Абазовић: Мој брат је врхунски генетичар, Вучић му је “поклонио” клинику у Београду

0
дритан

Дритан Абазовић

“Нападе доживљавам јако неозбиљно. Ми смо земља у којој врло често политичке елите кроз драматизацију покушавају стећи политичке поене, каже Дритан Абазовић, лидер покрета УРА и потенцијални мандатар нове владе Црне Горе у интервјуу у Подгорици са новинарком Дневника ХТВ-а одговарајући на питање како види честе нападе на њега да је “четнички Албанац”, да је примио милионе, да је његиов брат од Вучича добио клинику у Београду.

На крају приче, када подвучете црту, видите да је то једна врло неозбиљна политика. Ја сам поносан на све нападе на мене. Био бих врло забринут да тих напада нема”.

Појашњавајуући зашто га зову “албански четник” Абазовић каже зато што је у њиховој матрици деловања, коју су поставили пре 30 година, значило да Албанци никада не могу сарађивати са Србима.

“Ја у то не верујем. И показао сам да у пракси то не функционише. И онда су престали употребљавати ту врсту политике. Сада друга страна, која се покушала понашати слично ДПС-у, покушава некако приказати издају, али у другом облику. Иста реторика, само што друга страна користи оно што је претходно користила прва. А зашто су то користили? Само да би сачували своје привилегије”.

Себе, казао је, сматра највећим борцем против организираног криминала и корупције у Црној Гори због чега му многи политичари нису баш превише помогли у претходном периоду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Када је реч о мом брату и клиници у Београду, да то демистифицирамо. Врло сам поносан на свога брата и жао ми је што га увлачимо у политичку игру. Мој брат је, а то може свако једним кликом пронаћи, врхунски стручњак из генетике.

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Ко су "Руси" који беже у Србију и како је домаћи антисрпски НВО сектор добио опасну конкуренцију!

“ Толико добар да му је он поклонио клинику. Они су три лечника који отварају вансеријску клинику, невиђену на овим просторима. Они иначе раде и у Хрватској, на Малти, у Шпанији, оперишу по Истанбулу, обучавају се у Јапану. Они су људи који знају “кноњ хоњ”. Али просечном бирачу коме се обраћају одређене политичке структуре у Црној Гори је тај свет потпуно нејасан”, појашњава Абазовић.

Уместо, каже, да буду поносни на те људе, они их желе увући у политичку каљугу.

Говорећи о влади која је недавно оборена и утицају СПЦ и Београда на њу, Абазовић каже: “ Мислим да је на претходну владу значајно утицало то што је незадовољство народа исказано и кроз литије које су биле последица доношења закона о слободи вероисповести. Литије, протести које је црква организовала, трајали су годину дана и били масовни, поводом тог закона. Тај закон се променио. И то је тај балкански парадокс, када у стварима које суштински нису ништа спектакуларне, ми смо спремни довести земљу чак и до грађанског сукоба. Сада имамо нови закон, који је либералан, који се променио. Само је мало буке било док се променио, нико га више није споменуо од тренутка када се он у Скупштини променио до данас”.

Сматра да Темељни уговор треба потписати са СПЦ те да ту не види проблем.

“Темељни уговор је потписала Република Хрватска. Што је проблем да с једном верском заједницом, која има велики број следбеника, али да има и мали – са јеврејском заједницом, с било којом, сутра с неком будистичком заједницом у Црној Гори… Што је проблем да држава додатно јамчи уставна права која верници у Црној Гори имају? “

Прочитајте још:  ЂИЛАС УВЛАЧИ СРБИЈУ У РАТ Сазнало се и која страна обавештајна служба му даје подршку

На констатцију новинарке да је проблем у томе што би СПЦ добила власништво које је невероватно, Абазовић одговара одречно.

“То није проблем нити то третира темељни уговор. Темељни уговор третира само однос између цркве и државе. Ми смо секуларна земља. Верске заједнице свугде имају утицаја. Ми као политика инволвирамо их у политички живот. Ја се трудим да учинимо потезе да покажемо да то нису неке страшне ствари. Да учинимо потезе како бисмо њима зајамчили њихова права, али их задржали у сфери њихове религијске заједнице и свог религијског деловања. А држава у потпуно секуларном концепту и влада и ради државне послове. Али да бисте дошли до тога, требате прећи пар корака који уопште нису компликовани”.

Каже да је био код патријарха у Београд те да то нема никакве везе са рушењем владе.

“Као што сам био код римског Папе с великим задовољством за мене, тако сам с великим задовољством разговарао и с патријархом Српске православне цркве”.

На питање колико председник Србије има утицаја да догађаје у Црној Гори, Абазовић каже да он има своје фаворите у Црној Гори. “И то је то, што да радимо? Ја сам на другој страни, што би се рекло, ми представљамо други политички субјект, други свет, друго поимање политике, другу визију”.

Каже да Демократски фронт неће ући у владу не зато што је фаворит Србији.

”Сматрамо у овом тренутку добро да оне структуре које имају мало нарушен међународни углед, или стварају одређени проблем да се друштво у потпуности помири, да они остану ван структура власти”.

Верује да ће успети да формира мањинску владу уколико, каже, буде било мудрости.

Прочитајте још:  Вучић: Четири земље су нам тражиле пшеницу

“Требамо дати максимум да се то догоди у пракси, а ако се то не буде догодило из било којих разлога, онда нама не преостаје ни једна друга солуција него ова коју сте ви навели, да се грађанима врате мандати и да у поновном избору одлуче ко жели да управља Црном Гором у наредном период”.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *