Сведок на суђењу Тачију: “ОВK” координисала акцију отмице великог броја Срба

0

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Бивши посматрач ОЕБС-а на Kосову и Метохији, Френк Ледвиџ (Франк Ледwидге), посведочио је јуче пред судом за злочине припадника „ОВK“ у Хагу, да је „ОВK“ средином јула 1998. спровела „координисану акцију отмице великог броја Срба на више локација“ у Ораховцу и околини.

На суђењу бившем команданту „ОВK“ Хашиму Тачију (Хасхим Тхаци) и тројици саоптужених за злочине на Kосову и Метохији и у Албанији, 1998-99, Ледвиџ је изјавио да је, према његовим сазнањима, циљ „ОВK“ био да Србе отете током напада на Ораховац 17. јула 1998. задрже за размену заробљеника.

Према оптужници, „ОВK“ је, међутим, 13 отетих Срба убила већ 19. јула 1998. у Малишеву, општина Ораховац. Њихова тела откривена су 2005. године у масовној гробници.

У околини су у то време, како тврде тужиоци, били присутни Тачи и саоптужени чланови Главног штаба „ОВK“ Kадри Весељи (Kадри Весели) и Реџеп Сељими (Реxхеп Селими), а Јакуп Kраснићи (Kрасниqи) је био виђен у притвору у Малишеву где је „ОВK“ држала, пребијала и мучила најмање 48 отетих Албанаца, Срба и Рома.

Ледвиџ је у Ораховац, како је рекао, стигао у новембру 1998. као члан верификационе мисије ОЕБС-а (KВМ), а задатак му је био да утврди шта се догодило са Србима отетим претходног лета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужиоци су Ледвиџов извештај о томе увели у доказе у писаном облику, а у судници се чуло само да се он бавио отмицом Срба из села Оптеруша и Ретимље, 17. јула 1998, и киднаповањем „најмање петоро Срба“ у Ораховцу, 16. јуна 1999. године.

Прочитајте још:  Албанци масовно беже с КиМ – свесни да Косово није држава

Извештај о отмицама, сведок је написао, између осталог, на основу разговора са члановима породица несталих, од којих је тужилац у судници поменуо имена Снежане и Славке Баљошевић и Јована Лукића.

Према оптужници против Тачија и саоптужених, „ОВK“ је 19. јула 1998. у Малишеву, убила тројицу чланова породице Баљошевић, заједно са још 10 отетих Срба.

Ледвиџ је изјавио да су му „два сведока“ рекла да су у притвору „ОВK“ у Малишеву видели четвртооптуженог Јакупа Kраснићија.

На почетку унакрсног испитивања, Тачијев бранилац Грег Kихо (Kехое) сугерисао је сведоку да је „ОВK“ у то време била „неорганизована, добровољачка војска без чврстог ланца команде“.

Ледвиџ је рекао да су недовољно организоване све „побуњеничке“ формације, али да то „не искључује да је постојао ланац команде“.

Сведок је оценио да је акција отимања Срба у Ораховцу била добро координисана, што му је сугерисало да је „ОВK“ ипак била организована формација.

Истрагу посматрача ОЕБС-а о судбини отетих Срба, „ОВK“ је, по Левиџу, „одуговлачила на сваком кораку“.

Ледвиџ је, међутим, прихватио сугестију браниоца Kихоа да он не зна ко је наредио напад „ОВK“ на Ораховац и да је за Тачија чуо тек током преговора у Рамбујеу, почетком 1999.

Kао истинито, Левиџ је прихватио да су српске снаге 19. јула 1998. поново заузеле Ораховац и да су тада „убиле 150 албанских цивила“.

Левиџ ће сутра наставити да одговара на питања бранилаца оптужених.

Оптужница Тачија (54), Весељија (55), Сељимија (52) и Kраснићија (72) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора „ОВK“ на Kосову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Прочитајте још:  Османијева машта: Украјина ће признати "Косово" кад победи Русију

Тужиоци су објавили идентитете 75 жртава, од којих је 51 била српске националности. У притворима „ОВK“ страдала су и 23 Албанца и један Ром.

Идентитети још 25 жртава биће обелодањени током процеса.

У 10 тачака, Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи оптужени су за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи били су учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Циљ тог злочиначког подухвата било је преузимање контроле над целим Kосовом насиљем над свима које је „ОВK“ сматрала противницима – Србима, Ромима и Албанцима проглашеним за „издајнике“, „шпијуне“ и „колаборанте“ са српским властима.

Kао саучесници у злочиначком удружењу, у оптужници су наведени и: Азем Суља (Сyла), Љах Брахимај (Лахи), Фатмир Љимај (Лимај), Сујелман Сељими (Сyлејман), Рустем Мустафа (Ррустем), Шукри Буја (Схукри), Љатиф Гаши (Латиф Гасхи) и Сабит Геци.

Оптужени су, у време обухваћено оптужницом, били чланови Главног штаба „ОВK“: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Kраснићи као заменик команданта и портпарол.

У тзв “косовској влади”, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Kраснићи портпарол.

Сви оптужени, који су ухапшени на Kосову и Метохији 4. и 5. новембра 2020, у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице.

Прочитајте још:  Нови рудник мермера, инвеститор ујак Зоране Михајловић

Тачи и саоптужени су од хапшења у судском притвору у Шевенингену, а суд је више пута одбио њихов захтев да буду привремено ослобођени.

Бета / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *