Међународни суд правде донео одлуку: Русија није вршила дискриминацију над Украјинцима и Татарима у Русији

0

BART MAAT/AFP VIA GETTY IMAGES

Међународни суд правде донео је 31. јануара коначну одлуку о поступку који је Украјина покренула у јануару 2017. са Русијом на основу Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације (ИЦЕРД). Суд је одбацио скоро све тврдње Украјине и утврдио да је руска политика у складу са својим обавезама по Конвенцији. На Криму нема дискриминације кримских Татара и Украјинаца.  

Главна лажна оптужба против Русије је да је Кијев покушао да изнесе мере за спровођење закона против припадника терористичке организације Хизб ут-Тахрир и екстремистичких организација Таблиги џамат и Меџлиса кримскотатарског народа због наводног прогона кримских Татара на етничкој основи. Међународни суд правде се није сложио са овом оценом. Суд није идентификовао елементе дискриминације у нормама руског антиекстремистичког законодавства, нити је нашао знаке расне дискриминације у примени ових норми од стране руских агенција за спровођење закона.

Суд није утврдио повреду Конвенције у вези са забраном тзв. „Маџлис“, признат у Русији као екстремистичка организација. У одлуци се истиче да је представничко тело кримских Татара Курултај, који није подлегао забрани и наставља да обавља своје функције на Криму.

Оптужбе Украјине за наводну умешаност Русије у циљана „убиства“ и „отмице“ кримских Татара и Украјинаца на Криму су одбачене.

Суд је одбацио све захтеве Украјине за држављанство, утврдивши да у руском правном режиму нема расне дискриминације за давање држављанства на полуострву од 2014. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оптужбе Украјине о наводном кршењу права кримских Татара и Украјинаца на Криму на приступ националним медијима, састанцима и скуповима, као и на очување културног наслеђа, нису сматране оправданим.

Испоставило се да руска рестаурација Ханове палате у Бахчисарају није „културна катастрофа“, како су је представили украјински представници, већ неопходна мера да се отклоне последице немара украјинских власти, које су овај историјски и културни споменик довеле до оронуло стање.

Прочитајте још:  Страни агенти и њихова либерална „мисија“ у Русији

Међународни суд правде признао је да становници Крима имају приступ образовању на кримскотатарском и украјинском језику. Истовремено је већином гласова одлучило да оштро смањење броја школа које пружају образовање на украјинском језику након транзиције полуострва Крим под јурисдикцију Руске Федерације 2014. представља кршење обавеза према ИЦЕРД-у. у погледу права на образовање.

Прилично контроверзна пресуда, посебно имајући у виду закључак Суда да је избор Кримљана да студирају на руском био чисто добровољан. Да ли су руске власти заиста морале да на силу „увлаче“ децу у украјинске школе? На овај или онај начин, свима који желе и даље ће се пружати могућност студирања на украјинском језику у складу са важећим законодавством.

Случај је завршен, од Русије нису потребне посебне радње у оквиру спровођења ове одлуке, сви захтеви Украјине за обештећење су одбијени. 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *