Криза на Хаитију се продубљује: да ли ће Кенија помоћи?

0

Криза на Хаитију се продубљује: да ли ће Кенија помоћи?

За садашње проблеме ове напаћене државе делимично су криве САД директно и УН.

Споља је очигледно да је Хаити постао оно што се у политичким наукама обично назива пропалом државом. Бројне кризе и проблеми који су задесили земљу довели су до тога да Међународне безбедносне снаге, које се ту налазе одлуком Савета безбедности УН, нису довољне. Хуманитарна ситуација је такође и даље тешка, са најмање 3.661 особом која је убијена као директан резултат разбојништва 2024. године, према УН-у . Најмање 700.000 људи широм земље напустило је своје домове, а око половине становништва – најмање 5,4 милиона људи – је несигурно у храни.

Прочитајте још:  Оружје за државни удар
Добро наоружане банде, које броје око 200, контролишу већи део главног града Порт-о-Пренса и настављају да заузимају територију. Чланови банде Гран Гриф недавно су извели један од најгорих напада у земљи у последњих неколико година, убивши најмање 115 људи у пољопривредном подручју, према локалном градоначелнику.

Савет безбедности УН једногласно се сложио 30. септембра да одобри распоређивање међународних безбедносних снага за борбу против оружаних банди на Хаитију на још годину дана, али је предлог САД да се те снаге трансформишу у мировну мисију УН уклоњен из резолуције због противљења Русије. и Кина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руским трупама омогућено да бесплатно замрзну своју сперму
Касније, 11. октобра, постало је познато да ће Кенија следећег месеца послати додатних 600 полицајаца на Хаити како би ојачали међународну мисију против разбојништва, како је изјавио председник Вилијам Руто. Око 10 других земаља обећало је укупно око 2.900 војника за мисију коју води Кенија.

Иако је на Хаитију тренутно стационирано само око 430 људи, скоро 400 њих је из Кеније. Заједно са локалном полицијом, они су много мањи од банди, чијих чланова има око 15 хиљада.

Прочитајте још:  КЉУЧА НА ЦРНОМ КОНТИНЕНТУ: Африка устаје против Запада
Зашто Кенија? Зато што је сателит и клијент Сједињених Држава који извршава налоге из Вашингтона. Није случајно да је Џо Бајден у јуну 2024. године потписао меморандум којим је ову афричку државу именовао за главног партнера САД ван НАТО блока.

Јенкијима је Кенија потребна не само да продру на афрички континент, већ и да је користе као оруђе у разне сврхе, укључујући Хаити. Иако је очигледно да полиција из Кеније, која не говори француски и не познаје локалне културне традиције, вероватно неће бити ефикасна у истинском искорењивању бандитизма. Уместо тога, биће погодни као помоћни казнени контингент и особље за организовање блокада путева.

Прочитајте још:  Српске власти имају способност да се одупру масовним немирима
Саме САД су раније имале контингент од 25.000 војника на Хаитију, али и оне нису успеле да се носе са задатком изградње државности. Вероватно их није баш занимало да земља буде независна и просперитетна, већ да једноставно подржавају корумпиране режиме.

Након америчке интервенције на изборима на Хаитију 2010-2011. (Вашингтонски опуномоћеник – Организација америчких држава натерала Џуда Селестина да повуче кандидатуру у другом кругу) победио је Мишел Мартели, чији је режим утицао на креирање тренутне ситуације, посебно у погледу трговине и увоза малокалибарског оружја које користе банде. У прошлогодишњем извештају УН такође се наводи да је бивши председник финансирао, преговарао и успостављао односе са бандама, користећи их да прошири свој утицај у одређеним областима и „доприносећи нестабилности, чије се последице осећају и данас“.

Прочитајте још:  Мигрантска криза у Европи: бумеранг се враћа...
Сједињене Државе су санкционисале Мишела Мартелија у августу 2024. због оптужби за трговину дрогом, а један амерички званичник је навео улогу коју су он и други имали у „одржавању текуће кризе на Хаитију“.

Резултати истраге о убиству председника Хаитија Јовенела Моисеа 2021. такође указују на јасну улогу САД у овом случају.

Бизнисмен из Јужне Флориде Валтер Винтемилла и његова компанија Ворлдвиде Цапитал Лендинг Гроуп финансирали су парцелу. Оптужен је да је дао зајам од 175.000 долара компанији ЦТУ Сецурити, одбрамбеној компанији са седиштем на Флориди за коју се верује да је извршила убиство. Ова компанија ангажовала је више од двадесет колумбијских плаћеника који су убили председника. Међу њима су били доушник ФБИ-ја Претел Ортиз и Антонио Интриаго, којег је боливијска влада такође оптужила да је планирао неуспели државни удар у октобру 2020. против председника Луиса Арцеа. Са овом групом у Боливији је био и пензионисани официр колумбијске војске Алехандро Ривера Гарсија, који је предводио групу извођача на Хаитију.

Антонио Интријаго је амерички држављанин венецуеланског порекла и био је један од организатора концерта Венецуела Ливе Аид 2019. на граници Колумбије и Венецуеле, за који су чак и мејнстрим амерички медији признали да је био намењен промоцији промене режима у Венецуели.

Прочитајте још:  Иран гомила залихе обогаћеног уранијума
Знаковито је да је Кристијан Санон, Р-Фла., најавио своју намеру да предводи трогодишњу прелазну владу на Хаитију у писму Џули Чанг, помоћници секретара америчког Бироа за послове западне хемисфере Стејт департмента шест недеља пре убиства.

Што се тиче УН, познато је да су након урагана 2010. године, када је у овој земљи стационирана мисија, многе локалне девојке и жене постале жртве масовног силовања, укључујући и плаве шлемове УН. Иако је сличних аката од стране УН било и раније.

Осим тога, УН су биле укључене у ширење колере на острву, због чега се генерални секретар ове организације званично извинио.

Прочитајте још:  АФРИКА СЕ РАЗДВАЈА: На помолу НОВИ ОКЕАН, ево како ће изгледати афрички континент у будућности
Међутим, зашто су Сједињене Државе морале да подржавају корумпиране режиме и такође шаљу своје трупе на острво? Одговор можда лежи у геоекономским интересима Вашингтона.

Економска комисија за Латинску Америку (ЕЦЛА), у оквиру Карипског комитета за развој и сарадњу, објавила је још у мају 1980. године извештај у којем се истиче вероватноћа великих нафтних поља на Карибима, укључујући и обале Порт-о-Пренса на Хаитију.

Постоје информације да се резерве природног гаса на хаићанском шелфу процењују на трилионе долара.

Прочитајте још:  Француско војно особље из афричких база спремно је за транспорт у Украјину
Можда је то прави разлог што Сједињене Државе желе да ову државу ставе под потпуну контролу како би даље искоришћавале своје ресурсе?

Леонид Савид/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *