РАДНИЦИ У СРБИЈИ МУЧЕ НОВУ МУКУ, ПОСЛОДАВЦИ СЕ ДОСЕТИЛИ КАКО ДА ИХ ЗАКИНУ: Одјаве те, дају плату али за ово останеш кратких рукава

0

(Shutterstock)

Иако се уочава тренд смањења броја запослених који раде ”на црно”, и даље има оних послодаваца који покушавају да заобиђу закон и зараде преко леђа радника.

Послодавци, подсетимо, имају обавезу да уговор о раду држи у радном простору где запослени ради, даље, морају да пријаве запосленог на обавезно социјално осигурање пре његовог ступања на рад, преноси Телеграф Бизнис.

Управо то власници неких компанија крше. Према нашим сазнањима, поједини послодавци у Лесковцу (мада има таквих примера и у другим градовима Срије) одјаве раднике са осигурања после два месеца, а они и даље раде, примају плату, али им се не уплаћују доприноси, објавио је Блиц.

Заспослени то углавном не знају, и суоче се с непријатном информацијом при Националној служи за запошљавање када оду ради остваривања права на новчану надокнаду за незапослене – тада виде да их на евиденцији нема.

Пошто многи не познају своја права, ретко ко то пријави инспекцији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како су рекли за Телеграф Бизнис у Министарству за рад, у наведеном одсеку нису подношене пријаве против послодаваца које се односе на то да поједини лесковачки послодавци одјављују радно ангажоване са обавезног социјалног осигурања.

Дакле, радници пре бирају да се не изборе до краја за оно што им припада. Савет због тога јесте да уколико посумњају на такву могућност, треба да провере. Ако је запослени оштећен на било који начин треба пријавити надлежној инспекцији, преноси Телеграф Бизнис.

Казне су јасне. Како нам је речено у ресорном министарству, оне се крећу и до милионских износа.

Прочитајте још:  ДРИ: Неправилности у Пошти, од јавних набавки до службеног аутомобила

Колике су казне за послодавце

“Законом о раду, предвиђена је новчана казна од 800.000 до 2.000.000 динара за послодавца са својством правног лица и новчана казна за одговорно лице у правном лицу од 50.000 до 150.000 динара, ако са лицем које ради није закључио уговор о раду или други уговор у смислу Закона о раду. За исти прекршај предвиђена је новчана казна за предузетника од 300.000 до 500.000 динара” – навели су нам у Инспекторату.

Такође, за конкретан случај с почетка текста, законом су предвиђене санкције:

“Законом о централном регистру обавезног социјалног осигурања, прописана је новчана казна од 300.000,00 до 1.500.000,00 динара за послодавца са својством правног лица ако не поднесе јединствену пријаву на обавезно социјално осигурање најкасније пре ступања запосленог на рад, новчана казна од 5.000,00 до 150.000,00 динара за одговорно лице у правном лицу и новчана казна од 10.000,00 до 500.000,00 динара за предузетника” – наводе наши саговорници.

Када је реч о контроли инспекције и резултатима, 212 инспектора за рад у Србији је у 2021. обавило око 64.000 инспекцијских наџора рада на црно, односно 1.500 наџора више него 2020.

Према последњим подацима ресорног министарства, у 2021. било 5.261 утужења, што је 12 одсто мање него 2020. године и чак 60 одсто мање него 2019. године.

Последње четири године од 47.176 радника на црно, три четвртине њих или преко 30.000 радника засновало радни донос на неодрађено време.

Курир

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *