Ескобар нам поставља нове задатке

0

(фото:НСПМ)

До недавно је у Срба прва асоцијација на спомињање живописног презимена Ескобар, био онај колумбијски моћни лик, светски познат по нелегалним радњама. Пабло није заборављен на овим просторима али сада је Габријел „главни“, дефинитивно прва асоцијација. Нису у сродству, проверено, само су презимењаци.. Овај амерички дипломатски чиновник крстари Балканом, и као поштар, звони, али само једном. Да уђе, присутне утиша, поручи и пренесе поруке шта треба да раде.

Овај Бајденов специјални изасланик, тврде многи, изузетан је познавалац Балкана, а прешао је дугачак пут и затворио круг – од Београда у којем је био 2001, па се преко Боливије, Пакистана и Ирака, поново обрео овде.

Колико зна о Западном Балкану, Србији? Многи процењују да му не фали знања .

Званична биографија каже: именован је за заменика шефа мисије у Амбасади САД у Београду у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Гофрија био је отправник послова.

То му, рекосмо, није први боравак у Београду, јер је 2001. био шеф политичког одељења одмах након што је амбасада САД поново отврорила амбасаду. У бившој Југославији је од 1998, до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, па заменик шефа дипломатског тима за везу у Подгорици. Ескобар је био један од десетак младих дипломата који су после петооктобарских промена дошли у Србију и одржавали везе са цивилним друштвом али и људима из света политике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре поновног доласка у Београд био је виши саветник амбасадора задужен за сектор за економска питања у Америчкој амбасади у Багдаду, где је током већине мандата био на једној од најважнијих функција – заменика амбасадора.

Прочитајте још:  Чишћење Србије од народних непријатеља – ОЗНА изнад народне власти и партије

Био је и координатор за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента ( 2017. и 2018.) заменик амбасадора у Америчкој амбасади у ла Пазу у Боливији ( 2014.-2017.), генерални конзул у Америчком конзулату у Пешавару у Пакистану (2013-2014). и вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку (2009-2010.)

Сви који га иоле познају користе два појма у опису – енергичан и професионаланац.

Додуше, увек је био у другом плану, неекспониран у јавности, али суштински је обављао многе послове. Бавио се како економским тако и политичким темама. Каријерни је дипломата.

Ескобар је у шест наврата добио највише признање Стејт департмента за изузетан допринос и признање Стејт департмента за посебан допринос. Добитник је награде Стејт департмента за изузетан рад на терену као и награде Министарства одбране која се додељује цивилима за изузетан допринос војсци.

Говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик.

Његово именовање је, како су тада оценили поједини медији, показатељ је једне битне ствари – да се Бела кућа под командом Бајдена ,”одлучила за енергичнију, проактивну улогу на простору Балкана”.

Међу важним темама које Ескобар прати и подстиче је дијалог Београда и Приштине.

У говору пред Комитетом за спољне послове Сената САД, Ескобар је рекао да би Приштина требало да размотри могуће моделе Заједнице српских општина (ЗСО) који не би угрозили њен суверенитет.

„Ми подржавамо формирање ЗСО из много разлога. Почетни споразум о томе је постигнут, а косовски уставни суд је прогласио да су неке његове тачке неуставне, али да сама ЗСО није неуставна и Америка подржава њено оснивање.Током дијалога, на Србији и Косову је да утврде како би та заједница могла да изгледа”, казао је он, навела је приштинска „Коха”.

Прочитајте још:  На Косово роба из Србије само са назнаком на документима "Република Косово"

Прецизирао је да су очекивања Сједињених Држава да Косово добије признање Србије као и пет чланица Европске уније (Шпаније, Словачке, Румуније, Грчке и Кипра, које то још нису учиниле и да се он много ангажује на тим питањима.

Пошто је он специјални изасланик за Западни Балкан меша се у цео регион. Изјавио је да су САД уверене да могу да побољшају стање у БиХ кроз ограничене промене правног оквира и врате је на европски пут. Ескобар је у обраћању у америчком Конгресу истакао да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, је “јако тежак актер”, али даније једини и проблем.

Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промени.

Ми имамо план за БиХ и остварићемо га, у БиХ неће бити рата ни Војске Републике Српске, ове Ескобарове тврдње многи су упамтили.

Изјавио је да САД јачају партнерство са земљама у региону, посебно у сфери економије, а посебно се, додао је, оснажује економски дијалог за Црном Гором.

Ескобар је рекао да је борба против корупције важан изазов широм региона и истакао да санкције против појединаца укључених у корупцију и дестабилизирајуће акције – остају опција.

А што се Србије, саопштио је Ескобар говорећи у једном од подкомитета за иностране послове америчког Сената, најновија жеља америчке власти, увијена у „зелену агенду“ је да Србија тражи алтернативу руском гасу и, како сматрају у Вашингтону, покаже прогрес у том правцу.

„Утицај Русије и Кине на Западни Балкан је злонамеран“, тврди Ескобар.

Прочитајте још:  Скендербег је Србин од старине - 1. део

„Што се тиче енергетске безбедности, позивамо Србију да размотри алтернативе руском гасу, укључујући обновљиве изворе енергије и течни природни гас. Постигли смо одређени прогрес у томе“, наставио је амерички чиновник.

“Питање зависности од руских енергената није проблем само за Западни Балкан, то је проблем за велики део Европе. У ситуацији са Балканом постоји додатни проблем: они су у великој мери зависни од енергије угља. Имамо свеобухватну стратегију енергетске безбедности у којој је посебна пажња посвећена обновљивим изворима енергије, течном природном гасу, алтернативним снабдевачим и путевима (снабдевања)…Близу смо ослобађања неких земаља од потпуне зависности од руског гаса. Додајем да постоје огромне могућности за америчке компаније у овом процесу“, приметио је Ескобар током подношења извештаја о стању на терену.

“Што се тиче политичког утицаја (Русије), Србија се у последњих годину дана више оријентише на спољну политику ЕУ, што укључује непризнавање Крима. Тако да напредујемо у том правцу”, рекао је Ескобар, пренео је Глас Америке.

Говорећи уопштено о Западном Балкану, он тврди да Русија „покушава да створи рањива места на евроатлантском простору“.

Оценио је да је Србија најрањивија у региону по питању утицаја Русије и Кине.

Кад кажу за њега да је енергичан и да је професионалац, избегавају да кажу да је преговарач. Јер, он мало преговара, а више саопштава. И прети, елегантно или не, санкција, кажњавањем.

„Мој посао још није завршен, он је тек почео”, рекао је Ескобар.

Па да видимо на шта ће то да личи, и куда нас то води. Геополитичка ситуација у свету се из дана у дан мења, све мање је сигурних „тикета“.

Озрен Милановић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *