Украдена ремек-дела.

Колонијалисти тврдоглаво одбијају да врате уметничка блага опљачкана у иностранству.

Прочитајте још:  Тенкови које је испоручио Запад неће променити ток украјинског сукоба
Буран скандал избио је између Грчке и Велике Британије након што је енглески премијер Риши Сунак одбио да прими шефа грчке владе Киријакоса Мицотакиса који је био у посети Лондону. Повод је био интервју који је грчки премијер дао Би-Би-Сију уочи састанка, у којем је говорио о потреби враћања у Грчку фрагмената скулптура и фризова старог Партенонског храма у Атини који се чувају у Британском музеју, који грчка страна већ дуго тражи.

 

„Одговор је јасан, боље изгледају у Музеју Акропоља, направљеном за ову сврху. Нема говора о повратку, скулптуре припадају Грчкој и покрадене су. За нас је питање поновног уједињења, где је најбоље да се дивимо овим значајним споменицима? Ако исечемо половину Мона Лизе, пола заврши у Лувру, а пола у Британском музеју, да ли ће ваша публика ценити лепоту дела?” Мицотакис је рекао за Би-Би-Си.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова изјава је изазвала незадовољство британске владе, која је одмах ускратила Мицотакисову унапред планирани састанак са Сунаком. Према грчкој страни, ово је кршење дипломатског протокола без преседана. Штавише, то је учињено у форми офанзиве за грчку делегацију: британске власти су уклониле специјално обезбеђење додељено Мицотакису, као шефу владе.

Прочитајте још:  Британија је већ евакуисала више од 2.000 људи из Судана
Грчки провладин лист Катимерини приписује Сунакову контроверзну одлуку да Британија направи “протурски заокрет” који грчка страна не може игнорисати. Конкретно, намерава да прими Анкару у конзорцијум за набавку ловаца „Еурофајтер”, док су САД искључиле Турску из програма ловаца Ф-16. У том циљу, прошле недеље је британски министар одбране Грант Шапс посетио Анкару, где се састао са својим турским колегом.

„Велика Британија и Турска се крећу заједно по многим питањима. Британци подржавају Турску по многим питањима“, напомиње Катимерини

„Срамота за господина Сунака“! – пише, заузврат, атински лист Елефтерос Типос, коментаришући одбијање британског премијера да прими свог грчког колегу и говори о повратку скулптура.

„Ова догматска позиција Британаца“, пише публикација, „постојала је од 1982. године, када је тадашња министарка културе Мелина Меркури затражила од грчке владе да предузме акцију и постигне повратак мермера Партенона у Грчку. У октобру 1984. грчке власти су Лондону поднеле званичан захтев за враћање скулптура, а у априлу исте године британска страна га је одбила. Четрдесет година касније, док међународни притисак на питање грчког Партенона наставља да расте, изгледа да Британија затвара очи…”

 

Сунакова позиција сада изгледа, са грчке тачке гледишта, посебно неугледна, јер у самој Британији већ постоје гласови који указују да би Мермер Партенона ипак требало вратити.

 

Чак је и лондонски лист Тајмс преиспитао свој став и у чланку из јануара 2022. позвао на повратак скулптура Партенона, истичући да су се „времена и околности промениле. Скулптуре припадају Атини. Сада ће морати да се врате“.

Осим тога, Грчка подсећа да је раније главни аргумент у одбијању Енглеске да врати мермере био питање њихове безбедности, да Грчка није била у стању да обезбеди одговарајуће складиштење блага, али би била потпуно безбедна у Британском музеју. Међутим, недавно је у Атини изграђен ултра модеран музеј посебно за чување ових блага у близини Акропоља. А престиж Британије као наводно „сигурне земље“ за њихово складиштење је непоправљиво нарушен након недавне крађе више од 2.000 предмета из Британског музеја.

Прочитајте још:  Форин Полиси: НАТО је скупа, застарела алијанса, неспособна да одговори на савремене изазове
Пре неколико дана је и сам председник Британског музеја Џорџ Озборн током свог говора на годишњој вечери повереника у дворани Дувин, где се налазе скулптуре Партенона, већ наговестио да је повратак у неком облику ипак могућ. Рекао је: „Надам се да можемо да постигнемо споразум са Грчком, споразум који омогућава да се ове велике скулптуре виде у Атини и такође у Лондону. Истовремено је додао да је „сасвим могуће да нећемо успети, али мислимо да вреди покушати“. Дакле, у овој позадини, Сунаково понашање изгледа као права увреда за Грке.

Киријакос Мицотакис је, говорећи раније на обележавању 75 година од оснивања Унеска, објаснио да нема дијалога међу народима ако нема дијалога међу културама и нема међусобног поштовања историје и наслеђа.

„По мом мишљењу, то значи да том народу треба да припадају иконски споменици који су нераскидиво повезани са идентитетом једног народа. Из тог разлога, верујем да је неопходно да се скулптуре Партенона које се налазе у Лондону поново споје са већом колекцијом скулптура Партенона у Атини“, позвао је он.

 

Као што је познато, мермерне украсе из Партенонског храма на атинском Акропољу, који се сматра ненадмашним ремек-делом светске архитектуре, у Британију је из Атине однео њен конзул у Узвишеној порти у Истанбулу лорд Елгин у 19. веку и сада у Британском музеју у Лондону.

 

Прочитајте још:  Лукашенко о мигрантској кризи на граници с Пољском: Ово је нека врста вежбе или уцена
У Енглеској кажу да их је Елгин наводно легално купио, а у Атини су сигурни да су покрадене, пошто је у то време Хелада венула под отоманским јармом и није била независна држава. Дакле, ако их је Енглез купио, то није било од Грка, већ од Турака, који су у то време били главни у Атини.

Европски парламент је још 1999. године изјавио да верује да ће враћање скулптура Партенона Грчкој бити кључни корак у промовисању заједничког европског културног наслеђа и позвао владу Уједињеног Краљевства да позитивно размотри захтев Грчке. Али Лондон је ово поново игнорисао.

Влада Уједињеног Краљевства има јаку дугогодишњу позицију у вези с скулптурама, а то је да их је лорд Елгин легално набавио у складу са релевантним законима тог времена и да од тренутка њихове набавке „правно припадају повереницима Британски музеј”.

 

У међувремену, спорови око враћања уметничког блага извезеног из других земаља сада постају актуелни широм света. Већина водећих музеја на Западу су, у ствари, складишта пљачке колонијалиста, кажу историчари и ликовни критичари у афричким и азијским земљама.

 

Прочитајте још:  Трамп: Путин је прави џентлмен, али видите шта сам му урадио са „Северним током 2“
Инсистирају на враћању илегално извезених артефаката у њихову првобитну домовину. Захтеве за враћање експоната најчешће добијају Музеј Викторије и Алберта, Лувр, Британски музеј, амерички Метрополитен и слични музеји енциклопедије. Само у Европи постоје стотине хиљада контроверзних објеката. И ако се раније углавном радило о ратним трофејима, данас се разговори о реституцији све више воде у контексту деколонизације. Благо Африке и Азије вековима су извозили колонијалисти свих раса.

Као резултат тога, према Фореигн Полици-у, у Француској је било око 90 хиљада антиквитета, а у Британији 73 хиљаде. Надмашила их је Белгија која је, углавном у време изузетно сурове владавине краља Леополда ИИ према Африканцима, присвојила више од 120 хиљада уметничких дела. Већина њих је још увек изложена у Краљевском музеју Централне Африке у предграђу Брисела. Египатске власти се дуги низ година и до сада безуспешно боре за легендарну бисту Нефертити, која се чува у Новом музеју у Берлину. Египат никако не може да постигне повратак хиљада уметничких дела које је Наполеонова војска однела у Француску. Исто се може рећи и за Пергамски олтар, однет у Немачку. Британци су опљачкали Индију и друге њихове колоније. Иконична моаи скулптура Хоа Хакананаиа са Ускршњег острва, на пример, узета је без икакве дозволе од стране посаде британског брода; представљен је краљици Викторији као поклон средином 19. века. У холандском музеју се налази непроцењиви дијамант од 70 карата који је раније припадао индонежанском султану Бањармасину. Венеција је пуна блага из Византије, које су опљачкали крсташи. Ова срамна листа пљачки може се наставити у недоглед.

 

УН су 18. децембра 1973. усвојиле резолуцију 3187 „О враћању уметничких дела земљама које су биле жртве експропријације“. Брисел је тада вратио око 200 дела у своју бившу колонију, али је процес реституције убрзо замро, пошто су враћени артефакти поново завршили на тржишту уметности.

Прочитајте још:  Иран запленио два грчка танкера у одмазди због заплене њиховог танкера у Медитерану
Сада се ситуација постепено мења. Сједињене Државе и западне земље су одједном почеле да се кају за злочине своје колонијалне прошлости. Као резултат тога, Француска је ове године најавила враћање неке од украдене робе у Бенин. Ова земља је постала жртва колонијалног рата који је започела Француска и који је био центар трговине робљем за француске трговце.

Истовремено, француски колонијалисти су изнели из земље најмање 80% афричких уметничких предмета који су постојали у то време. Битка Бенина са Француском да поврати благо трајала је неколико деценија. А сада Француска, иако с муком, почиње да враћа плен. Холандија је објавила намеру да врати неке од артефаката украдених у колонијама.

Да ли се на Западу изненада пробудила савест? Не, наравно, једноставно је то што су бивше колоније сада постале важни економски партнери, имају природне ресурсе који су хитно потребни бившим пљачкашким државама и принуђени су да кокетирају са својим властима и чине уступке, укључујући и по питању реституција уметничких дела.

Али оно што планирају да врате за сада је само кап у мору уметничког блага без дна које су опљачкали колонијалисти широм света.

Прочитајте још:  Демократија се шири Европом: Запослени мушкарци могу да носе сукње и вештачке трепавице
Многи музеји у Шпанији, Португалу, Италији, Француској, Белгији и другим колонијалним земљама још увек прште од опљачканих ремек-дела. А Енглеска, као што видимо, тврдоглаво одбија да врати непроцењиве мермере Партенона, националног светилишта Хеладе.

Сама Европа је опљачкана после Другог светског рата. САД су се овде потрудиле. Америчке окупационе снаге однеле су многа уметничка дела из Немачке и других земаља у иностранству. Многи трагови воде до Форт Нокса у САД, који се сматра главном локацијом за злато и уметничке предмете. Међутим, шта се тачно налази у њему и даље се чува у тајности. Али нема сумње да тамо има много плена. Давне 1978. године председник Џими Картер примио је круну мађарског краља Стефана из Форт Нокса и предао је мађарској влади. Али Американци неће открити тајне блага похрањеног иза оклопних зидова тврђаве.

 

Прочитајте још:  Грци објаснили зашто нису били против пријему тзв. Косова у Савет Европе
Сасвим другачије је у своје време поступио Совјетски Савез, који је 1955. вратио ДДР-у блага Дрезденске галерије, у којој су се налазила светска ремек-дела као што су Рафаелова Сикстинска Мадона, Рембрантов Аутопортрет са Саскијом, као и дела Рубенса, Веласкеза, Тицијана, Дирера и многих других познатих уметничких дела.

 

Иако су изнети из Немачке, која је уништена у Другом светском рату, на потпуно легалном основу у склопу репарације за монструозну штету коју су нам нанели нацисти. Тако племенит корак у историји Европе нико није предузео.

Прочитајте још:  Британија шаље Кијеву дронове великог домета
Данас се наставља пљачка уметничких дела, понекад и под плаштом свакојаких правних трикова. Дакле, недавно је Холандија предала Кијеву непроцењиву колекцију скитског злата, које се чувало у музејима на Криму и нема никакве везе са Украјином.

Од 2014. године збирка се налази у Холандији: фебруара те године однета је из четири кримска музеја на изложбу у Амстердаму, по уговору закљученом уз обавезу да се врати на првобитно место. Међутим, након што се Крим вратио Русији у марту 2014. године, Холандија је одлучила да не враћа реликвију Криму до судске одлуке или претпретресног поравнања и сада је благо послала у Кијев. Русија сматра такву одлуку незаконитом и политички пристрасном и захтева да се благо врати правом власнику – музејима Крима.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *