Украјина тражи од Србије изручење Наумова, он у страху за свој живот

0
наумов

Андреј Наумов(фото:Телеграм)

Украјина је затражила од Београда изручење бившег генерала и високог функционера Службе безбедности Украјине (СБУ) Андреја Наумова, који је ухапшен пре четири месеца у Србији због сумње да је прао новац.

Наумов, којег је украјински председник Владимир Зеленски прогласио издајником и одузео му чин, напустио је земљу 23. фебруара, неколико сати пре почетка руске инвазије, преноси Би-Би-Си на српском.

Украјински истражитељи су тада рекли да је Наумов починио дело велеиздаје, а његове бивше колеге из СБУ су рекли да је Наумов могао да да Русима податке о безбедносним системима око Чернобиља, будући да је имао приступ њима у вршењу дужности.

Наумов је отпуштен из СБУ у лето 2021. Раније су украјински медији извештавали о некретнинама које је његова породица стекла како је растао у служби, као и о корупцији у редовима СБУ.

Наумов је ухапшен у јуну на граници између Србије и Северне Македоније под сумњом за прање новца. Заједно са њим ухапшен је и немачки држављанин Александар Акст, а у њиховом аутомобилу пронађена је непријављена готовина: више од 600 хиљада евра, око 125 хиљада долара, као и драго камење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од тада су обојица оптужених у притвору у Нишу и под истрагом су.

Екстрадиција као смртна казна?

Како је Наумовљев адвокат Тања Савић рекла српском сервису Би-Би-Си, Кијев није навео званичан разлог за захтев за екстрадицију, али је, по свему судећи, он првенствено осумњичен за корупцију.

Савићева је истовремено напоменула да се њен клијент, у случају изручења Украјини, плаши за свој живот, пошто је на њега покушан атентат 2020. године, а постоји и судска пресуда против особе која је покушала атентат.

„Наумов каже да ће, ако буде изручен, то за њега бити једнако смртној казни“, рекао је Савич.

Српско тужилаштво тренутно ради на два случаја који се тичу Наумова – његово изручење и случај прања новца.

У вези са случајем прања новца, окривљеном је више пута продужен притвор, последњи пут до 2. децембра.

Ово је уједно и рок након којег суд мора одлучити да ли ће поднијети тужбу или одбацити предмет.

“Овај поступак је у фази као и пре четири месеца, још нема оптужнице, чекамо неке доказе”, каже Савић.

Како је пренео Радио Слободна Европа (медијска корпорација је у Русији призната као „страни агент”), на захтев српског тужилаштва, украјинско тужилаштво је недавно дало информацију да је Наумов под истрагом због оптужби за злоупотребу службеног положаја.

„Он (Наумов) нам је рекао да су ове истражне радње завршене, да има доказе за то и да је накнадно постављен за шефа СБУ и да му је додељен чин генерала“, каже његов адвокат.

Према њеним речима, сада се поставља питање како ће поступак екстрадиције утицати на истрагу о случају прања новца.

Сада је све обустављено да се види шта ће бити са екстрадиционим поступком, јер је то сада најважнија и најхитнија ствар“, каже Савић.

Ко је Андреј Наумов

Андреј Наумов има 40 година, има велико искуство у украјинским агенцијама за спровођење закона.

Радио је 12 година у апарату Генералног тужилаштва Украјине.

Прочитајте још:  Украјинске трупе гранатирале Озерјановку у ДНР
Након тога је накратко био на високом положају у Државној агенцији Украјине за управљање зоном искључења, која обезбеђује безбедност рада у зони нуклеарне електране у Чернобиљу, настале након хаварије 1986. године.

Касније је Наумов постављен за начелника Главне управе унутрашње безбедности СБУ, а годину дана касније, 2020. године, председник Зеленски му је први пут у историји ове службе доделио чин бригадног генерала.

Наумов је увек покушавао да остане у позадини, има мало његових фотографија, избегавао је комуникацију са новинарима.

Пи ово са његовим именом било је повезано са неколико великих скандала.

Како је показала истрага у оквиру пројекта Шеме, чланови породице Наумов у протеклих неколико година стекли су вредну имовину која се не може објаснити њиховим приходима – стан у згради у центру Кијева и плац недалеко од капитал.

Такође се испоставило да је стан његове мајке купљен за три пута већу тржишну цену, што је покренуло питање утаје пореза или чак корупције.

Неколико месеци касније, у јануару 2021, СБУ је неочекивано објавила откриће великог случаја. Како се испоставило, за Наумова се спремао још један високи официр СБУ Дмитриј Нескаромни. Према истражитељима, Наумов га је спречио да преузме високу функцију у СБУ. Нескаромни је ослобођен истраге, али је рекао да су оптужбе против њега неосноване.

У јулу 2021, службеник СБУ Јуриј Расук изјаснио се кривим за припремање покушаја убиства Наумова и склопио договор са властима. Али истог лета, Наумов је изненада отпуштен из СБУ.

Тада је кабинет председника Украјине званично прогласио потребу за „системском трансформацијом“, а медији су извештавали о незаконитим радњама СБУ и посебно Наумова.

Он је био заслужан за пљачкашке пљачке предузећа, измишљање и неовлашћено затварање случајева и повезаност са шверцерима, укључујући и немачког држављанина Александра Акста, са којим су касније ухапшени у Србији.

Име Андрија Наумова поново је доспело у жижу пажње украјинске јавности после руске специјалне 24. фебруара 2022. године.

Према речима украјинских власти, за њих је било велико изненађење што су се руске трупе приближиле Кијеву из нуклеарне електране у Чернобиљу, а сама нуклеарка је заузета. Верује се да је управо Наумов дао потребне информације Москви.

У марту је Зеленски одузео Наумову генералски чин, назвавши га издајником.

Истовремено, украјинско издање Обозреватељ пише да је Русија спремна да да азил Наумову у замену за сведочење против украјинског председника Владимира Зеленског у вези геноцида над становницима Доњецка. Ово издање наводи да је азил за Наумова био предмет разговора српског министра полиције Александра Вулина и  секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева 23. августа. То није званично потврђено.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *