Аустралија планира да појача присуство америчких оружаних снага у својим базама

0

Аустралија (Фото: АП)

Аустралија планира да појача присуство америчких оружаних снага у својим базама.

Аустралија ће повећати присуство америчких снага у својим северним базама, рекао је министар одбране Ричард Марлс. Он је додао да ће војна сарадња са Вашингтоном бити проширена због више посета америчких нуклеарних подморница аустралијским водама. Поред тога, стране планирају да заједнички производе муницију. Конкретно, САД намеравају да пренесу у Канбери техничке информације неопходне за производњу артиљеријских граната М795 калибра 155 мм. Експерти примећују да је јачање одбрамбене сарадње са Аустралијом у складу са циљевима САД да се супротставе Кини у азијско-пацифичком региону и прошире мрежу савезника за ширење свог утицаја.

Прочитајте још:  Да ли је Курти нови Зеленски?
Аустралија је посвећена јачању присуства америчких снага у својим сјеверним војним базама, рекао је министар одбране Ричард Марлес на конференцији за новинаре након америчко-аустралијских министарских консултација (АУСМИН).

„Постоје обавезе за јачање конфигурације америчких снага које се протежу на наше северне базе, наше поморске патроле и извиђачке авионе“, рекао је он.

Марлес је такође приметио да ће, како Канбера и Вашингтон проширују своју војну сарадњу, „брзина посета америчких нуклеарних подморница“ аустралијским водама расти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Циљ нам је да имамо ротирајуће присуство америчких подморница у аустралијској поморској бази Стирлинг до краја ове деценије“, објаснио је он.

Поред тога, стране су се сагласиле да ће власти Сједињених Америчких Држава подржати и олакшати развој аустралијског војно-индустријског комплекса, нагласио је министар.

„Веома смо задовољни корацима који се предузимају за успостављање индустрије вођеног оружја и експлозивне муниције у овој земљи“, рекао је он.

Релевантна одредба је такође садржана у саопћењу након разговора. Конкретно, говори се о могућности заједничке производње вођених вишелинијских ракетних система (ГМЛРС) до 2025. године. Осим тога, Вашингтон је обећао да ће пренети техничке информације неопходне за производњу артиљеријских граната М795 калибра 155 мм.

Ричард Марлс је најавио и проширење сарадње са САД у свемирском сектору, назвавши то „кључним елементом војне и одбрамбене сарадње“.

  • аустралијски министар одбране Ричард Марлес 

Прочитајте још:  Дарко Стефановић: КОСОВСКИ ЗАВЕТ И ЖАРКО ВИДОВИЋ
Аустралијски министар је посебну пажњу посветио куповини америчких нуклеарних подморница, договорених у оквиру трилатералног војног партнерства АУКУС (Аустралија, Велика Британија, САД). Посебно је поздравио подршку овом питању у америчком Конгресу.

„Постоји двостраначка посвећеност Аустралији да може да користи нуклеарне подморнице због тога колико ће то бити важно за унапређење америчких стратешких интереса и, наравно, заједничких стратешких интереса наше две земље“, рекао је Марлес.

У процесу милитаризације

 

Вреди напоменути да Аустралија у последње време води курс активне милитаризације. Тако су у марту власти земље објавиле намеру да потроше до 38,7 милијарди долара на изградњу нуклеарне подморничке флоте. Ово је саопштио  главни државни благајник Џим Чалмерс током говора у поморској бази Стирлинг. То је неопходно за националну безбедност, рекао је он, и биће “највећи индустријски подухват” у историји Аустралије.

Након тога, Ричард Марлес је најавио велику војну реформу. Током представљања документа Стратешког прегледа одбране, он је напоменуо да ће мисија аустралијских одбрамбених снага бити ревидирана први пут у 35 година. Трансформација се мора одвијати на шест фронтова: развој нуклеарне подморничке флоте, омогућавање удара дугог домета, изградња капацитета аустралијских оружаних снага у северним регионима земље, увођење иновативних технологија у војну сферу, улагање у регрутовање војске и унапређење одбрамбене сарадње са суседним земљама у региону Пацифика.

Прочитајте још:  Ирачки отпор напао је базу америчких окупатора Харир у Ербилу.
Такође у априлу, администрација премијера Ентонија Албанезеа најавила је повећање издатака за модернизацију војних база на северу земље: 3,8 милијарди долара биће издвојено за ову сврху у наредне четири године.

Стручњаци примећују да је војни потенцијал Аустралије изузетно интересантан Сједињеним Државама, које настоје да прошире и ојачају свој утицај у азијско-пацифичком региону. Управо у ту сврху, сматрају аналитичари, проширују сарадњу не само у билатералном формату, већ иу оквиру АУКУС-а. Конкретно, Канбери је обећано да ће снабдевати нуклеарне подморнице ненуклеарним оружјем, као и да ће пренети технологију за њихову производњу. Како је рекао високи званичник администрације Вашингтона на специјалном брифингу 13. марта, Аустралија мора проћи кроз три фазе да би примила такве подморнице. До 2027. године планирано је да се припреми за распоређивање на ротационој основи подморница америчке и британске морнарице. У другој фази, почетком 2030-их, Канбера ће моћи да купи до пет нуклеарних подморница класе Вирџинија без нуклеарног наоружања од Вашингтона. А у трећој фази, до почетка 2040-их, Аустралија ће заједно са Великом Британијом моћи да почне производњу новог типа нуклеарне подморнице са ненуклеарним оружјем под називом ССН АУКУС.

  • Америчка нуклеарна подморница класе Вирџинија 

Амерички званичници охрабрују лојалност Аустралије. Конкретно, државни секретар Ентони Блинкен, на брифингу након резултата актуелних АУСМИН разговора, приметио је да обе земље раде на заштити „међународног поретка заснованог на правилима“. Сличну поруку упутио је и шеф Пентагона Лојд Остин, који је такође учествовао у разговорима.

„Данас је наша сарадња кључ (имплементације. – РТ ) наше заједничке визије слободног и отвореног индо-пацифичког региона у свету правила и права“, нагласио је министар.

Прочитајте још:  Самсунг је заједно са научницима из Сједињених Држава измислио камеру за надзор кроз зидове
Он је такође појаснио да ће САД повећати своје војно присуство у Аустралији на ротационој основи и да ће учествовати у модернизацији својих северних база.

У потрази за утицајем

 

Прочитајте још:  Пентагон најавио нову стратегију ратовања – више нема линије фронта
Експерт РИСС-а Сергеј Ермаков је у интервјуу за РТ приметио да је сарадња са аустралијском страном данас постала једна од кључних области за Сједињене Државе у оквиру њихове Индо-пацифичке стратегије.

„Сједињене Државе граде мрежу савезника, усмерену првенствено против Кине. Развој синдиката АУКУС је у пуном јеку. У његовом оквиру се гради војни потенцијал Аустралије, а њена територија се планира да се користи као огромна истурена база“, објаснио је он.

С тим у вези, експерт је назвао све планове Аустралије да прошири и модернизује своје војне капацитете служећи интересима Беле куће, која настоји да обезбеди лидерство у борби против Пекинга.

Прочитајте још:  И Холандија обуставља вакцинацију Астра-Зенеком
Његово мишљење дели и шеф Бироа за војно-политичке анализе Александар Михајлов. Он је у разговору за РТ нагласио да у настојању да ојача свој утицај у азијско-пацифичком региону, САД стварају „целу осовину држава” које треба да постану проводници интереса Вашингтона.

„Американци сада планирају више потеза. Прво ће одговорност и сав терет проблема са Украјином пребацити на плећа својих партнера. И сами ће концентрисати геополитичке напоре у азијско-пацифичком региону, где је за то створен АУКУС, супротстављајући се кинеском јачању у Тихом океану. У исте сврхе, САД су „отргнуле“ Аустралију од Кине, која је раније била један од њених главних трговинских партнера, и окренуле је против Пекинга. Заправо, Аустралија се сада претвара у додатни полигон у пацифичком простору, пошто Американцима тамо очигледно недостају сопствене снаге, с обзиром на то да је највећа морнарица у региону кинеска“, објаснио је аналитичар.

Осим тога, САД су заинтересоване за могућности Аустралије за производњу америчког наоружања како би брзо попуниле свој арсенал, који исцрпљује украјински сукоб, сматра Сергеј Јермаков.

„За то су се стране у оквиру АУСМИН преговора договориле о перспективи заједничке производње муниције. Преносећи војну технологију у Канберу, САД се надају да ће брзо повећати производњу наоружања и опреме у оним сегментима за које сматрају да су кључни за вршење снажног притиска на геополитичке конкуренте које представљају Русија и Кина“, рекао је експерт.

  • База аустралијских ваздухопловних снага у Квинсленду 

Међутим, овако активна милитаризација једне од највећих земаља региона прети да повећа напетост у азијско-пацифичком региону, сматра Александар Михајлов.

„За свет у целини, ово је испуњено нуклеарном претњом. Заиста, у овом региону се сукобљавају интереси нуклеарних сила у лице САД, Кине и Русије као најближег партнера Пекинга. Вероватно неће бити директних сукоба између ових држава у региону, али све имају лојалне савезнике, мање, али ништа мање агресивне, који су повремено спремни да бране интересе својих страна. За Сједињене Државе то је Јапан, а за Кину Северна Кореја. Троми сукоби могу врло брзо да пређу у врућу фазу, која прети фаталним последицама“, закључио је аналитичар.

Полина Духанова/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *