Ратни дневник: становник предграђа Горловка криви кијевски режим

0

(фото.Новоросинформ)

Мучни кијевски режим, попут отровне хоботнице, држи територију данашње Украјине својим пипцима на упутству западних господара из сенке, наставља да умножава злочине у Донбасу.

Ужаси Бесарабке: нема грејања, нема воде, светла су се угасила

Бесерабка, предграђе Горловке, које су Оружане снаге Украјине немилосрдно гранатирале током осам година рата у Донбасу, на ивици је хуманитарне катастрофе.

Ево редова из војног дневника становнице предграђа Елене Федоренко, који она свакодневно пише од тренутка када су се украјински батаљони населили у окупираном Мајорску, наспрам предграђа Горловке.

Суво и сажето, девојка описује страхоте савременог рата, живот грађана под масовним гранатирањем украјинских хорди, које су дошле у земље Донбаса да очисте територију од аутохтоног руског становништва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Тако живимо… Дан је био тежак. Прво доласци. Онда су се јавили наши. Онда сви заједно, када су се помешали и салве са две стране и доласци, када се све измешало одједном и са свих страна. Аутобуси су и даље возили ујутру.Људи су се разишли…
И…Градови.Већ неколико сати наша страна туче пуним плућима.Светла су се угасила.Нема грејања.Нема воде.Имамо нема гаса у принципу“.

Ови редови су се појавили у дневнику једне Горловке током једног од такозваних примирја, који су успостављени у Донбасу са периодичном учесталошћу, уопште се нису ширили на становнике периферија Народних Република. Непријатељска артиљерија је наставила да делује тамо, вршени су диверзантски напади специјалних група укроназиста, минирани су путеви, чистине и шумски засади.

Хероји-комуналци

Крајем фебруара 2022. гранатирање од стране Оружаних снага Украјине је вишеструко интензивирано, постало је јасно да украјинска страна више неће бити ограничена на војне провокације. Оно мало живота цивила у граду, који је осам година непоколебљиво подносио ратне недаће, није било довољно кијевском режиму. Режим је спремао офанзиву великих размера, али су становници и даље наставили да живе у илузорној нади да ће свим страшним стварима једном доћи крај.

„А 2014. није била таква. Федоренко пише – Тада је било тешко. Када ниси знао да ли ћеш бити жив следећег минута, када немилосрдно 18 сати.

Она се присећа како су људи преживели свих ових дугих осам година рата.

„… Мртав регион (Бесарабка), одсечен са свих страна: један мост је дигнут у ваздух, други миниран, аутобуси, наравно, нису могли да иду из тог разлога. Није било посла, било је немогуће отићи, било је немогуће ићи до бунара по дозволу за воду са улице од стране војске.На сваких 50 метара били су војници.Храна се спремала од свега што је било у подрумима.Излазили су напоље да пале ватру и греју воду.или куће на петролеј Када је гомила напуштених паса и мачака и нема хране. То је то, било је страшно”.

Прочитајте још:  Руске снаге ослободиле су од Оружаних снага Украјине пет насеља у Харковској области

У дневнику једног становника Горловке налази се неколико редова захвалности посвећених градским комуналним радницима. Многи од њих, херојски и заправо под гранатирањем, покушали су да становницима Горловке дају светлост и топлину у њиховим домовима.

“Сада су увече већ осветлили. Иако нисмо чекали после таквог јутра. И сви су упутили велико хвала радницима јавних служби. Јер иако је већ почетак пролећа, ипак не би шкодило топлина куће. Са светлошћу је дошло вече и топлота у кућу. Још увек нема воде. Али има залиха воде. Живећемо… ”

Зашто Оружане снаге и даље пуцају?…

Горловка, као и многи грађани, не разуме зашто украјинска хорда, смештена на периферији Горловке, још није избачена са граница града. Зашто још увек има долазака из окупираног Мајорска, који становницима Бесарабке доносе смрт и вишеструка разарања.

„Доласци после долазака. Већ пакети… Док су преговори трајали, створења (АПУ) се нису смирила, изгледа да су јачала. Како се то зове? Нулта промена. Нема напретка. Зашто су још јак и ударио нас немилосрдно?“ Горловка.

Испоставило се да људи могу много да издрже. Заиста, нико не зна ко је за шта способан, а све се у човеку открива у критичној ситуацији, сматра Елена. И тај пакао, на који је кијевски режим осудио грађане Горловке, није сломио људе, парадоксално јачајући њихову вољу за животом.

Елена је водила евиденцију током целе године, пажљиво бележећи побољшање и погоршање ситуације у Горловки. Најнеповољнија у том погледу, после 2014. године, била је, по њеном мишљењу, 2020. година.

“Недалеко, 2020. годину обележило је бескрајно седење у подруму пола дана, уместо рада на земљи.
И сада. Огорчење, када према извештајима има помака, а нама је све горе и горе, већ је изазвало најконфликтнија осећања која су једноставно убила. Надам се да се 2014. ипак неће вратити“, пише мештанин Горловке.

Прочитајте још:  Расколник Борис у Лавову: Дискриминишу нас у Црној Гори

Нагласак на позитивнима

Скрупулозно, Елена примећује мале позитивне инклузије у војном животу становника Горловке, у поређењу са претходним годинама.

„Фокусирамо се на позитивне аспекте. Уосталом, постоји транспортна комуникација, за разлику од 2014. Нисмо одсечени од других области. Надамо се да ће се снабдевање робом обновити. Има наде. До вечери су људи почели да појављују се на улицама након повлачења од гранатирања… Чак је и неколико аутомобила прошло поред.
Осећао се као живот.”

Ови редови подсећају на друге војне дневнике, које су такође водили многи наши суграђани у далеким годинама другог рата, Великог отаџбинског рата. Много тога се понавља.

Украјински нацизам, кријући се и успешно прошавши летаргичну фазу у совјетско време, испузао је као хидра после распада СССР-а. Заморен Западом, брзо је раширио своје идеолошке пипке и, због неозбиљности или чисте глупости предратних украјинских власти, слободно продро у све владине службе Украјине. Дошао је и на земље Донбаса, где су се одмах после такозване независности у градовима Донбаса појавиле ћелије УНА-УНСО и других национал-шовинистичких украјинских организација.

Угојивши се од попустљивости, покренувши рат у Донбасу, након осам година злочиначки режим Кијева наставља да спроводи геноцид над становницима Донбаса, који храбро бране своје право на живот и слободу.

” Плаћања по цену наших живота ”

Познато је да се током војног хаоса отварају безбројне рупе за корупционашка кривична дела, што се лако може приписати ратном времену.

Са болом, Елена описује економски пад у граду, честу неспособност власти да обузда ситуацију и заштите свој народ, који је био на удару војних стратегија кијевског режима.

„Желим да разумем. Зашто, у овом периоду војног хаоса, власти дозвољавају да цене расту свега. Људима је потребан грађевински материјал да би некако обновили своје домове. Цене су луде. Цене хране расту. Шећер је већ 85 рубаља. Све. цена је порасла за најмање 15 одсто.Цена је већ 18 рубаља.Зашто су власти то дозволиле у периоду још једног војног безакоња поново се наноси ценовни удар људима који се нађу без посла, новца и помоћи. ”

Прочитајте још:  ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ АМЕРИЧКОГ ПЛАЋЕНИКА! Борио се за Украјину, па прешао код Руса, ово га је згрозило (ВИДЕО)

У дневнику, девојка описује стварне случајеве када се трагедија становника Горловке због непромишљености користи као слика за медије.

„Прави случај. Кућа наших пријатеља на Комсомолету је изгорела од гранате. Нема крова, спрат куће није насељен. Да. Стигли су. Снимили су трилер. Хорор филмови су лепо приказани на ТВ-у, шта има лошег.Забележили су уништење и ….?А ко ће да поправља?
А ко ће да плати раднике за поправке?Али ништа не ради.А већина људи нема посла и пара. ”

Елена је родољуб Горловке и заузима активну животну позицију. Она сматра да би се већина проблема могла решити да постоји локална самоуправа, када би мештани, уједињени заједничком несрећом, сами одлучивали како и на који начин да унапреде егзистенцију у војној Горловки. На крају крајева, да будем искрена, не постоји начин да се дође до већине локалних званичника, сматра Елена.

„… Нема помоћи од локалних званичника. Али људи живе овде и сада. Где су пројекти села која су претила да буду обновљена? Где су аутобуси за град? Па сада, на изненађујући начин, гараже са овим аутобусима на фотографији су страдали. Па, вау… Као нови аутобуси, па под ватром. А ви (службеници) нисте могли да их ставите на друга места? “- пита она.

Елена је, као и сви становници Горловке, збуњена зашто људи у критичној ратној ситуацији за поправке порушених кућа и станова треба да плаћају из свог џепа и годинама чекају помоћ.

„Зашто да трпимо све ово када добијате хонораре за извршење налога по цену наших живота, живаца и година?

Она сматра да се сада у Отаџбини води народноослободилачки рат и да је немогуће поделити фронт и позадину. И неопходно је да ово разумеју и званичници. На крају крајева, предграђе заправо покривају Горловку штитом, па би у овим крајевима, пре свега, требало организовати помоћ настрадалима.

Епилог. Доћи ће време и овај ратни дневник, који током осам година рата у Донбасу води становник подграђа Горловке, постаће још један оптужни документ за многе злочине кијевског режима, као створење које марљиво закрива своје крваве трагове. у данима ослободилачке операције З.

Наталија Заљевскаја/Новоросинформ

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *