Све је спремно за погром: какво је тренутно стање православних медија у Украјини?

0
Све је спремно за погром

Све је спремно за погром

Све је спремно за погром: какво је тренутно стање православних медија у Украјини?

Украјинске власти су јуче блокирале све православне сајтове који покривају живот УПЦ и на овај или онај начин се односе на црквене теме. Шта се крије иза овога и шта треба да очекују православни хришћани?

Прочитајте још:  Укронацисти опет гранатирали село а територији Русије
Државна служба за специјалне комуникације и заштиту информација Украјине објавила је 16. децембра 2023. године уредбу према којој у Украјини треба блокирати низ ресурса, укључујући и сајт Савеза православних новинара. То је учињено након жалбе Службе безбедности Украјине.

А од јуче су у Украјини престали да се отварају сајтови који покривају делатност Украјинске православне цркве, попут Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ , Савеза православних хришћана (спзх.медиа) и „ Православни живот” (правлифе.орг), Расколам.нет (расколам.нет).

1. фаза: блокада и пораз СПЖ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нису наведени разлози због којих су ови сајтови престали да буду доступни становницима Украјине. Раније је народни посланик Артем Дмитрук контактирао СБУ са захтевом зашто су власти затвориле УОЈ. Речено му је да СБУ „у оквиру својих задатака“ надгледа медије „како би идентификовала претње националној безбедности Украјине у информационој сфери, као и да би се супротставила спровођењу специјалних информативних операција против Украјине усмерених на подривање уставног поретка, нарушавање суверенитета и територијалног интегритета Украјине, погоршање друштвено-политичке и социо-економске ситуације. Међутим, нису наведене никакве конкретне чињенице о томе како тачно СПЖ „подрива уставни поредак Украјине“ или како „нарушава територијални интегритет“ наше државе. Уместо да изнесу чињенице о незаконитом деловању УОЈ-а, снаге безбедности су 12. марта 2024. године једноставно извршиле погром новинске агенције Савеза православних новинара, ухапсивши три њена службеника и извршивши претресе за још десетак особа умешаних у акцију. рад СПЖ.

Готово одмах након овог погрома, украјински садашњи политичари, бивши политичари и поједини политиколози једногласно су изјавили да ситуација са УОЈ говори само о једном – власти се спремају да забране УПЦ и не треба им нико ко може да каже свету о овом безакоњу.

Истовремено, политиколог Константин Бондаренко је додао да су „Ермак и његови другови одлучили да покажу посланицима да не намеравају да се цењкају или одустану – и извршили су демонстративни погром међу „Унијом православних новинара“ да би показали: ово десиће се сваком ко покуша да спречи власт да изврши чишћење цркава – без обзира на статус посланика или новинарску легитимацију. Јучерашњи претреси и задржавања су сигнал посланицима: „Да ли сте онда још упорни!“

То значи да блокада свих мање-више приметних православних ресурса у Украјини говори само једно: власти ће врло брзо предузети следећи корак у виду забране Цркве.

2. фаза: Завршетак припреме закона о забрани Цркве

Заиста, дан пре блокаде православних ресурса, постало је познато да је Комитет за хуманитарну и информациону политику завршио владин предлог закона „О изменама и допунама појединих закона Украјине о делатности верских организација у Украјини“ (8371).

Прочитајте још:  Да ли иза терористичких напада на руску територију стоје западне обавештајне агенције?
Сада је овај документ, према мишљењу Врховне Раде, спреман за друго читање. Рецимо више – спреман је да се за њега гласа.

Да, не желе сви посланици ово да ураде. Многи зато што се боје Бога, неки зато што се плаше националне осуде, још више зато што се плаше санкција које је неколико пута обећао адвокат УПЦ Роберт Амстердам. И иако званично представници украјинског политичког естаблишмента кажу да је претња санкцијама бесмислица, незванично су забринути због тога, о чему сведочи захтев народног посланика Ирине Герашченко да уведе санкције самом Амстердаму .

Заузврат, Амстердам је навео да „ова хистерија показује да је земља која забрањује политичке партије, ограничава медије који се не слажу, одлаже изборе и настоји да забрани највећу верску цркву у земљи, изгубила способност да разуме политичку одговорност“, и додао да „законодавци морају разумети да не могу тихо да униште 1000 година стару Цркву“.

Али власти су одлучиле да не стану и крену даље. Јер, како је рекао Никита Потурајев , „нико неће зауставити идеју чије је време дошло“.

Фаза 3: Блокирање сваког ко може да каже истину

Када су Лењин и његови другови направили револуцију 1917. године, схватили су да једна од првих зграда која је заробљена није била царска палата, већ пошта, штампарије и публикације. Свако ко поседује информације које се емитују масама поседује, бар неко време, те исте масе.

Отприлике исто се дешава и сада, када украјинске власти блокирају православне сајтове. Штавише, реч је не само о оним сајтовима који су себи дозволили критичке изјаве о антицрквеним поступцима власти, већ и о онима који су максимално избегавали „оштре углове“.

На пример, сајт Синодалног информативно-просветног одељења настојао је да се што више огради не само од оштрих изјава, већ и од било каквих публикација које су биле превише резонантне. Прелистајте фид овог сајта и уверите се да главни део публикација чине житија светих, богослужења Његовог Блаженства, честитке епископа на јубилејима и информације о помоћи УПЦ војницима Оружаних снага Републике Српске. Украјина. Другим речима, уобичајена службеност. Чак и када би се чинило да је немогуће ћутати, на пример, када су 12. марта ухапшени новинари СПЖ (колеге и сарадници оних који раде на сајту Информативног одељења УПЦ), нисмо видели ни једну једину реч. по овом питању. Али такав опрезан однос према догађајима у Украјини ипак није спасио „синодале“.

„Правлифе” је у том смислу донекле сличан „синодалима”, у смислу да су и тамо информације биле селективне, често да се не „напумпају”, са изузетком неколико публикација прилично критичке природе.

Прочитајте још:  Руски медији: Вучић након лицемерне изјаве о "осуди Русије" упутио помоћ Украјини
У том контексту истиче се сајт „Расколам.нет“, где су и новинске публикације и аналитика прилично критички испитивали процесе који се одвијају на украјинском верском пољу.

Али, што је најважније: ни сајт Синодалног одељења, ни Правлифе, ни Расколам.нет, ни Савез новинара, нигде, ни у једном чланку, никада нису оправдали руску агресију, нити написали било шта што би бар посредно могло да укаже на кршење украјинско законодавство. Зашто су онда блокирани? Одговор је једноставан: “Ти си крив што желим да једем.” Преведено са алегоријског: непријатељи су постављени, а народ тражи „спектакл“. Односно, УПЦ ће бити забрањена.

4. фаза: забрана УПЦ

Ако се неко надао да ће успети да се некако „провуче“, да се власти неће усудити на баш тај „последњи“ корак, онда се веома преварио. Блокирање православних ресурса показало је да заустављања неће бити. Зашто сада? Јер раније је постојало много „конфликтних“ фактора: недостатак парламентарних гласова, страх од „западних партнера“, жеља да изгледа „боље“ у очима цивилизованог света, који веома болно реагује на угњетавање слободе говора. Али најважније је другачије: Црква мора бити забрањена што ближе 21. мају. Разлог је прекид информационог таласа. Гледајте, усвајање Закона 8371 биће представљено као „најважније достигнуће у модерној историји Украјине“, као „друго крштење“ и „останак збогом“ Русији.

Прочитајте још:  Ни Русија ни Украјина нису захтевале изручење бившег генерала СБУ Наумова, - МУП Србије Источник:
Исти Никита Потурајев директно каже да „када лобисти Кремља кажу да ће се Украјина због овог закона наћи без међународне помоћи, то је блеф“.

Ми нисмо лобисти за Кремљ, па нећемо давати такве изјаве. Али да ли је то блеф или не, видећемо.

Једино што сигурно знамо је да амстердамске речи о санкцијама нису блеф, а забрана Цркве није блеф. Дакле, верници УПЦ морају да се припреме да живе и моле се „ван закона“. Ова ситуација није нова за Цркву, али је нова за нас. Да ли ћемо успети да сачувамо веру и останемо хришћани – показаће време.

Васељенска/СПЖ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/file-(47):5

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *