Све о симптомима и клиничкој слици ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: 2 случаја ове болести у нашој земљи

1

Потврђена су да два случаја грознице Западног Нила у нашој земљи. Реч је о сезонском обољењу које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. Имајући у виду искуства како околних тако и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број оболелих особа се пријављује током августа месеца.

Пацијенти заражени вирусом Западног Нила у нашој земљи, налазе се на болничком лечењу и у добром су стању. Заражени комарци, који преносе ову болест, регистровани су у Београду, Нишу и на Палићу.

Грозница Западног Нила коју преносе комарци стигла је у Србију први пут 2012. Сматрало се у почетку да су је донели азијски тиграсти комарци да би се испоставило да су се њоме заразили домаћи комарци. Важно је рећи да се овај вирус не преноси контактом међу људима, али може да се шири трансфузијом крви, трансплантацијом органа и трансплацентарно са мајке на дете као и дојењем.

До заразе може доћи након убода, а симптоми болести јављају је од три до 14 дана после тога.

Ипак, око 80 одсто инфицираних нема симптоме, а остатак има благу клиничку слику, док се тешка клиничка слика развија код једног на 150 оболелих. Појачаном ризику од тежег облика изложене су особе старије од 50 година и оне које имају неко хронично обољење попут кардиоваскуларних болести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А тежи облик болести карактерише упала мозга (енцефалитис) и нема карактеристике по којима се разлкује од осталих енцефалитиса. Оно што карактерише клиничку слику јесте грозница и главобоља, укоченост врата, дезоријентација, кома, премор, конфулзија, мишићна слабости и парализа. Озбиљне неуролошке манифестације су губитак координације мишићних покрета и запаљење кичмене мождине.

Прочитајте још:  Захарова: Решење за Косово само уз сагласност УН и у складу с интересима народа Србије

Вирус је откривен у области Западног Нила у Уганди 1937. године. Постао је најраспрострањенији арбовирус односно вирус који се преноси инсектима на на планети. Резервоар заразе су птице, најчешће гаврани и чавке. Европом циркулише још од 60-их година прошлог века.

Јелена Миленковић / Блиц жена

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Све о симптомима и клиничкој слици ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: 2 случаја ове болести у нашој земљи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *