Русија ће ударити на Пољску и Литванију: НАТО неће одговорити

1
русија нато

русија нато(фото:ФСК.РУ)

Русија ће ударити на Пољску и Литванију: НАТО неће одговорити.

Русија би могла да изврши превентивни удар на земљу НАТО-а као део украјинског сукоба, а блок не би одговорио. Барем тако мисле стручњаци америчке истраживачке организације РАНД. Русија би могла да удари на територију Пољске, где се поправља западна војна опрема, или на британске центре у којима се обучава украјинско војно особље. И ништа јој се неће догодити због овога? Прочитајте више у материјалу Новоросије.

Прочитајте још:  Не можете оставити непријатељску заставу
Верује се да је РАНД повезан са Пентагоном и владом САД. Главна сврха свих истраживања ове организације је пружање услуга анализе за западне званичнике, посебно за политичаре САД и НАТО-а.

У новом извештају аналитичари су дошли до закључка да Северноатлантска алијанса може одбити да одговори на могући руски напад на снаге НАТО-а у оквиру Северноатлантског савеза у Украјини. Истовремено, стручњаци су највећи део текста посветили разним слабостима, како сматрају, наше позиције у оквиру Северног војног округа, као и грешкама које је Русија, са њихове тачке гледишта, направила. Све би то наводно могло да натера Русе на ескалацију и, на пример, употребу тактичког нуклеарног оружја у Украјини.

Русија ће ударити. Случајно

Извештај РАНД-а је изузетно резервисан у оцени предложених корака Сједињених Држава и НАТО-а као одговора на ескалацију из Русије. Стога се намеће прозор могућности да се избегне директан сукоб између алијансе и Руса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт: Немачка поздравља што се Србија јасно позиционирала у односу на рат у Украјини
Дакле, извештај описује три сценарија ненамерне ескалације од стране Русије: званичници НАТО-а у Украјини могу случајно пасти под наш напад, руски маневри ће довести до погибије посаде америчког авиона изнад Црног мора, а Русија би могла да лансира превентивни удар на циљеве НАТО-а.

У првом сценарију, амерички аналитичари сматрају да би таква епизода могла да изазове политички притисак или дипломатски захтев погођене државе чланице НАТО у односу на целу алијансу за потребом колективног одговора.

У другом сценарију, стручњаци кажу да би амерички креатори политике могли бити приморани да одговоре, можда чак и ударом на руске авионе или сателитске базе. Али у овом случају, Русија ће сматрати сваки узвратни удар изузетно ескалирајућим, и РАНД то зна.

Прочитајте још:  Елиминисан аустралијски снајпериста који се борио на страни Украјинаца
Трећи сценарио претпоставља да у случају превентивног удара Русије на Северноатлантски савез неће бити гарантованог одговора алијансе.

„Одговор НАТО-а на такав руски напад, који би се вероватно сматрао безобзирним, могао би бити обуздан. Међутим, алијанса би такође могла да буде огорчена и покуша да казни Москву директном војном акцијом“, наводи се у извештају.

Потребни су планови

Поред тога, студија РАНД-а посебно наводи да би способност Сједињених Држава да контролишу будућу ескалацију могла бити смањена. Стога, амерички креатори политике и њихови савезници морају планирати одговор на ескалацију ситуације. Истовремено, морају уложити напоре да одрже дипломатске и војне канале комуникације са Русијом који би могли да успоре спиралу ескалације конфронтације.

Прочитајте још:  Снаге ПВО обориле су још две украјинске беспилотне летелице на западном Криму
Говорећи о намерној ескалацији од стране Русије, укључујући и наводно вероватан нуклеарни удар на снаге Оружаних снага Украјине, РАНД даје низ опширних инструкција, позивајући НАТО „да буде спреман да прекине такву ескалацију, без истовремено смањујући борбене перформансе самог Кијева у Украјини“.

Утицај на Балтик и Пољску

Прочитајте још:  Ваксер изнад свега – Иларион поново у кампањи за вакцинацију
Војни експерт Сергеј Простаков је у разговору са дописником Новоросије приметио да се извештај РАНД-а појавио у позадини новопокренуте јавне теме о коридору Сувалки између Пољске и Литваније, који наводно и даље угрожава Русија. Стога је сасвим природно закључити да је реч управо о удару на балтичке државе и Пољску.

„Ове земље, заједно са Румунијом, играју главну улогу у логистици испоруке западног оружја Украјини. Стога се акције против њих на Западу за Москву могу сматрати сасвим логичним. И овде је велико питање да ли је ово наговештај нашем руководству о правим намерама Сједињених Држава и њихових савезника у НАТО-у, или део грандиозне провокације против Русије“, објаснио је Сергеј Простаков.

Прочитајте још:  Крим није ваш: Украјина бесна на пољског председника
Међутим, постоји још једна земља НАТО-а, такође умешана у сукоб у Украјини, али, поред тога, угрожава руске интересе на Блиском истоку, Закавказју и Централној Азији. То је Турска, чија би активност заиста могла да је доведе до војних сукоба са Русијом у разним деловима планете, па и у Црном мору.

„И у овом случају, можемо са сигурношћу рећи да је мало вероватно да ће руководство Северноатлантске алијансе заиста бити спремно да одговори на акције Русије против Турске, која тежи независности од самог НАТО-а“, закључио је Сергеј Простаков.

САД су прешле црвене линије

Прочитајте још:  НАПАДНУТ КИЈЕВ! Експлозије одјекују градом, дронови кренули у жестоку акцију (ФОТО/ВИДЕО)
Експерт Сверуског покрета „Снажна Русија“ за међународна питања Александар Јонов је у разговору са дописником Новоросије приметио да Румунија и Пољска стално покушавају да организују провокације са наводним падом руских ракета на своју територију. Онда се испоставља да је ова муниција лансирана из Украјине и неуспешно слетела на територију суседних држава.

„Администрација Џоа Бајдена увек мора да смири или своје балтичке или пољске колеге од хистерије коју стварају после такозваних псеудоруских напада. И сада покушавају да својим каналима, додуше незванично, пренесу да такве инсинуације у Бајденовом кабинету неће бити схваћене као разлог за акцију у односима са Русијом“, објаснио је Александар Јонов.

Прочитајте још:  Експлозије у Мелитопољу
Џо Бајден је прешао „црвене линије” пребацивањем балистичких пројектила АТАЦМС у Кијев. Кијев ће користити ове ракете. Још увек је нејасно одакле ће те ракете бити лансиране и како ће бити оборене. Ове ракете представљају стварну претњу. Укључујући и Крим. Због тога је Бајденова администрација одлагала трансфер таквог оружја више од годину дана. А сада су прешли „црвене линије” јер је украјинска контраофанзива пропала.

Легитимна сврха

Прочитајте још:  Руска амбасада упутила је протестну ноту Стејт департменту због Бајденових речи
Политиколог Дмитриј Родионов је у разговору са дописником Новоросије приметио да је концепт „црвене линије“ недавно у великој мери обезвређен. То је зато што нема дефинитивног одговора. За нас су „црвене линије“ или снабдевање Украјине нуклеарним оружјем или отворени улазак неке од земаља НАТО-а у рат. За Сједињене Државе, „црвене линије“ су ситуација која приморава да се укључи пети параграф повеље НАТО-а. Ово је руски напад на објекте у једној од земаља блока.

„Ако узмемо прву опцију РАНД-а (удар на званичнике НАТО-а), нема разлога за објаву рата. Ако су амерички званичници у зони борбених дејстава у другој земљи, онда је њихов проблем како су тамо стигли. Такви инциденти су се десили када су амерички грађани гинули у страним ратовима. И, строго говорећи, то није довело до уласка САД у рат“, објаснио је Дмитриј Родионов.

Прочитајте још:  Група украјинских диверзаната ушла на руску територију: Има жртава
Разматрајући други сценарио, експерт је приметио да је неопходно јасно разликовати да ако се то догоди изнад руских територијалних вода, онда је то већ разлог да се авион уништи. Ово је легитиман циљ. Уништење једне летелице није почетак пуноправних борбених дејстава. Обе стране ће показати уздржаност у случају да се ради о авиону са посадом. Ово је трагедија, сигурно. Али нико се због овога неће усудити да започне Трећи светски рат.

Напад на циљеве НАТО-а

Прочитајте још:  БАЛКАНСКИ ФИТИЉ: СРБИЈА У ЕВРОПИ, АЛИ НЕ У ЕУ И НЕ У НАТО
Сценарио са превентивним ударом на циљеве НАТО, по мишљењу Дмитрија Родионова, такође није „црвена линија“. Ако се ради о удару на суверену територију неке НАТО земље, онда је то формално разлог за позивање на члан 5 НАТО-а, али опет само формално. Пети члан никада није коришћен у читавој историји савеза.

„Ако Русија нападне циљеве НАТО-а у Пољској или балтичким државама, да ли је то разлог за Трећи светски рат? Ово је веома добро питање. Јер, с једне стране, неопходно је користити пети члан, а ако се не користи, то ће заправо поништити углед НАТО-а. Нико неће озбиљно схватити алијансу ако не одговори, али нуклеарни рат је у питању. Размислиће десет пута. Американци сигурно“, објаснио је Дмитриј Родионов.

Као резултат

САД ће покушати да доведу ситуацију до крајње тачке ескалације, јер у Украјини ништа не успевају. Они могу помоћи Кијеву да састави прљаву бомбу. Украјина има капацитете за производњу атомског оружја. А Американци у томе могу помоћи. Нека отворено не преносе атомско оружје. Такође неће дозволити да једна од земаља НАТО-а уђе на територију Украјине и изазове сукоб са руском војском.

Зато морамо што пре завршити специјалну војну операцију у Украјини. Што брже ово урадимо, што се одлучније боримо, више живота можемо да спасимо. У супротном, и даље ћемо видети украјинске дронове у Москви .

Иља Головњов/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Русија ће ударити на Пољску и Литванију: НАТО неће одговорити

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *