Запањујући ефекат двогодишње борбе против корона вируса

1

Bill Gates gestures as he appears on stage in conversation with Britain's Prime Minister Boris Johnson during the Global Investment Summit at the Science Museum, in London, Britain, October 19, 2021. Leon Neal/Pool via REUTERS - RC2XCQ9Q27EA

У свету где остаје свемоћ новца, ништа се не може променити

За две године такозване пандемије, богатство 10 најбогатијих људи на свету удвостручило се на 1,5 билиона долара, саопштила је међународна добротворна организација Оксфам у свом извештају Убија неједнакост. Укупно богатство десетина „дебелих људи” порасло је за две године са 700 милијарди долара на 1,5 билиона долара. У исто време, према Окфаму , приходи 99% светске популације су се смањили. Ширење корона вируса и ексцеси борбе против њега довели су до тога да је сиромашних на Земљи још више.

Првих десет најбогатијих људи на свету према Форбсу сада су: Илон Маск (268,1 милијарди долара), Џеф Безос (188 милијарди долара), Бернард Арно (187,5 милијарди долара), Бил Гејтс (134,5 милијарди долара), Лари Елисон (120,1 милијарди долара) , Лери Пејџ (119,4 милијарде долара), Марк Закерберг (117,5 милијарди долара), Ворен Бафет (116,9 милијарди долара), Сергеј Брин (115,1 милијарди долара) и Стив Балмер (98,5 милијарди долара). Само Џеф Безос , који је фантастично победио са Амазоном од карантина које су увеле владе већине земаља света, зарадио је најмање 81,5 милијарди за 21 месец.

Једном речју, „пандемија“ и пропаганда за борбу против ње дали су запањујући социо-економски резултат: богатство 2.755 светских милијардера порасло је више од 14 година раније. Како пише италијански Ђорнале , све се то претворило и у то да се од почетка „пандемије“ сваких 26 сати (заправо сваког дана) у клуб милијардера придружио нови члан; данас ова занемарљива глобална заједница обухвата 2600 људи. Наравно, они су заинтересовани за наставак банкета и учиниће све да се одржи.

Прочитајте још:  Путин: Како Русија да реагује ако Украјина уђе у НАТО?

Извршна директорка Окфам Интернатионал -а Габриела Буцхер каже: „Они сада имају шест пута веће богатство од 3,1 милијарде најсиромашнијих . “ Ова вриштећа неједнакост убија горе од вируса. Неједнакост доприноси смрти најмање једне особе на свету сваке четири секунде, а најмање 21.300 људи умире дневно, закључује Оксфам . Квалитетна здравствена заштита се почела посматрати као луксуз за богате, а не као део обезбеђивања неотуђивог права појединца на живот. Богати не само да купују приступ добрим лековима, они купују „дуг и здрав живот“. На пример, у Сао Паулу, људи из богатих насеља живе у просеку 14 година дуже од људи из сиромашних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре неколико година економиста, добитник Нобелове награде, Ангус Дитон и Ен Кејс, објавили су студију у часопису Процеедингс оф тхе Натионал Ацадеми оф Сциенцес у којој су дошли до истог закључка: неједнакост немилосрдно убија. Овај закључак се изводи у односу на најбогатију државу на свету – Сједињене Америчке Државе, где је животни век и здравље средовечних белих Американаца у опадању. Додајте овоме расни диспаритет: Афроамериканци живе око четири године мање од белаца за жене и више од пет година за мушкарце.

Оксфам предлаже сасвим очигледне мере за прерасподелу друштвеног богатства како би се смањила неједнакост: увођење прогресивног опорезивања, затварање свих „пореских рајева“ (офшор), успостављање оштријих мера против корпорација које избегавају плаћање пореза. Дакле, кажу аналитичари Оксфама , „порез солидарности“ од 99% на капиталну добит током „пандемије“ донео би државним буџетима око 812 милијарди долара. Али ко може да наведе земљу у којој би богати показали солидарност са сиромашнима? Врло је сумњиво да би додатних 812 милијарди долара прихода користило најсиромашнијим сегментима становништва. Штавише, не постоји веза између инвазије „бораца против пандемије“ у социо-економској сфери и раста друштвене класне неједнакости, наводе аутори Оксфамовог извештаја. не желе да виде.

Прочитајте још:  Лукашенко: Купићемо сву војну технику која буде коришћена на вежбама у Белорусији

Генерално, на Западу много пишу о неједнакости између богатих и сиромашних која је порасла током „пандемије“, али су закључци из тога беспомоћни. На пример: „Ваша будућност зависи од добре воље [?] мале елите“, каже израелски историчар и писац Јувал Ноа Харари на веб страници Би -Би-Сија. „ Можда постоји тако добра воља. Међутим, у кризним временима… биће веома лако да вас баците преко палубе. Развој технологије не одређује све. Није касно да се нешто промени . ”

Празне речи. Шта се може променити у свету у коме остаје свемоћ новца, подржаног моћи?

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Запањујући ефекат двогодишње борбе против корона вируса

  1. РАДИМО ИЗ НЕКЕ СТРАСТИ и ДАРУЈМО, ДЕЛИМО СЛОБОДНО ПЛОДОВЕ НАШЕГ РАДА -САДИМО, САДИМО на сваком педљу земље БЕСПЛАТНУ ХРАНУ- ИЗОБИЉЕ И ХУМАНОСТ СУ НАМ ГАРАНТОВАНИ: МАЈЧИНСКА или ДАРовна економија јесте једино решење – сви раде из неке страсти, природног интересовања за неки посао и сви имају БЕСПЛАТНУ ВОДУ, ХРАНУ, КРОВ, ОБРАЗОВАЊЕ… онако како би мајке организовале свет – давале / даровале / делиле… свој деци, без да траже нешто заузврат. Тако, БЕСПЛАТНОСТ СВЕГА би значило да се не може красти, не може корумпирати, не може се човек продавати за плату, нити куповати женско тело… СВИМА СВE!
    GOOGLE: ЈАСМИНА ПЕЕВ о видовдану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *