Бил Гејтс и Ворен Буфет или глобални здравствени пројекат

0

Бил Гејтс

Ефикасно пословање добротворне фондације

Фондација Била и Мелинде Гејтс је приватна добротворна организација коју су 2000. основали милијардер Бил Гејтс и његова супруга Мелинда. Постоји и трећа фигура која управља Фондом – милијардер Ворен Бафет, сматра се најбогатијим човеком у Америци. Стручњаци верују да Бафетов допринос Фондацији превазилази чак и Гејтсов допринос.

На крају 2020. имовина фонда износила је близу 52 милијарде долара То је највећа добротворна фондација у Сједињеним Државама. Иза себе је оставио тако познате брендове америчке филантропије као што су Рокфелерова фондација (око 5 милијарди долара), Форд фондација (15 милијарди долара), Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша (4 милијарде долара) и други.



Гејтс фондација је од свог оснивања прогласила приоритете својих добротворних активности: медицина и здравствена заштита, образовање, борба против сиромаштва и глади у свету. Посебност фонда је то што на донације примењује методе пословања. Захваљујући Биллу Гејтсу, појавио се концепт „филантропије предузећа“. Ево блиставе замене значења: реч „филантропија“ крије појмове „финансирање предузећа“, „подузетнички бизнис“, „развој предузећа“. Новац се усмерава на веома ризичне пројекте који могу донети велику зараду, као и да делују као „новчаници” владиним ресорима, када је потребно платити операције које је незгодно финансирати из федералног буџета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нето грантови Фондације за 2020. износили су 6,12 милијарди долара. У оквиру шест приоритетних области деловања Фонда, додељени су следећи износи грантова (милиона долара):

1) Глобални развој – 1.893; 2) Глобално здравље – 1.792; 3) Програм Сједињених Америчких Држава – 642; 4) Глобални раст и прилике – 620; 5) Глобална политика и заговарање – 523; 6) Родна равноправност – 94.

Као што видите, прва два смера су чинила више од 63% укупне вредности свих грантова Фондације у протеклој години. Навешћу сталне главне примаоце филантропске помоћи Фонда:

1) ГАВИ алијанса (Глобална алијанса за вакцинацију); 2) Светска здравствена организација ; 3) Глобални фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије (Глобални фонд за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије); 4) ПАТХ – Програм за одговарајућу технологију у здравству ; 5) Амерички фонд за УНИЦЕФ ; 6) Ротари фондација Ротари Интернатионал ; 7) Међународна банка за обнову и развој (Међународна банка за обнову и развој – МБРД); осам)Глобална алијанса за развој лекова против туберкулозе ; 9) ММВ – Медицинес фор Малариа Вентуре (Јавно-приватно партнерство за развој лекова за сузбијање маларије); 10) Универзитет Џонс Хопкинс ( Јохнс Хопкинс Университи ).

Прочитајте још:  Да ли је патријарх џаба био у САД – Владика Добријевић наставља да подчињава СПЦ Грцима!

У оквиру готово свих шест приоритетних области деловања Фонда, у првом плану су били пројекти који се односе на медицинску тематику. И конкретније – са „пандемијом Цовид-19“. Још конкретније – са темом вакцинације. Гејтс фондација је некако повезана са свим кључним институцијама које планирају и организују борбу против „пандемије“. Пре свега, са СЗО. У буџету СЗО за 2020-2021. (као и претходних година) Гејтс фондација је највећи донатор међу додатним (невладиним) изворима финансирања (10,47%). ГАВИ Алијанса је на другом месту међу додатним изворима – 5,76%. Ово је замисао Била Гејтса, коју он у потпуности контролише. Гејтс фондација и ГАВИ- јединствена целина. Овај блок чини више од 16% свих новчаних инфузија у СЗО. Глас представника овог блока је одлучујући у одређивању приоритета активности СЗО.


Прочитајте још: 


Међу организацијама којима Гејтс фондација пружа помоћ, треба истаћи УНИЦЕФ ( УНИЦЕФ -Унитед Натионс Интернатионал Цхилдрен’с Емергенци Фунд)-Тхе Унитед Натионс Цхилдрен’с Фунд . Бил Гејтс је заинтересован за ову организацију, пре свега, као канал преко којег велике пармске компаније могу да уђу у земље „сиромашног југа” са својим припремама за вакцинацију деце.

Изненађујуће, Гејтс фондација делује као добротвор чак и Светске банке. А с обзиром на то да се Светска банка у потпуности редизајнирала за борбу против „пандемије” прошле године, можемо са сигурношћу рећи да су донације Гејтс фондације Светској банци усмерене на промоцију вакцина против ковида у земљама „сиромашног југа”.

Прочитајте још:  Немци позивају да се Италији не помаже због мафије, Италијани огорчени




Гејтс фондација има веома блиске, али недовољно пријављене односе са Ротари Интернешенел, међународном невладином организацијом . Ово је мрежа Ротари клубова створена у десетинама земаља широм света; клубови се одликују великом тајновитошћу и, према мишљењу стручњака, имају ознаке масонских ложа. Ротари интернешенел такође показује повећано интересовање за медицинске теме и за буџет СЗО за 2020-2921. заузима четврто место на листи додатних извора финансирања (после Гејтс фондације, ГАВИ алијансе и Светске банке).

Активности Фондације у области медицине и здравства усмерене су на тему вакцина и вакцинација. Прво, о развоју лекова против „вируса Вухан“. Друго, на њиховом напредовању у земље „сиромашног југа“. Дакле, Фондација има блиске односе са Универзитетом Оксфорд као произвођачем вакцине АстраЗенеца и англо-шведском фармацеутском компанијом АстраЗенеца , произвођачем истоименог лека. Како је Тхе Натион објавио прошле године ,„Гатес је имао утицај на универзитет… јер је Фондација један од оснивача и највећих спонзора Коалиције за иновације у спремности на епидемију, која заузврат финансира развој вакцине Универзитета у Оксфорду (у вредности од око 384 милиона долара)“ .




А најпикантније је то што је добротворна фондација Гатес ефикасна пословна структура. На крају крајева, годишња расподела грантова се врши на рачун добијене добити, а добит је веома значајна. На крају 2020. године износ додељених грантова износио је 6,1 милијарду долара. Имовина Фонда на крају године била је близу 52 милијарде долара. Повећање имовине за годину износило је 0,9 милијарди долара. Тако је Фонд профит као износ издатих грантова и раст имовине износио је 7 милијарди долара Поврат на средства Гејтс фондације на крају године је, према мојој процени, достигао 13,7%. На таквом финансијском резултату могу позавидјети многе компаније и банке.

Прочитајте још:  Украјинци гину за вредности САД и за то не добијају помоћ Вашингтона

Заједнички пројекат Била Гејтса и Џорџа Сороша

А све је врло једноставно: Фонд напредује на пословима (углавном шпекулативним) на финансијским тржиштима. На крају првог квартала 2021. године, 45,23% портфеља Гејтс фонда држале су акције инвестиционог холдинга Берксхире Хатхаваи , којим управља Ворен Бафет. Акције холдинга порасле су за више од 21% у првом кварталу ове године и више од 38% на годишњем нивоу. Када кажемо Гејтс фондација, мислимо на Берксхире Хатхаваи ; кажемо Берксхире Хатхаваи – мислимо на Гејтс фондацију. Фонд и холдинг међусобно служе једни другима.


Прочитај још: 


Многе чињенице указују на то да Биг Фарма компаније су главни правац улагања Фонда . Фонд врши такве инвестиције и директно и преко Берксхире Хатхаваи холдинга .

За занимљиве детаље у вези са улагањем Фонда у фармацеутску индустрију, погледајте Док се сиромашни разбољевају, Бил Гејтс само постаје богатији , представљен у часопису Натион . Конкретно, постало је познато да је Гејтс фондација склопила оквирни споразум са Модерном о „глобалном здравственом пројекту“. Уговором је предвиђено да ће Фондација потрошити 100 милиона долара на лиценцирање пројекта у замену за добијање „одређених неексклузивних лиценци“ од Модерне . Детаљи споразума нису саопштени.

[table id=1 /]



Валентин Катасонов/ФСК.РУ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *