Стиже и воће из лабораторије: Нови Зеланд покреће пројекат

0

Foto: Shutterstock

Нови Зеланд разматра стварање воћа узгојеног у лабораторији. Научници ће покушати да створе воће без делова који се иначе одбацују попут језгра јабуке или коштице наранџе.

Научници из Plant & Food Researcha намеравају да узгајају воћно ткиво из биљних ћелија за које се надају да ће имати укус и мирис као право воће. Истраживачи сматрају да ће програм помоћи у очувању сигурности хране у земљи.

“Овде на Новом Зеланду, добри смо у узгоју конвенционалних хортикултурних усева”, рекао је др. Бен Шон, водећи научник за програм истраживања биљака и хране које подстиче влада.

Програм има за циљ узгој плодног ткива без делова који се обично одбацују попут језгра јабуке или коре наранџе.

„Храна створена у лабораторијама могла би да игра кључну улогу у одрживој пољопривреди, али је још увијек у врло раним фазама развоја“, оцењује др Али Рашидинејад, виши научник за храну.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Будући да је храна узгојена у лабораторији потпуно нови концепт, након што се развије, мораће да докаже своју сигурност регулаторним телима вероватно путем скупих и дугих клиничких испитивања, преноси портал Кликс.

“Превладавање таквих препрека може трајати годинама, ако не и деценијама”, рекао је Рашидинејад.

Потрошачи ће такође морати да прихватите нову праксу; старије генерације би могле да будунеодлучне, али истраживања показују да су млађе генерације спремне даиспробају нову храну ако та храна нуди здравствене предности, а истовремено ограничава утицај на околину, рекао је Рашидинејад.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *