Хил: Моја дужности у Србији, у земљи са којом су САД пре само 23 године биле у сукобу и где и даље имамо неке разлике, је да пронађемо заједнички језик и да гледамо у будућност

1
хил

(фото:НСПМ)

Кристофер Хил најавио је у колумни за “Тампа Баy Тимес” да у наредних неколико дана долази у Београд где ће преузети дужност амбасадора САД, наводећи да је његов задатак у Србији да се пронађе заједнички језик и гледа у будућност.

Он је недавно положио заклетву и поручио да долази са новим погледом на Србију из 2022. године, „земљу коју Сједињене Државе виде као важног партнера и пријатеља“.

У колумни је поновио да је почаствован именовањем, да ће водити веома јак тим дипломата и да му посебно представља част да обавља ту дужност у време оваквих изазова, „када постоји велика потреба да се глас Америке чује широм света“.

„Моје дужности у Србији, у земљи са којом су Сједињене Америчке Државе пре само 23 године биле у сукобу и где и даље имамо неке разлике, јесу да пронађемо заједнички језик и да гледамо у будућност. Можемо се руководити комплексним лекцијама из прошлости, али треба да избегнемо да будемо њихови заточеници. Америка има много пријатеља широм света, а наш задатак, као дипломата, је да добро водимо рачуна о тим односима и да их надограђујемо“, написао је Хил.

Навео је да се у дипломатији то ради кроз искрене расправе, оне које не крију разлике, али траже начине да се превазиђу у интересу већег, општег добра. “Неслагање не значи бити непријатан, нити транспарентност, још једно драгоцено оруђе у дипломатији, значи да морамо да износимо наше разлике узвикујући их са кровова или кроз исцрпљујућу комуникацију на друштвеним медијима. На крају крајева, циљ дипломатије је често да убеди своје саговорнике да ураде нешто што не желе. Врло често то не постане лакше када спор постане јаван. Понекад, посматрајући међународни проблем издалека, може се чинити да је амбасадор на лицу места мање оштар или отворен од гласова у Вашингтону. Значи ли то да је амбасадор некако у раскораку? Могуће је, али вероватније је да амбасадор чува нешто веома потребно у дипломатији: канале комуникације. Постоје тренуци, наравно, када се та веза не може одржати и када нема повратка. Однос са Русијом је очигледан пример. У тим околностима задатак се претвара у то да останете блиски са пријатељима и савезницима и да се постарате да се исплати то што сте улагали током година. То је разлог што је у дипломатији израз „изаберите своје битке“ од суштинског значаја како бисмо, када наступи криза, имали резервоар добре воље да одржимо односе кроз тешка времена која долазе”, написао је Хил.

Прочитајте још:  Потврђена оптужница против хрватских пилота који су бомбардовали избеглице

Хил је дипломатску каријеру почео у Београду. Учествовао је у процесу који је кулминирао Дејтонским споразумом, а био је и специјални изасланик за Косово од 1998. до 1999. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре повлачења из дипломатије 2010. Хил је обављао функције амбасадора у Ираку, Пољској и тадашњој Македонији. Био је и помоћник државног секретара за источноазијска и пацифичка питања, а предводио је америчку делегацију током преговора са представницима Северне Кореје о нуклеарном разоружавању 2003.

После активне дипломатске каријере, Хил је био декан Денверског универзитета и саветник Олбрајт-Стоунбриџ групе.

На место амбасадора у Србији, Хил долази на предлог председника САД Џозефа Бајдена.

Н1

 Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *