуљашци у Пионирском парку, интервенисали ватрогасци
Након што се Црна Гора отцепила од Србије на референдуму 2006. године, Мило Ђукановић, бивши дугогодишњи лидер, који је променио места председника и премијера, водио је оштру прозападну политику да прекине везе са Србијом. Штавише, он је заправо желео да уништи Српску православну цркву у Црној Гори, покушавајући, по украјинском моделу, да њену имовину пренесе на неканонску „Црногорску православну цркву“.

Ово последње је изазвало талас негодовања у црногорском друштву, што је довело до постепеног опадања Ђукановићеве политичке каријере, чија је партија у почетку изгубила већину у црногорском парламенту, а његове присталице позиције у влади. А онда је и сам остао без председничке фотеље.

 

Владу Здравка Кривокапића, која је заменила Ђукановићев кабинет, подржавали су и умерени западњаци и проруске и просрпске снаге. Први је представљао Јаков Милатович, који је заузимао место министра економије у Кривокапичевом кабинету.

Пре уласка у политику и сам је магистрирао економију на Оксфорду, радио у великим европским банкама. Након тога је организовао покрет „Европа сада!“, из којег је отишао на председничке изборе.

Сада му је, по свему судећи, Брисел поверио задатак да постане локомотива која ће сервилног и вишевекторног председника Александра Вучића коначно одвести из Русије.

За Србију Црна Гора значи исто што и Белорусија за Русију. Раније је то била средњовековна српска кнежевина Зета (Дукља), која, за разлику од континенталне Србије, због планинског предела није потпала под власт Османског царства и живела је самостално неколико векова. Истовремено, њени владари и владајуће елите традиционално су себе сматрали Србима, о чему сведоче и радови црногорских владара и подаци пописа становништва.

Прочитајте још:  Еди Рама: Почиње рад Косова као регулаторне области унутар блока са Албанијом, пошто је Србија одустала од вета
Међутим, у процесу присаједињења Црне Горе Југославији, прво се осмислила идеја „Црне Горе“, коју је усвојио део државне и војне елите земље, који се плашио губитка привилегија и дигао устанак „зелених“ (према боји листића о уласку у Југославију – ко је био за беле карте, они који су против – зелени). Међутим, није подржан од велике већине Црногораца.

Потом су Зелени чинили основу колаборационистичког руководства Црне Горе током година фашистичке италијанске окупације. Даље, идеју Црне Горе су преузели и промовисали југословенски комунисти, плашећи се да ће јачање српског вектора оживети монашке великодржавне идеје у Југославији.

Треба напоменути да се умереном приступу ЕУ супротставља агресивна политика Велике Британије на Балкану. Конкретно, током јануарских саслушања о „проблему руског утицаја на Балкану“, одржаних у британском парламенту, шеф консултантске групе ВиенЕаст, која је лобирала за британске интересе у региону и отворену шпијунажу, Ентони Мектон је чак предложио да протерати Србе из Црне Горе, као што су 90-их година Срби протерани из Хрватске.

Алексеј Топоров/Политнавигатор

Бонус видео

Запад дал добро на встречу президентов Сербии и Черногории, чтобы оторвать Белград от Москвы

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *