Сутра је Огњена Марија: Верује се да шаље застрашујуће опомене, зато народ не заборавља ове обичаје

0
Огњена Марија

Огњена Марија (Фото: Youtube Printscreen)

Сутра је Огњена Марија: Верује се да шаље застрашујуће опомене, зато народ не заборавља ове обичаје.

Прочитајте још:  Света Петка Трнова: Заштитница жена и болесних
По грегоријанском календару, 30. јула обележава се Света великомученица Марина, народу познатија и као Огњена Марија. Будући да је светковина усред лета, наша традиција је убраја у ред такозваних “огњевитих светаца”, заједно са Светим Илијом, Благом Маријом и Светим Пантелијом. Као и за многе светковине, и овај дан красе интересантни обичаји.

Наиме, по народним предањима, верује се да је Огњена Марија била рођена сестра Светог Илије и Благе Марије. Исто тако, због њене нарави у народу влада страхопоштовање према њеном лику, због чега се поштују обичаји, иако није обележено црвеним словом у црквеном календару.

Једно веровање стоји уз причу да је Огњена Марија добила то име јер је често распламсавала расправе са братом, док је Блага Марија покушавала да ублажи љутњу.

Прочитајте још:  За Ђукановића је СПЦ стара колико и Југославија
Друга веровања народа везују се за причу да се Огњена Марија жалила Светом Пантелији да су је “плугом заорали, трлицом сатрли и иглом изболи”, па је он обећао да ће запалити летину и стоку, али и да ће слати громове народу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Управо то је изнедрило и одређена “правила” у народу за ову славу.

Шта не треба да се ради за Огњену Марију

Првенствено, верује се да је Огњена Марија заштитница жена, али и да тог дана жене не треба чак ни конац у иглу провући, нити радити било шта од кућних послова.

Прочитајте још:  Грађански активисти и борци против СПЦ полудели у мржњи па пребили свештеника на Лиману!
Да не треба ништа да се ради тог дана, преноси се и на мушкарце. По веровању, Огњена Марија шаље опомену громовима и паљењем свима онима који раде нешто у пољима и њивама.

Према народним веровањима, на Огњену Марију треба избегавати и купање у великим водама, јер се наводно сваке године на тај дан дешавају утапања и дављења у рекама и језерима.

Прилика за љубав

Верује се да девојке на овај дан треба да поклоне огледалце младићу који им се свиђа и да ће тај заувек у њих гледати као “у свој одраз у огледалу”.

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *