Грци мењају фрижидере преко немачког џепа

0

(Фото: Depositphotos/Dk)

Атина жели да покривањем дела трошкова грађана приликом замене њихове расхладне технике уштеди енергију.

Прочитајте још:  Понизити и претворити се у перверзњаке – ово је нови начин да Американци држе своје колоније у реду
Немачки порески обвезници плаћају нове фрижидере у грчким домаћинствима, пише немачки „Билд” и тврди да широкогруда одлука грчке владе да, зарад уштеде енергије, сународницима омогући да уз компензацију од 30 до 50 одсто замене старе за нове уређаје директно задире у џеп немачких грађана.

Лист тврди да одлука Мицотакисове владе да за овај пакет помоћи домаћинствима одвоји 150 милиона евра утиче и на привреду Немачке јер је, како пише „Билд”, реч о средствима из ЕУ, дакле – и Немачке. Економски експерт Хришћанско-демократске уније Јан Симке тврди да је реч о сумњивом начину трошења новца других земаља чланица ЕУ које и саме имају исте проблеме, па би било корисније улагати у алтернативне изворе енергије, а не у фрижидере и клима-уређаје.

Прочитајте још:  Вучић држао говор фотељама на самиту у Глазгову
Иначе, иницијатива грчке владе се односи на све Грке, али се проценат помоћи одобрава у зависности од материјалног стања. До сада се пријавило преко 400.000 домаћинстава и свако од њих може да замени највише три уређаја, највећих потрошача струје. Дакле, два климатизера и фрижидер или замрзивач, у вредности од 170 до 700 евра по уређају.

Влада намерава да спроведе план штедње енергије који је усмерен на рационално коришћење система хлађења и грејања, смањење уличне расвете и модернизацију система водоснабдевања и канализације. Циљ је да се моментално у домаћинствима реализује уштеда од 10 одсто, а да се до 2030. укупна потрошња енергије смањи за 30 процената. Како би се цео процес контролисао, формираће се систем мониторинга за државне установе. Они који остваре уштеду биће награђени, рецимо, допунским средствима из буџета док ће „непослушни” бити кажњени. По речима генералног секретара за енергетику Александра Сдуку, јавне зграде могу да уштеде и до 15 одсто енергије регулисањем температуре, искључивањем грејања или хлађења док нема запослених, природном вентилацијом просторија током ноћи, постављањем завеса, ролетни…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Финска политичарка уздрмала регион: Геноцид је извршен над Србима
Улично осветљење ће бити смањено и ту се рачуна на уштеду и до 40 одсто енергије. Ове мере су неопходне јер су трошкови за струју у 212.000 државних зграда 2020. године износили 596 милиона евра, док ће с новим ценама то ове године коштати 1,2 милијарде евра.

Иначе, када је реч о штедњи гаса, Грчка је у споразуму о смањењу потрошње гаса који је одобрила ЕУ успела да се избори за два изузетка. Тако ће имати могућност да се смањење потрошње гаса за 15 посто обрачунава према потрошњи од првог августа 2020. до 31. марта прошле године, а не на основу просека у последњих пет година, што би било знатно више, чак 24 одсто.

Прочитајте још:  Руски медији: Турска војска гађа руске авионе
Заједно са Италијом, Шпанијом и Португалијом, Грчка се изборила за олакшицу да се део природног гаса који користе електране изузме из ограничења од обавезних 15 одсто уштеде, у случају ванредне ситуације у сектору производње електричне енергије.

Како коментарише лист „Катимерини”, Грчка није успела да се избори за изузеће „ја теби, ти мени” за гас који продаје трећим земљама, што чини 22 одсто у њеном укупном извозу. Остала је по страни док су Шпанија и Португалија обухваћене тим изузећем и саме ће моћи да регулишу своју обавезу смањење потрошње, ако имају ограничене интерконекције с другим земљама.

Jасмина Стаменић Павловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *