Зашто је ОПЕК+ одлучио да нагло смањи производњу нафте

0

Највећи пад производње нафте у земљама ОПЕК+ од 2020. стабилизује светске цене нафте и користан је за чланове картела , сматрају стручњаци које су интервјуисали новинари Известије. Организација је, након састанка министарског комитета 5. октобра, одлучила да смањи производњу црног злата у новембру за 2 милиона барела дневно. На позадини вести, цена брента је порасла изнад 93 долара по барелу. У наредних месец дана цена би могла да порасте на 100 долара по барелу, предвиђају аналитичари.

Кратка игра

Земље ОПЕК+ су на састанку Министарског комитета за праћење 5. октобра одлучиле да смање производњу нафте у новембру за 2 милиона барела дневно . Ово је наведено у саопштењу након састанка. На основу ове одлуке Русија ће 2022. године произвести око 530 милиона тона нафте и гасног кондензата, а 2023. године 490 милиона тона, прокоментарисао је резултате састанка потпредседник руске владе Александар Новак.

ОПЕК+ ће као референтну основу узети нивое договорене за август, руска квота унутар организације биће смањена са 11 милиона барела дневно на 10,5 милиона . Одлука алијансе повезана је са потребом балансирања тржишта и успоравањем глобалне економије, објаснио је Александар Новак.

Нафтне котације су на одлуку алијансе реаговале растом – пре састанка, децембарске фјучерсе на Брент трговале су се око 90 долара по барелу, а до 19:00 по московском времену порасле су изнад 93 долара за барел , произилазе из трговачких података ИЦЕ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највеће смањење производње у земљама ОПЕК+ од 2020. усвојено је да би се стабилизовале светске цене нафте, рекао је за Известију Владимир Чернов, аналитичар Фреедом Финанце Глобал.

Прочитајте још:  НАТО се жали на дефицит, украјинске оружане снаге успоравају, а Путину се не жури

Пад производње и раст цене црног злата погодују свим извозницима овог ресурса, јер ће на том плану моћи да повећају приходе, додао је он. У вези са одлуком ОПЕК+ у блиској будућности, можемо очекивати да ће цене Брент-а порасти на 95-100 долара по барелу, сматра аналитичар.

– За Русију је ова одлука од посебног значаја, пошто је Европска комисија 5. октобра усвојила осми пакет рестриктивних мера против Руске Федерације, који укључује горњу границу цена руске нафте. Због ове одлуке, Руска Федерација ће можда морати да повећа попуст за своје увознике нафте, односно, што су цене више, то ће више добити руски буџет, приметио је Владимир Чернов.

Медији су раније писали да су земље чланице ЕУ близу договора о двостепеном приступу постављању горње границе светских цена руске нафте, који се развија у оквиру земаља Г7. Истовремено, руски председник Владимир Путин уверио је да ће увођењем ограничења цена енергената бити обустављене испоруке из Русије.

Одлука ОПЕК+ да смањи производњу нафте у новембру била је очекивана, али није било разумевања за колико ће квоте бити смањене, рекао је Владислав Антонов, финансијски аналитичар БитРивера.

„ САД су покушале да одврате ОПЕК+ од оштрог пада производње нафте, али су игнорисане “, додао је експерт.

Према ЦНН-у, администрација америчког председника Џоа Бајдена водила је пуну кампању притиска против ОПЕК+ у покушају да одврати земље Блиског истока од драстичнога смањења производње нафте. Примећено је да би такав корак могао довести до повећања цена бензина у Сједињеним Државама у „опасном“ тренутку за америчког председника уочи избора.

Након објављивања одлуке, Бела кућа је саопштила да је Џо Бајден разочаран “кратковидом” одлуком ОПЕК+ . Такође , САД су најавиле спремност да у новембру пусте на тржиште додатних 10 милиона барела нафте из стратешких резерви . Међутим, како је приметио Владислав Антонов, ова мера неће моћи да има значајан утицај на тржиште и котације ће наставити да расту .

Прочитајте још:  Власти Запорошке области упозориле Кијев: Следи освета за агресију

ОПЕК+ разуме да ако се ограничавање цена руске нафте од стране земаља Г7 покаже успешним, онда то може ићи против њих смањењем цене горива, нагласио је Владислав Антонов.

Фактори цене

Чињеница да се и пре почетка састанка ОПЕК+ разговарало о идеји смањења производње одражава забринутост нафтне алијансе због пада цена нафте , рекао је Александар Потавин, аналитичар ФГ Финам. Према подацима ИЦЕ трговања, у септембру је цена Брент-а била више од 95 долара по барелу, ау јулу – 110 долара. Један од кључних фактора пада цена нафте било је очекивање смањења тражње због рецесије у привреди западних земаља и ситуације са ЦОВИД-19 у Кини , истакао је Александар Потавин. Како су медији писали, Небеско царство остаје једна од ретких земаља која се придржава политике „нулте толеранције“ на коронавирус и ограничава његово ширење карантинама и обавезним карантином за оне који су дошли у контакт са зараженима.

Још један од главних фактора који су утицали на котације нафте су инфлација и потрошачка активност у главним економијама , додао је Дмитриј Александров, шеф одељења за аналитичка истраживања у компанији ИВА Партнерс Инвестмент Цомпани. Како је писала Известија, јачање долара кочи раст цена нафте. Раније је систем федералних резерви САД (ФРС) трећи пут заредом подигао основну стопу за 75 базних поена, сада је њен распон 3-3,25% годишње – ово је највиши ниво од финансијске кризе 2008. године.

– Фед је спреман да подиже стопу све док инфлација не падне на прихватљив ниво, чак и упркос предстојећој слабости у привреди. Овај фактор сада врши највећи притисак на цене нафте“, додао је Александар Потавин.

Прочитајте још:  Израел оптужио Хамас за кршење примирја и наставио борбе у Гази

Према Владиславу Антонову, геополитички фактори попут санкција и оружаних сукоба сада врше притисак на тржиште црног злата. Ограничења према Русији смањују понуду, а цене одмах скачу, приметио је експерт.

Истовремено, треба имати у виду да је ОПЕК+ у реалној производњи сада далеко испод дозвољених квота, тако да одлука алијансе не значи смањење стварне производње за овај износ , приметио је Дмитриј Александров. Али је дат сигнал тржиштима: произвођачи су спремни да се боре да одрже цене суочени са повећаним ризицима смањења тражње и притиском јачања америчког долара, сматра експерт.

У септембру је објављено да земље ОПЕК+ заостају за планом за раст производње за 3,58 милиона барела дневно .

Узимајући у обзир октобарску одлуку, волатилност цена ће остати због многих неизвесности, али флуктуације могу да пређу на виши ниво, а котације могу постепено да се консолидују изнад 95 долара за барел Брент-а , закључио је Дмитриј Александров.

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *