Ко ће рефундирати штету? Београдске електране пет година незаконски пљачкале грађане!

0

(Фото: Весна Веизовић)

Београдске електране су од 2018. до 2020. године, од 90 одсто власника станова грејање наплаћивале према јединици површине а не по потрошњи, како је прописано законима, утврдили су државни ревизори. Исти проблем открили су и у лозничкој топлани. Њима је примедба као и нишкој топлани и да нису све рекламације потрошача решавали у прописаном року, а евиденције о примљеним рекламацијама нису свеобухватне.

Неко у џемперу, неко у летњој мајици али то на рачун не утиче. Тако у пракси изгледа плурализам прописа и температуре у становима у грејној сезони. Закони о енергетици и о ефикасном коришћењу енергије донети су пре осам година, али или нису усклађени или се не поштују, утврдили су државни ревизори.

На шаролику праксу указују и Удружења потрошача, траже да се утврди одговорност за трошење енергије и ко ће надокнадити штету грађанима који је плаћају више због траљаве праксе.

“Све електране, укључујући београдске, нишку, лозничку су биле дужне да у одредби Закона о заштити потрошача и то у оквиру одредби које су старе осам година успоставе организацију и систем како ће вршити накнаду топлотне утрошене енергије. Није из разлога што не постоји спремност да се успоставе чисти односи на релацији пружаоци услуга – корисници услуга”, рекао је Петар Богосављевић из Удружења потрошача Београда.

Према његовим речима, управо полазећи од овога што је основно начело, колико је сада може се видети из енергетске кризе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ја сам сигуран да смо применили или да применимо ове принципе утрошка топлотне енергијe, односно, трошкови топлотне енергијe би били мањи за 20 одсто”, навео је Богосављевић.

Прочитајте још:  Да ли је Вучић најавио велику албанију: Србија, албанија и Македонија без граница!

“Инспекцијски надзор од 2018. до 2020. године није у потпуности обезбедио остваривање права потрошача у области снабдевања топлотном енергијом. Правни оквир није у потпуности створио услове за ефикасну примену Закона о заштити потрошача због непотпуног спровођења и неусклађености појединих прописа. Поједине одредбе Закона о комуналним делатностима и одлуке локалних самоуправа, нису усклађене са Законом о заштити потрошача, чијим се одредбама пружа већи степен заштите потрошача”, утврдили су ревизори.

Београдска топлана и Топлана у Лозници нису, утврдио је ревизор, подносиле надлежном органу писани захтев за одобравање цене грејања нити за евентуално снижавање цене у случају појефтињења енергената више од пет одсто, што је предвиђено Законом о енергетици.

На све то Београдске електране огласиле су се саопштењем.

“Рок за спровођење препоруке за обрачун и наплату према потрошеној количини топлотне енергије код свих потрошача је три године, што је и дефинисано акционим планом ЈКП Београдске електране. Важећим прописима расподела топлотне енергије на нивоу стана обавља се по метру квадратном загреване површине”, наводи се у саопштењу.

Београдске електране додају, да истовремено то мотивише власнике да уграде термостатске вентиле и делитеље топлоте, јер без уградње опреме за регистровање појединачне потрошње корисник не може да управља појединачном потрошњом и трошковима према сопственим потребама и могућностима.

“Наравно да би идеално било да се прво примене мере енергетске ефикасности па онда плаћање по потрошњи. Ја се само бојим да би се превише времена требало да се у свим зградама које имају високу потрошњу спровеле мере енергетске санације. Ми смо свесни да је држава издвојила средства. Колико се ја сећам, прошле године смо имали 61 локалну самопуправу која је аплицирала за та средства”, рекао је Предараг Миличић Илачић, директор Топлане Ниш.

Прочитајте још:  НЕШТО СЕ СПРЕМА НА КОСОВУ! КФОР-у се придружила Војска Србије!

Ревизор има примедбе и на рад Министарстава трговине и енергетике, јер нити су правили извештаје нити доприносили заштити потрошача у области енергетике.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *