Сијарто оптужио запад Европе за лицемерје: Критикују Русију, а с њом склапају огромне послове

0
сијарто

Сијарто (Фото: Петер Сијарто)

Љубоморни смо на тесне односе које западноевропске земље негују са Русијом, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто поводом критика на рачун Будимпеште због сарадње са Москвом и додао да друге еворпске земље са Русијом „испод жита“ закључују огромне послове.

Сијарто је, у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да се по овом питању мери двоструким аршинима. Оценио је и да Аустрија има јасно тешње економске контакте са Русијом него Мађарска.

„Наравно прикривено. Повремено се каже нешто критички, али испод жита се закључују огромни послови“, нагласио је Сијарто.




Он је подвукао и значај инвестиција из Азије по његову земљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Отварање ка истоку је апсолутни успех“, констатовао је Сијарто, наводећи да је прошле године, на пример, Јужна Кореја постала главни инвеститор године у Мађарској и тиме претекла Немачку.

„Било нам је важно да ‚хај-тек‛ фирме са истока барем и размисле да инвестирају у Мађарску“, објаснио је он.

Критику САД и западне Европе због тесних економских контаката Мађарске са Кином оценио је лицемерним.

У Мађарској тренутно постоји 16 значајних кинеских инвестиција, од којих су 12 предузете од некадашњих америчких и западноевропских компанија које су Кинези купили, подсетио је он.

„Ако западноевропске земље и САД не желе да Кина економски предводи, онда не би требало своја предузећа да продају“, поручује Сијарто.

Када је реч о политици према мигрантима, подвукао је да Будимпешта сматра да очување европске хришћанске културе мора бити приоритет Европе и због тога је потребна заштита, а тако и физичка, то јест обезбеђивање граница. Према његовим речима, покушаји успостављања заједничке европске политике миграције су пропали.

Прочитајте још:  Снажан ударац задат објекту у Харкову (ВИДЕО)

„Не може се никоме одузети право да сам одлучује са којом нацијом жели да живи и кога жели да пушта у своју земљу“, подвукао је Сијарто.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *