Агонија „Крушика“: Преживели НАТО, али тешко да ће садашњи менаџмент

0
крушик

(Фото: Фабрика Крушик)

Фабрика оружја из Ваљева завршила је 2021. годину с највећим губицима у историји – готово 10 милијарди динара за краткорочна задужења. То је показао извештај ревизора кога је ангажовао сам Крушик, а у коме је и податак да је у том периоду више од 400 радника остало без посла.

Нето губитак од 17, 5 милиона евра на крају 2021. већи је за чак три и по пута него годину дана раније, а краткорочна задужења достигла су историјских 10 милијарди динара (око 85 милиона евра).

Прочитајте још:  БЕСА: Дритан чека Едија, разговарају тêте-à-тêте!
Тај минус израчунао је ревизор кога је ангажовала фабрика оружја у Ваљеву. У његовом извештају пише и како се држава, као већински власник, носи са тим минусом.

„Оно што држава ради је конвертовање тих дугова у своје власништво, па видимо да Завод за запошљавање, Завод за здравствену заштиту постају власници фабрике оружја и тако се ти дугови конвертују, уствари, пребацују на све нас“, каже новинар Вук Цвијић.

Суноврат „Крушика“ је текао овако, профит 2018. 11,2 милијарди, наредне године смањен је на 9,6 милијарди, у 2020. је био 6,7 милијарди, а прошле године 4 милијарде, мало више од четвртине прихода оствареног 2018.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЈЕФТИН ТРИК ЗА ГЛАСАЧКУ МАШИНУ "Држава нам тобоже да 60 евра, а онда узме 62"
А Цвијић у свом тексту под насловом: „Крушик у минусу, ко је у плусу“, преноси и детаље из финансијског извештаја који показује да су пословни приходи те фабрике драстично пали, тј. да су и више него преполовљени у року од само четири године. Нема дилеме како су дугови настали.

„То је пре свега пословање са приватним привилегованим трговцима који су повезани са влашћу“, казао је.

Рецимо, фирме Слободана Тешића, трговца са црне листе САД, потписале су са Крушиком од лета 2015. до пролећа 2019. чак 14 спорних уговора вредних 72 милиона долара и 5,8 милиона евра. А председник Вучић је у марту 2020. обилазећи ваљевску фабрику поручио да је пословодство Крушика правило промашаје. Новинари су га питали за анализу пословања.

„Ми ћемо довести овде и урадити форензичку ревизију, не са локалним ревизором, већ форензичку, узећемо неког од велике четворке, да ли КПМГ или неког другог, зато што је то за нас важно. Ја не мислим да сте погодили срце проблема, али сам спреман да вам кажем да ћемо то свакако да анализирамо“, рекао је Вучић.

Али то се није десило. Председник је тада обећао радницима да неће имати проблема с послом, али се десило да је у 2021. отпуштено њих 428. Иначе, Тужилаштво за организовани криминал је крајем 2019. дало налог да се испитају пословања Крушика и приватних трговаца оружјем. Неки би за однос цене производње мина и цене за које су продаване, рекли да је то лака математика, али резултата и даље нема, а нема ни епилога у случају узбуњивача Александра Обрадовића.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *