Есфигмен: Шта се дешава на Атосу?

0

Есфигмен: Шта се дешава на Атосу?

Грчка полиција се спрема да очисти светски манастир Есфигмен. Истовремено су се појавиле информације да се и други манастири суочавају са проблемима. Шта се сада дешава на Атосу?

Прочитајте још:  ДОСТОЈЕВСКИ: ЈЕВРЕЈСКО ПИТАЊЕ
Света Гора је последњих месеци поново привукла велику пажњу због тешке ситуације са древним манастиром Есфигмен. Грчки медији тврде да грчка полиција планира да насилно уклони све монахе овог манастира који су опозиција патријарху Вартоломеју.

Почеле су да се појављују и гласине да се власти неће зауставити на Есфигмену, већ да ће почети да провере (чак говоре и о чишћењу) других манастира: руског манастира у част Светог Пантелејмона , српског Хиландара, бугарског Зографа, румунског. манастир у част Јована Крститеља и још неки.

Истовремено, други извори тврде да је ситуација на Светој Гори мирна и да не треба очекивати било какве оштре поступке власти у односу на ове манастире.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта се заправо дешава?

Историјски контекст и узроци сукоба

Сукоб између манастира Есфигмен и Цариградске патријаршије траје деценијама. Несугласице су почеле почетком 1960-их, када се папа састао са цариградским патријархом Атинагором на заједничкој молитви. Као одговор на ово, Есфигменски монаси су оптужили Фанара за везе са Ватиканом и екуменизмом и одбили да обележе помен патријарха. Есфигменско братство је подржао Кинот, који је 13. новембра 1971. одлучио да „по питању обнављања помена Васељенског патријарха сваки манастир буде слободан да изабере начин деловања“.

Прочитајте још:  Вучић са грчким шефом дипломатије уговара пријем нових тура азиланата
Ситуација се није променила ни када је Димитрије постао патријарх. Он је 11. марта 1974. године написао писмо Светом киноту, кажњавајући монахе који га се нису сећали, укључујући игумана Есфигмена и његове сараднике, и захтевао њихово протеривање. Полиција је пресекла телефонску линију у манастиру и поставила кордон. Као одговор, монаси су закључали капију и окачили транспарент са натписом „Православље или смрт“, наводећи да су спремни да умру ако полиција покуша да уђе насилно.

Сукоб је полако тињао све до 2002. године, када је Цариградска патријаршија прогласила побуњену браћу расколницима и захтевала да буду протерани са Свете Горе. Фанар је 2005. године створио паралелну заједницу, која се на Светој Гори назива „Нови Есфигмен“. Тренутно се у Каријесу налази неколико монаха ове заједнице, а њихов вођа, игуман Вартоломеј, безусловно подржава оне иницијативе Фанара (на пример, Томос ПЦУ и вакцинацију), које изазивају одбијање код већине Атонаца.

У децембру 2006. године дошло је до чувеног сукоба између братије Есфигмена и монаха који су покушавали да заузму манастир. У јуну 2008. полиција се укључила у сукоб.

Прочитајте још:  Сорош у Грчкој финансира украјинске невладине организације, политичаре, избеглице и општине
Солунски суд је 24. септембра 2009. осудио 14 монаха, међу којима и игумана Методија, на годину дана условног затвора због одбијања да напусти манастир. Исти суд их је 6. априла 2011. осудио на шест месеци затвора због „противправног заузимања манастирских објеката”. Од 2012. године, грчка полиција је периодично вршила рације како би јуришала или блокирала манастир.

Али ни тада, ни касније, није било могуће силом узети Есфигменске „зилоте“ (како их зову на Атосу; у преводу „ревнитељи“). Игумен Методије је једном рекао да у својој бројаници „300 чворова је као 300 метака“ изнад улаза у манастир виси већ чувена црна застава на којој је уклесан натпис „Ορθοδοξια η θανατος“ (или „смрт“). монаси не намеравају да одустану.

Прочитајте још:  Широм отворених очију
У априлу 2016. године игуман старе есфигменске братије Методије је изразио жељу да се врати учешћу у раду Светог кина Атос. Међутим, током преговора отац Методије је потврдио непопустљив став старе браће, одбијајући да помене васељенског патријарха.

У овом тренутку, браћа Есфигмена сматрају да су под јурисдикцијом неканонске старокалендарске „Истинске православне цркве Грчке“, на челу са архиепископом Калиником (Сарандопулом), и нису у евхаристијском општењу (барем званично) са било којим Атонски манастир.

„Ковид чистка“

Прочитајте још:  Шеф грчке дипломатије: Ердоган све ради смишљено, Аја Софија глобални проблем
У протеклих неколико година, сукоб је поново ескалирао. Одлучено је да се Ковид искористи као разлог за уклањање побуњених монаха са Свете Горе. Још један плус је што је заједно са Есфигменцима, под „ковид буком“ уопште било могуће уклонити све који су се противили неким контроверзним одлукама како Цариградске патријаршије, тако и власти Европске уније уопште, а посебно Грчке. . За овна је постављен игумен „Нови Есфигмен“ Вартоломеј, који је прво позвао архијереје да казне невакцинисане свештенике , а потом захтевао да грчко тужилаштво приведе правди атонске монахе који су одбили да се вакцинишу против корона вируса, рекао је да су лаици лажирање Ковид тестова за посету Атосу , а када су власти преузеле „решавање проблема” са невакцинисаним монасима – био сам срећан .

Тада није било могуће протерати монахе са Атоса. Све се завршило чињеницом да је грчка влада 2020. године почела да конфискује некретнине које су припадале атонском манастиру Есфигмен .

„руски специјалци“ на Светој Гори
Ситуација се значајно погоршала избијањем рата Русије против Украјине. Сада је то био рат који су одлучили да искористе као разлог за протеривање свих непожељних монаха. Одлучено је да се смени световног намесника Атоса Атанасија Мартиноса, пријатеља патријарха Вартоломеја, великог логотета и добротвора Цариградске патријаршије. Прво, није успео у свом задатку да „очисти“ Атос током Ковида.

Прочитајте још:  Грчка од сутра затвара границе за држављане Србије?
Друго, грчка влада је сматрала да „управљање Светом Гором захтева знање на више нивоа, јер због руске инвазије Украјине и сукоба Фанара са Московском и Српском патријаршијом, ситуација захтева посебну пажњу “. Мартинос није испуњавао ове услове. Зато што је, по њему, развио топле односе са браћом свих „страних” (негрчких) монашких заједница Атоса .

„То се не односи само на манастир Пантелејмон (руски), већ и на Хиландарски (српски), Зограф (бугарски) и Продром (румунски) скит“, рекао је недавно Атанасиос Мартинос. Он је такође рекао да су „данас наше мисли са нашим руским и украјинским православним хришћанима манастира Светог Пантелејмона, и свим срцем желимо и молимо се да ускоро дође мир у народе који пролазе кроз искушење“. Јасно је да са становишта планова за протеривање монаха таква особа једноставно не би могла да буде гувернер.

Прочитајте још:  Коронаверци у великом руском манастиру Валааму и опомене Божије
Уместо Атанасија Мартиноса, на ову функцију постављен је Анастасиус Матзиалис. Мациалисов рекорд је веома речит . Просудите сами: 1995. постао је амбасадор Грчке у Аргентини, 1999. – амбасадор у Израелу, 2002. – шеф одељења за односе са САД и Канадом, 2003. – генерални директор за кадрове, администрацију и организацију и 2004. године – амбасадор Грчке у Риму. Непосредно пре него што је постао гувернер Свете Горе, Мацијалис је био заменик команданта Грчке националне обавештајне службе.

То јест, Матзиалис је обавештајац који је радио у Израелу, САД и Ватикану. Стога не чуди што је скоро одмах најавио да ће решити „проблем” са Есфигменом . А мало пре него што је ступио на дужност, почеле су да се појављују скандалозне гласине о другим манастирима.

На пример, немачки таблоид Билд је написао велики чланак о „мрачној страни“ Атоса , тачније о томе како „Москва покушава да искористи Атос као тројанског коња да би стекла упориште у Европи и подрила ЕУ“.

Прочитајте још:  Злочини САД у Другом светском рату: спаљена деца, силоване жене и атомско бомбардовање
Није изненађујуће што је у овом случају, као иу случају Ковида, главни „сведок” тужилаштва и овна против Атонаца био… игуман „Новог Есфигмена” Вартоломеј.

Он је у интервјуу за Билд оптужио руски Пантелејмонов манастир да тамо долазе олигарси из Русије и „донирају новац“, из неког разлога прећуткујући чињеницу да ти исти олигарси донирају огромне суме грчким манастирима. Према његовим речима, стари Есфигмен је „окупиран од стране Руса“.

Прочитајте још:  ОГЛАСИЛА СЕ СПЦ: Погоршано здравствено стање патријарха Иринеја
Истовремено, Билд је писао да се „припрема темељна провера људи који улазе и излазе са Свете Горе како би се спречило да људи превозе оружје, дрогу и друге недозвољене предмете, као и да врше друге сумњиве радње”.

У материјалу Билда највише је страдао игумен руског Пантелејмонског манастира Евлогиј, који је оптужен за везе са грчким и руским политичарима. Али не само њему, већ и игуману Јефрему Ватопедском, игуману Филотеју Никодиму (коме је руски олигарх „дао пиштољ“), и уопште свим монасима који су бар некако комуницирали са ходочасницима из Русије.

Прочитајте још:  Отпадија у Грчкој цркви – митрополит (индиректно) оптужио Бога да је неке људе створио содомитима
Ове апсурдне оптужбе су достигле тачку да су Афоните почели да се оптужују за обуку „руских специјалних снага “ . Бред, да ли би рекао? Сигурно. Без сумње. Али ова глупост „ради“ у односу на Афоните на исти начин као што „ради“ у односу на УПЦ.

Другим речима, присталице уклањања побуњених монаха Есфигмена, или сви монаси који се не слажу са „партијском линијом“, одлучили су да користе стари трик који је тестиран у Украјини – оптужујући монахе за „везе са Москвом“, називајући их „агентима у огртачима“, рекавши да крију „митраљезе у звоницима“. И то је то, можеш да радиш шта хоћеш.

Шта се дешава сада?

Прочитајте још:  КУЛТ МРЖЊЕ: украјински интегрални национализам као сурогат религије
Киното Свете Горе је већ изразио забринутост због предстојећих војних акција против Есфигмена. Монаси Атоса су категорички против насилног решавања проблема и не желе поново да буду у центру скандала. Позивају на миран дијалог и компромис како би се избегла даља ескалација сукоба и разорне последице по целу православну заједницу Свете Горе.

Истовремено, у Уранополису се већ одржавају протести у вези са оним што се дешава, а грчке власти не могу да их игноришу.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *