Уништени мост у Балтимору као огледало деградације Инжињерског корпуса америчке војске

0
Уништени мост у Балтимору

Уништени мост у Балтимору

Уништени мост у Балтимору као огледало деградације Инжињерског корпуса америчке војске.

Државно инжењерско предузеће показује прогресивну беспомоћност.

Прочитајте још:  ИЗАЗОВ ПАНТУРКИЗМА И ЕВРОАЗИЈСКИ ОДГОВОР
У Сједињеним Државама избија скандал због неспособности америчких војних инжењера да се изборе са рестаурацијом моста Френсис Скот Ки преко реке Патапско у спољној луци Балтимора, који је уништио контејнерски брод који се забио у њега.

Десет дана након урушавања моста, Инжењерски корпус војске Сједињених Држава (УСАЦЕ) објавио је у саопштењу за јавност „распоред за обнављање безбедне пловидбе у и из луке Балтимор“.

„УСАЦЕ очекује да ће канал бити оперативан са ограниченим приступом, широк 280 стопа и дубок 35 стопа, до краја априла. Овај канал ће подржати једносмерни саобраћај у и из луке Балтимор како би опслуживао барже са контејнерима и нека пловила која превозе возила и пољопривредну опрему до и из луке. Инжењери УСАЦЕ очекују да ће до краја маја имати много шири и трајнији федерални навигацијски канал, широк 700 стопа и дубок 50 стопа, чиме ће се обновити потпуни приступ луци“, наводи се у саопштењу за јавност.

„Инжињерски корпус америчке војске (УСАЦЕ) округ Балтимор наставља да ради са локалним, државним и савезним партнерима на чишћењу рушевина дуж канала Форт Мехенри након урушавања моста Френсис Скот Ки“, наводе аутори документа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Капетан Џон Конрад, извршни директор поморског портала гЦаптаин, објавио је на друштвеним мрежама поражавајућу публикацију у којој је открио шта стоји иза ових речи.

„Истина је да је Инжењерски корпус војске одговоран за изградњу мостова, али они су толико неспремни да су вођење операције спасавања предали морнарици. Напори морнарице у спашавању су толико суморни да су морали да их ангажују у америчкој филијали/партнеру европске фирме која уз велике трошкове изнајмљује опрему од приватних компанија“, пише Конрад, напомињући да би Кина постигла „потпуно чишћење Балтиморски бродски канал за недеље“, а не за месеце.

Гувернер Мериленда Вес Мур и руководство УСАЦЕ-а почели су да износе наизглед убедљиве аргументе да оправдају дуго време потребно да се обнови мост и пловидба каналом.

„Имамо брод величине Ајфелове куле који је сада заглављен у каналу, на чијем врху је Кеј мост. Ова вода је толико мутна да рониоци спасиоци не могу да виде више од 1 до 2 стопе испред себе, рекао је Мур, додајући: Урушавање моста је тако чисто и тако озбиљно због метала који је тако уврнут и наставља да се урадите то, мисија је изузетно сложена и опасна за оне који је спроводе.

Прочитајте још:  Бивши амерички министар финансија Мнучин планира да купи ТикТок
УСАЦЕ је објавио 3Д слике олупине на дну канала за отпрему уз коментар: “Ове 3Д слике показују обим веома тешке и изазовне операције спасавања која је пред нама.”

Сам Џон Конрад је известио да је „контејнерски брод Дали дужине 984 стопе под заставом Сингапура очигледно на подводном гасоводу под високим притиском“.

Прочитајте још:  Закон о експропријацији је испуњење УН Агенде 2030
Међутим, очигледна је чињеница да Инжињерском корпусу америчке војске недостаје неопходна опрема и специјалисти који знају како да рукују.

„Мафија Вест Поинта уништила је поморску моћ наше земље!“ – жали се Цонрад.

Као што знате, војна академија Вест Поинт је водећа савезна војнообразовна установа америчке војске, људи из којих традиционално доминирају Пентагоном и Стејт департментом.

„Две деценије копнених ратова у Азији нарушиле су наше поморске капацитете пошто су трилиони били преусмерени у војну касу од стране демона мафије из Вест Поинта у Вашингтону. И сада када су копнени ратови завршени, Инжињерски корпус војске помаже обнову бродоградилишта и мостова? Да ли војска обнавља своју некада моћну флоту багера? Да ли ради у сарадњи са СеаБеес-ом (Батаљон за изградњу морнарице) и трговачком морнарицом? Да ли она обнавља пловило?” – пита се Конрад, дајући негативан одговор на сва ова питања и набрајајући поморске службе које је уништила копнена мафија Вест Поинта, укључујући ледоломце и спасилачку флоту, флоту багера итд.

Инжењерски корпус војске Сједињених Држава (УСАЦЕ) је инжењерска компанија у државном власништву која запошљава 24.000 људи. Они граде и управљају инфраструктуром речне пловидбе, стварају системе за контролу поплава, багерују морске луке и управљају хидроелектранама.”

Током протеклих деценија, деградација техничког и интелектуалног потенцијала УСАЦЕ-а достигла је тако ниску тачку да не прође дан а да се на корпорацију америчких војних инжењера не излију канте оштрих критика, па чак и исмевања.

Највећи неуспех УСАЦЕ-а били су насипи изграђени да заштите Њу Орлеанс од урагана Катрина 2005. године.

„Ураган Катрина разоткрио је ужасне недостатке не само у насипима Њу Орлеанса, већ и у агенцији која их је дизајнирала и изградила, Инжињерском корпусу америчке војске. Након урагана, истражитељи су открили да су грешке у дизајну криве за неуспјех неколико насипа, што је изазвало поплаве у великом дијелу града. По први пут у својој историји, која је почела током Револуционарног рата, Корпус је признао да је починио фундаменталне инжењерске грешке. Интерна истрага Корпуса такође је открила проблеме са градским насипима, који су били лоше изграђени и нису се чак ни уклапали“, пише Мајк Џонс 

Корпус је развио систем ураганских насипа 1960-их и никада није ажурирао његов основни дизајн, пишу новине, „упркос 40 година напретка у предвиђању урагана и компјутерском моделирању који су открили многе недостатке у овим дизајнима.

Руководство УСАЦЕ-а је чак игнорисало прогнозу сопствених аналитичара, који су 80-их година тачно предвидели да би насипи Њу Орлеанса могли да пукну током поплава ако се не би озбиљније ојачали и ојачали.

Инжењерски корпус је био пионир у препуштању владиних послова приватним извођачима. „Како су године пролазиле, број инжењера запослених у агенцији се постепено смањивао, посебно у области пројектовања и изградње брана. Оутсоурцинг слаби одговорност ширењем одговорности међу различитим организацијама. На пример, неисправне насипе је дизајнирала спољна фирма, а затим су их одобрили рецензенти Корпуса…Током великих напора на поправци који су уследили након Катрине, истражитељи су открили да извођачи радова Корпуса користе неприкладан муљевити песак.“

Године 1971. „Њујорк тајмс“ је навео да је „америчком народу све више доста скупих, расипних, расипних, еколошки деструктивних пројеката који у великој мери карактеришу цивилне активности Инжињерског корпуса војске“.

Три деценије касније, истрага Вашингтон поста открила је да је Корпус имплементирао „милијарде долара пројеката водоснабдевања које су финансирали порески обвезници, од којих су многи имали значајне еколошке трошкове и минималну економску корист“.

Прочитајте још:  Напад код Беле куће - повређене Трампове присталице
Владина служба за одговорност је 2006. године закључила да је рад Корпуса „пун грешака, грешака и погрешних процена, и да се ослања на нетачне претпоставке и застареле податке“.

Деградација и организациона беспомоћност америчких инжењеријских снага осудила је на пропаст покушаје Пентагона да помогне Оружаним снагама Украјине у савладавању одбрамбених линија руске војске током војног сукоба у Украјини, као и у изградњи сопствених одбрамбених линија.

Међутим, шта би заменик начелника УСАЦЕ генерал-мајора Вилијам Грејем и његови бројни подређени могли да науче украјинску војску током поновљених састанака и консултација ? Шта су могли да им кажу?

Осим о његовим победама на пољу „лобирања, непотизма и сумњивог обрачуна трошкова и користи“ у америчком Конгресу, како саркастично подсећа портал Мотхер Јонес .

Прочитајте још:  Бајден је побркао име града са музичким часописом
Чувена војна максима каже да аматери уче тактику, а професионалци логистику.

Током стотина, па чак и хиљада година војне историје, инжињеријске трупе су обезбедиле лавовски део војне логистике, градећи мостове преко водених баријера, градећи склоништа и линије одбране, организујући водоснабдевање своје војске, минирање и разминирање, стварајући слојевиту одбрану, као и организовање савлађивања такве непријатељске одбране .

Није изненађујуће што су се сви покушаји Оружаних снага Украјине, које су саветовали Американци, да пробију „Суровикинову линију“ завршили великим неуспехом. Мајсторска класа генерала УСАЦЕ није помогла Оружаним снагама Украјине да успоставе сопствену одбрану пред руском војском која је прешла у офанзиву.

Шлаг на америчком инжењерском колачу био је неуспех Инжињерског корпуса Пентагона да самостално обнови мост у Балтимору.

Прочитајте још:  И Хрватска тражи изузеће од ембарга на руску нафту
Џон Конрад је уништење инжењерско-техничког потенцијала америчке војске назвао директним идиотизмом, који је очигледан чак и десетогодишњем детету (идиотско је нешто што свака 10 година може да види).

Из Пентагона још није било демантија.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *