Хакер на продају нуди личне податке једне милијарде Кинеза

0

Alan/Depositphotos

Непознати хакер тврди да је дошао у посед података из полицијске базе у Шангају о једној милијарди Кинеза, и нуди их на продају.

Прочитајте још:  САД признају могућност напада Пекинга на Тајван
Уколико наводи хакера буду потврђени, то ће бити највећа крађа података у историји.

Прошле недеље је на хакерском интернет форуму Брич Форумс особа под надимком Чајна Ден понудила на продају готово 24 терабајта података, укључујући информације о милијарди људи и „седам милијарди случајева”. Хакер је за податке тражио 10 биткоина, што износи око 200.000 долара (19.500 евра).

Прочитајте још:  Канада увела санкције против 14 појединаца и 34 компаније из Русије
Наводно, подаци Националне полиције Шангаја садрже имена, адресе, националне идентификационе бројеве и бројеве мобилних телефона, као и детаље у вези са полицијским случајевима, јавља Бета.

Агенција Асошиејтед прес имала је увид у узорак података са именима, датумима рођења и бројевима мобилних телефона. Година рођења једне особе је ‘2020’, а број година је ‘један’, што указује на то да у хакованим информацијама има личних података малолетника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Асошиејтед прес није могао да потврди аутентичност узорка, а шангајска полиција до сада није дала коментар.

Упад у полицијску базу података испрва је покренуо дискусију на кинеским друштвеним мрежама као што је Веибо, али је затим уведена цензура.

Прочитајте још:  На стадиону у Аустралији Хрвати скандирали „За дом спремни“
Према Михаелу Газелеју, директору хонгконгшке безбедносне компаније Нетворк Бокс, оваква крађа података није реткост.

„У овом тренутку, на ‘црном интернету’ постоји око 12 милијарди компромитованих налога. То је више од укупног броја људи у свету”, навео је Газелеј, додавши да подаци најчешће ‘процуре’ из САД.

Честер Висњевски, главни истраживач у компанији за информациону безбедност Софос, рекао је да је упад у базу података „потенцијално изузетно срамотан за кинеске власти” и да би политичка штета могла да буде већа од штете појединцима чији су подаци украдени.

„Подаци, када се пусте у промет, тамо остају заувек. Дакле, ако неко верује да су његови лични подаци украдени, морају да претпоставе да ће заувек бити доступни било коме и требало би да предузму мере личне заштите”, рекао је Висњевски.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *