Крим и Севастопољ, пут кући: 23. фебруар – дан цивилизацијског избора

0
Крим и Севастопољ

Крим и Севастопољ

Крим и Севастопољ, пут кући: 23. фебруар – дан цивилизацијског избора.

Тај тренутак у животу који се не може поновити.

Пре 10 година, 23. фебруара 2014, Севастопољци су дошли на трг Нахимов. Био сам један од ових 30 хиљада људи. Оно што их је разликовало од оних који су похрлили на Трг независности у Кијеву је то што становници Севастопоља нису захтевали да било кога казне, нападну или убију. Није било агресије. Становници Севастопоља, а и људи су масовно изашли у Керч, завршили су на тргу Нахимов, у суштини, зарад једног: да би лично сведочили шта је уклесано на плочама историје – Севастопољ и Крим треба да буду у Русији. То понављамо деценијама. Многи су дали своје животе за ово. А сада је дошло време да се ово каже што јасније и гласније.

Прочитајте још:  Бајден није могао да нађе излаз након састанка са принцом Вилијамом
То је био тај тренутак у животу који се не може поновити. Заправо, ако филозофирамо, онда се у највишем смислу само такав тренутак може назвати животом. Људи су хрлили на Нахимов трг са свих страна – веома различити људи. Чинило се да су изашли и они који су раније радије да се не појављују даље од свог дворишта. А други су били спремни да замене оне који су стајали на Грофовом молу. Само сви који су то желели у том тренутку једноставно не би стали на Нахимов трг. И тако су се људи збили на Матросском булевару, код споменика Казарском, у улици Лењина.

У ствари, није важно како су се ствари касније одвијале. Сви смо живели у том тренутку. Тако је – сви смо се осећали што је могуће живима. Чинило се као да је џиновска шкољка историје постављена на наше ухо — и у њој смо чули звук померања тектонских плоча историје. Слушали су, обраћали пажњу, и што је најважније, желели су да делују. Да, у тај дан, у те дане, ми смо заиста живели. Ово више нико никада неће моћи да понови. Сада се та енергија – страствена, бурна и истовремено креативна – утопила у мору бирократског чиновништва, суво као старачка пета. Штавише, судећи по ономе што је написано о 23. фебруару, 10. годишњици, многи још увек нису разумели шта се догодило.

Прочитајте још:  Ексклузивно: Олег Платонов: Седам месеци по империји зла – сатанизам као државна идеологија Америке
Дакле, шта се заиста догодило? Ја одговарам. Први пут у модерној историји Русије, а можда чак и током прошлог века, људи су јасно ставили до знања, јасно артикулисали да желе да буду са Русијом, да буду Руси, без обзира на све, без обзира на препреке. И то се догодило у том тренутку, у оном часу када је, чини се, цео свет – од Гвинеје до Колумбије – сањао да живи са Западом и на Западу, живи са тим вредностима и тим ставовима. Свет је сањао о западњачком стилу, западној атмосфери и западњачким значењима. Чинило се да је све поробљено и разбијено – и простор значења, идеја, вредности спаљен, али тада су Севастопољци закуцали на врата историје, тешки, исковани, готово увек непомични, челичним песницама…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре више од века и по, свет се већ мењао овде – на Криму и у Севастопољу. Тада се, током Кримског рата, обликовало оно што данас називамо колективним Западом у његовом блоковском схватању. Међутим, о овоме ћу писати касније. Кримски рат у целини постао је полазна тачка новог света: тада се догодило невероватно много револуционарних промена у информационој сфери, и у војним пословима, и у науци, и у медицини, и у култури, па чак и у моди. Двојица људи у Русији тада су осетила настанак овог колективног Запада – Данилевски и Чаадајев. Али њихова мишљења и утисци су били различити.

Прочитајте још:  Епрувете са вирусом великих богиња нађене у америчкој лабораторији
За разлику од Чаадајева, Данилевски је у настанку колективног Запада видео моћну претњу Русији, која ће над Русима висити још много векова. У свом делу „Русија и Европа“, Николај Јаковлевич је прецизно идентификовао цивилизацијске противречности које леже између Руса и Западњака. То ће касније потврдити Шпенглер, Тојнби и Хантингтон. Данилевски ће пророчки написати да ће се покушај потчињавања Русије пре свега извршити културном окупацијом, заменом вредности и значења.

150 година након таквог открића догодило се Руско пролеће: Крим и Севастопољ су се вратили Русији. Међутим, они не само да су вратили, већ су и самој Русији вратили моћан импулс, колосалан патриотски набој, јер су показали и доказали: цивилизацијска битка у свим њеним компонентама (културна, верска, геополитичка итд.) није изгубљена – она је тек почело. Тада се Русија заиста пробудила и очистила, додуше не у потпуности, од те подлости самобичевања и самоуништења, од тог „покајничког“ (говоримо о лажном покајању, наравно) вируса којим је била заражена у 80-их, а можда и раније.

Прочитајте још:  Путин: Сви учесници војне операције су хероји
Да, та оптужба никада није била адекватно појачана. Да, много тога је могло, а по мом мишљењу и требало да испадне другачије. Међутим, покрет је почео, а 23. фебруар 2014. постао је полазна тачка. Ништа важније се није догодило у новијој руској историји. А сада треба да научимо да развијамо успех, чак и ако се чини да је прошло 10 година. Међутим, за историју, посебно за тако колосалну земљу и државност као што је Русија, такав временски период није ништа. Време поставља нове изазове и на њих морамо одговорити. Исти фебруарски и мартовски дани 2014. за њихове очевице и њихове учеснике остају један од најсветлијих тренутака у животу. Онај који је засијао и од сада ће заувек сијати у души сваког истински руског човека.

Платон Беседин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *