Русија: Потези НАТО-а стварају предуслове за потенцијалне сукобе

0
(Фото: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen)

Потези НАТО-а у условима недостатка дијалога са Русијом стварају предуслове за раст потенцијалних сукоба, укључујући и на Балтику, изјавио је у интервјуу за Спутњик директор Другог европског одељења Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев.

„Поступци НАТО-а, који често граниче са провокацијом и агресивношћу, а посебно у условима када, у суштини, не постоји реални дијалог између Русије и алијансе, а војни контакти су блокирани, стварају предуслове за раст потенцијалних сукоба, укључујући и у традиционално мирном региону Балтичког мора, где нема питања која захтевају војно решење“, истакао је Бељајев говорећи о безбедносној ситуацији на Балтичком мору.
Он је истакао да је активност руских оружаних снага на Балтику, али и на Арктику, за степен нижи него у земљама НАТО-а.

„Више пута смо покретали предлоге усмерене на деескалацију војних тензија, избегавање неразумевања међусобних намера. То је наставак војног дијалога, повлачење подручја војних вежби са контакт линије Русија-НАТО, спречавање опасних војних активности и инцидената, пре свега у регионима Балтичког и Црног мора – употреба примопредајника, одређивање минималног растојања приликом приближавања авиона и бродова, узајамно информисање о предстојећим вежбама, позивање посматрача на те вежбе. Алијанса је наше иницијативе, у суштини, игнорисала“, подсетио је дипломата.
Руска карта

Норвешка покушава да искористи „руску карту“ да би објаснила развој својих војних активности у региону, додао је Бељајев.

Бељајев је рекао да се сви тренажни летови руских ваздухопловних снага, као и друге војне вежбе, изводе у складу са утврђеним међународним правилима и нису усмерени ни против Норвешке ни против било кога другог.

„Норвешка страна покушава да оправда повећавање војних активности Норвешке у северноевропском региону и напоре да се НАТО укључи у Арктик. Норвешко руководство активно игра на ‘руску карту’ како би се потврдила исправност такве политике у очима сопственог становништва. Отуда претерани тонови у њиховим изјавама“ , напоменуо је дипломата.
Раније је амбасадор Норвешке у Русији Руне Ресаланд оптужио Русију да њено ратно ваздухопловство имитира нападе на норвешке циљеве.

Норвешка пуна контингената НАТО-а

Норвешка се у последње време намерно пуни контингентима НАТО-а, а њихов број непрестано расте, додао је дипломата.
„Дешава се намерно ‘напумпавање’ земље контингентима НАТО-а. Број страних војних јединица непрестано расте. Смицалице са наводном ротацијом и њиховим присуством у вези са вежбама су неубедљиви. Ми фактички пратимо стално размештање трупа НАТО-а на територији државе са којом делимо границу“, објаснио је Бељајев.

Такође је приметио да последњих година долази до сталног ширења обима војних вежби на територији Норвешке уз учешће страних контингента, у чијим сценаријима се као противник појављује Русија.

Изјаве о „руској претњи“ периодично износе западни политичари, најчешће из балтичких земаља и Пољске. Москва је више пута наглашавала да Русија никада неће напасти ниједну од држава НАТО-а. Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, НАТО је врло добро зна да Москва не планира никога да нападне, већ једноставно користи то као изговор да распореди више технике и батаљона у близини руских граница. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага алијансе у Европи.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.