Легализација марихуане пред црногорским посланицима

0
канабиса

Предлог је да буду дозвољени ограничена куповина и узгајање, као и конзумација код куће, у канабис клубовима и на туристичким дестинацијама.

Посланици црногорског парламента ускоро ће расправљати о томе да ли да се легализују производња марихуане и њено стављање у промет. Више од 6.000 грађана потписало је петицију за легализацију марихуане и упутило је Скупштини Црне Горе да њени посланици одлуче хоће ли се она легално производити и продавати у веледрогеријама.

Представник невладине организације „Легализуј.ме” Никола Бановић каже да се петицијом у парламенту захтева да се „декриминализује канабис и регулише тржиште”.

„Предлог је да пунолетни грађани, који су регистровани у канабис клубу, могу да приуште месечно до 40 грама марихуане. Грађани ће моћи да гаје у домаћинствима до четири биљке, а конзумација ће бити дозвољена код куће. Поред тога, предлог је да конзумација буде дозвољена на одређеним туристичким дестинацијама и у канабис клубовима”, објаснио је Бановић.

Прочитајте још:  Албанија или Црна Гора: У месту код Подгорице заставе УЧК и "велике Албаније"
Каже да им је идеја да „поспеше домаћу производњу”, као и да по „препоруци доктора грађани могу да купе канабис и друге његове деривате у апотекама”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Доктор ће одлучивати колико коме да пропише марихуане. Рекламирање канабиса ће бити забрањено на државној телевизији, билбордима и радију”, наводи он, али се не каже да ће рекламирање бити забрањено на приватним телевизијама, порталима и радио-станицама.

Прочитајте још:  Гардијан: Британци су приморани да се купају и гледају телевизију у Мекдоналдсу због раста цена енергије
Занимљиво је да потписници ове петиције као један од разлога за легализацију марихуане наводе да ће се она „као ресурс бити национализована, како би се избегао монопол на тржишту и подстакли самозапошљавање и домаћа производња”.

„Овим потезима желимо да преузмемо највећи удео тржишта наркотицима, више од 75 одсто и фискално га регулишемо, олакшамо надлежнима борбу против организованог криминала и омогућимо нови прилив новца у буџет државе”, поручује Бановић.

Он верује да би национализацијом овог „ресурса” био повећан животни стандард, туристичка сезона би била продужена, а пацијентима с тешким обољењима било би омогућено лечење „природном алтернативом”.

„Наш следећи корак је да преговарамо с посланицима који би били вољни да изнесу наш предлог измене закона, што нам је сада већ Уставом загарантовано право, па ћемо у скупштини образложити предлог”, поручио је Бановић.

Прочитајте још:  Српски народ мора коначно сазнати ко је од српских официра крив за масакр Тузланске колоне
Додао је да је замисао НВО „Легализуј.ме” била да се „прикупи 20.000 потписа како би се организовао референдум о томе”.

„Да смо прикупили толико потписа не бисмо тражили да се о томе расправља и гласа у скупштини, него да грађани одлуче на референдуму да ли су за легализацију марихуане. Петиција се и даље потписује”, каже он и додаје да на северу „имамо плодно тло у околини Плава, где би се могла узгајати јако квалитетна марихуана и у индустријске и у медицинске сврхе”.

„У том делу Црне Горе могао би да се врши транспорт до осталих општина на северу и, с обзиром на величину плавске равнице, могла би да буде главни снабдевач целе северне регије. Узгајање марихуане је важно јер у нашој земљи све већи број људи оболева од карцинома па би се уља од канабиса могла користити превентивно, али и у лечењу малигних болести”, истиче Бановић.

Прочитајте још:  Ново знамење: "Крваво небо"
Додаје да марихуана „поспешује и апетит код људи заражених ХИВ-ом и на тај начин им јача имуни систем, али се користи и код психичких болесника у случајевима шизофреније, депресије, анксиозности и биполарног поремећаја”.

Хоће ли се у Црној Гори пушити марихуана одлучиће посланици. Већ сада немали број грађана верује да ће то бити прилика за незаконито богаћење немалог броја трговаца опојним супстанцама и да ће од тог посла бити мала корист за економију и све сиромашније становништво.

Новица Ђурић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *