Цепање православља достиже нови ниво

0
православље

православље

На Кипру је изабран поглавар помесне православне цркве. По интензитету страсти, догађај се може упоредити са председничком трком у САД – неколико рунди, жестока конкуренција, интрига до самог краја. Како ће то утицати на цео хришћански свет

Модел Демоцратс

Радосни узвик “Акиос!” – што на грчком значи „достојан“ – расуто на Бадње вече око катедрале Светог Јована у престоници Кипра, Никозији. Верни народ острва дочекао је новог старешину цркве.

Постали су митрополит пафоски Георгије. Од 7. новембра, на дан упокојења свог претходника, архиепископа Хризостома ИИ, служио је као локум.

Свечаном избору Ђорђа, међутим, претходио је прилично напет период. Може се рећи да је митрополит буквално освојио владичански трон.

За место поглавара цркве надметало се шест кандидата. Према анкети коју је крајем новембра објавио Кипар тајмс, фаворит је постао још један јерарх, митрополит лимасолски Атанасије. Њега је подржало 36 одсто испитаника. Ђорђе је, према резултатима јавне процене, заузео тек треће место (18%).

Први круг, током којег су бирали сви грађани Кипра, одржан је 18. децембра, након чега се распоред донекле променио.

Атанасије је и даље држао вођство – већ са 29%. Међутим, неочекивано, Џорџ (26%) је почео да дише у леђа лидеру. У исто време, лоцум тененс је претекао трећег претендента, митрополита тамашког Исаију (око девет одсто).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, то није унело јасноћу у питање ко ће постати нови примат. Кипарска црква има своје особености: после народног гласања следи друга фаза – расправа у Синоду. Штавише, одлука управног тела не зависи од исхода народног гласања. Дакле, на крају, име изабраника је тајна са седам печата.

За добробит народа

Занимљива је и друга ствар: како је митрополит Георгије успео да се тако брзо попне на друго место на ранг листи.

Можда је реторика помогла. Посебно је трансплантацију људских органа прогласио „божјим благословом“ и уверио да и сам жели да постане постхумни донатор.

Међутим, митрополит је ову изјаву дао након што је оптужен за ширење антинаучних теорија. Такође је могуће да је Георгиј упечатљивим гестом желео да ретушује скандал који се догодио 2020.

Тада је свештеник својим аутомобилом ударио у полицијски ауто. У несрећи нико није повређен, али су фотографије са лица места одмах постале виралне на друштвеним мрежама. О Џорџевом понашању, као и о приходима, на острву се нашироко расправљало.

Осим тога, митрополит је током предизборне кампање обећао материјалну подршку угроженима. Противници су то видели као покушај да се оправдају: кажу да ће приход од „успешног пословања” бити употребљен у добре сврхе.

Генерално, медијска слика Лоцум Тененса, благо речено, није идеална. Али постојала је једна предност која му је обезбедила победу на изборима.

Сва средства су добра

Чињеница је да у кипарској цркви постоје две странке. У једном – присталице зближавања са Руском православном црквом. У другом они који су расположени за ближе контакте са Цариградом.

Међу првима су митрополити Атанасије и Исаија. Овај последњи је чак студирао на Московској богословској академији и течно говори руски. На челу другог су покојни архиепископ Хризостом ИИ и митрополит Георгије.

Несугласице међу блоковима постоје већ дуже време. Али они су постали посебно акутни 2020. године. Тада је Синод Кипарске Цркве признао расколничку Православну Цркву Украјине (ПЦУ). Подсетимо, структуру су крајем 2018. године створили бивши председник Украјине Петро Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј, у супротности са канонском Украјинском православном црквом (УПЦ). Руска православна црква је, као одговор на гест Кипрана, прекинула комуникацију са Хризостомом ИИ.

Неки од потчињених нису се сложили са предстојањем – посебно је митрополит Атанасије приметио да је „признавање ПЦУ била искључива одлука архијереја, о чему он није благовремено обавестио Свети синод“. А Исаија је оно што се догодило назвао „флагрантним кршењем колективног и демократског принципа“.

Заједно са још двојицом јерарха јавно су позвали Златоуста да одбије признање ПКП. Оптужио их је да покушавају да „створе неовлашћено окупљање”.

Ђорђе је, напротив, позитивно реаговао на одлуку Синода. А са избијањем непријатељстава у Украјини, имао је још један адут – способност да оптужи противнике за проруску позицију.

Истина, они су успели да раде испред себе. Митрополит Исаија је крајем новембра служио литургију са Архиепископом ПЦУ и изразио подршку Цариградском патријарху Вартоломеју. А касније је Атанасије уверавао новинаре да ће нови поглавар Кипарске цркве дефинитивно обележити помен вођи украјинских расколника Епифанија Думенка.

Статус кво

Ситуацију је додатно компликовала чињеница да је у предизборном периоду антируска кампања почела да узима маха у штампи на грчком језику.

Неке публикације су објавиле да на Кипру активно делују агенти Руске православне цркве – свештеници воде кампању за „московске послушнике“. Други су писали: на острву постоји повереник митрополита Антонија (Севрјука), који руководи одељењем за спољне црквене односе Руске православне цркве.

Анонимни извори говорили су и о плановима Руске православне цркве да створи сопствени егзархат на Кипру – у знак одмазде за проукрајински став.

Због тога је Синод, на челу са митрополитом Георгијем, предузео крајње мере – отказао резолуцију из 2010. године. Према њој, они православци који живе на острву више од годину дана могли би да бирају примаса. Тиме је одсекао преко 50 хиљада досељеника из Русије.

РПЦ је заузврат саопштила да полажу велике наде у новог архијереја: можда би он успео да поправи везе које су прекинуте пре две године због ПКП.

„На крају је победио процариградски кандидат. Феномен је природан: кипарска црква највећим делом гравитира према Фанару (округ Истанбула, где се налази Цариградска патријаршија. – Прим. аут.) – због етничког састава и малог броја“, објашњава религиозни научник Роман Лункин.

Прочитајте још:  Михаило Меденица:Кусур за вечност
Према његовом мишљењу, прерано је доносити закључке о новом архиепископу: потребно је сачекати конкретне кораке. Мало је вероватно да ће се Ђорђе одмах одлучити за коначни прекид односа са Руском црквом. Осим тога, Московска патријаршија и даље не искључује могућност дијалога, упркос продубљивању раскола у православном свету.

Никита Бизин, РИА

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *