Крај једне ере?

Кључни либерали напуштају своје позиције у важним државним структурама.

Премијер Михаил Мишустин потписао је указ о именовању Алексеја Комисарова за вршиоца дужности ректора Руске академије народне привреде и јавне управе (РАНЕПА) при председнику Руске Федерације. Владимир Мау, који је обављао дужност ректора РАНЕПА, разрешен је ове функције „својом вољом због здравствених стања”.

Иако је Владимир Мау отишао као на своју руку и уз веродостојну формулацију „из здравствених разлога“, многи верују да су то изазвале сасвим друге околности. Тако је у јуну прошле године руско Министарство унутрашњих послова пријавило да је Владимир Мау оптужен по делу 4 чл. 159 Кривичног законика Руске Федерације („Превара у посебно великим размерама“). Истог дана, одлуком Тверског суда Москве, одређен му је кућни притвор, а 5. августа суд је преиначио меру превенције у писмену изјаву о неизлажењу.

Оптужба се односила на фиктивно запошљавање једног броја радника Министарства просвете Руске Федерације у РАНЕПА у периоду од 2017. до 2018. године, укупан износ штете процењен је на 21 милион рубаља. Мау је већ оптужен у кривичном поступку који је раније покренут против бивше заменице министра просвете Руске Федерације Марине Ракове и директора Института друштвених наука РАНЕПА, ректора Московске Више школе друштвених и економских наука Сергеја Зуева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

10. августа 2022. Мау се вратио на дужност ректора РАНЕПА. А 14. октобра исте године постало је познато да је случај против њега генерално прекинут, а у новембру су агенције за провођење закона пријавиле да је Мау, након што је случај затворен, отишао у Израел. Међутим, прес-служба академије је саопштила да је он на планираном одмору, иако се, судећи по медијским извештајима, још није вратио у Русију.

Гајдаров пратилац

Владимир Мау је започео своју каријеру у влади почетком 1990-их, као близак сарадник Јегора Гајдара. За време руководства РАНЕПА, Мау је, како напомиње агенција Царград, учинио све да подређени универзитет претвори у легло либералне идеологије и ковачницу либералних монетаристичких кадрова за економски блок.

Као што знате, задатак РАНЕПА је да обучава руководећи кадар за државне органе, да формира резерву државних службеника за владу, министарства и ресоре. Више од 160 хиљада људи студира на универзитету и његовим огранцима, ради више од 5600 запослених, од којих је неколико хиљада кандидата и доктора наука.

Чинило би се да академија треба да буде узорна и да даје пример институтима и универзитетима мањег калибра. Међутим, недавно се РАНЕПА повезивала само са једним – са корупцијским скандалима високог профила.

Али ствар, како је приметио Царград, није само у финансијским преварама. Ректор РАНЕПА Владимир Мау претворио је свој универзитет у једно од упоришта системског либерализма. Познато је његово дугогодишње пријатељство са још једним „системским либералом“ који је такође недавно напустио своју функцију , бившим шефом Рачунске коморе Алексејем Кудрином. Мау је директор организационог комитета Гајдар форума, а Кудрин шеф програмског комитета.

Једно време, Гаидар Мау је такође имао блиске односе. Године 1991-1992 радио је код њега у Институту за економску политику Академије народне привреде, затим био Гајдаров саветник у периоду озлоглашене „шок терапије“, био његов заменик у Институту за привреду у транзицији. Гајдар и Мау су 2004. чак објавили заједнички чланак у тада популарном часопису Вопроси економики, назвавши га „Либерална апологија“.

Банкрот либерала

Заједно са Јарославом Кузминовим, бивши ректор РАНЕПА припремио је такозвану Стратегију 2020, која је предложила идеологију глобализма. Његова суштина је била потреба да се обезбеди прилив страних инвестиција на берзу у Русији, што се у ствари претворило у чињеницу да су странци куповали акције руских предузећа по ниској цени, а затим добијали суперпрофит. Као резултат тога, Стратегија 2020 није успела.

„Симболом интелектуалног банкрота либерала“, назвао ју је Михаил Дељагин, истакнути економиста и посланик Државне думе у интервјуу за Свободнаја преса. У Мауовим изјавама „немогуће је пронаћи оригиналне мисли: чини се да он оперише уобичајеним либералним клишеима. Међутим, потпуност њихове употребе претвара његова достигнућа у готово исцрпну енциклопедију либералних лажи и вулгарности“, рекао је Дељагин .

Прочитајте још:  Записи команданта "Призрак" Алексеја Мозговоја о рату у Донбасу 2015.
Коментаришући активности Мауа у свом претходном посту, Михаил Дељагин је рекао да је „присуство ковачнице државног особља – РАНЕПА – у рукама Гајдаровог верног савезника било опасније од новог хладног рата који је Запад покренуо против нас: ово је гаранција неодрживости Русије“.

Према Википедији, Владимир Мау је 2014. године постао најплаћенији ректор у земљи, а његов годишњи приход износио је 37 милиона рубаља. Поседовао је пет станова и плац. Почетком 2021. године поједини медији су објавили да Мау има некретнине у иностранству и послове у Црној Гори.

Карактеристично је да је смена Мауа уследила након што је из Русије побегао „кум” руских либерала и организатор предаторског отимања Анатолиј Чубајс, а са места на челу Рачунске коморе отишао је и други системски либерал Алексеј Кудрин.

Ера МАУизма је завршена, пише Михаил Шчипанов на порталу Невс.ру. „Најближи сарадник Јегора Гајдара, “ примећује он, „ а у скоријој прошлости, дугогодишњи ректор РАНЕПА Владимир Мау, кажу, коначно је одлучио да се настани у домовини својих предака, у Израелу. Иако је, као и обично, у почетку отишао на Блиски исток са формулацијом „на лекарски преглед“.

Најпикантнија је околност, међутим, била то што је до недавно Владимир Александрович остао вршилац дужности ректора универзитета, који чини нашу административну елиту. Штавише, није било јасно ни да ли је његов кривични случај затворен или не. А ако не затворен, како је онда могао да настави да води своју образовну установу са не мале удаљености? И још више, да оде у границе Отаџбине.

„Чињеница остаје“, додаје Шчипанов, „ следећи носилац државне тајне ипак је добио „зелено светло“ за емиграцију, придруживши се тамо са гомилом својих колега који су добрим деценијама руководили главним процесима у земљи, спроводили наша специфична приватизација, плашећи оне око себе сенком комунистичке освете, изградила је шеме за повлачење скоро трилиона долара у западне банке. Нажалост, још једном су се потврдиле речи покојног русофоба великих размера Збигњева Бжежинског, који је руским саговорницима подругљиво поручио да ми немамо националну елиту. Дакле, можда је почело право чишћење…“.

Долазе ли промене?

„Планирам да избалансирано приступим свим променама, разговарајући о њима са факултетом, повереницима и научним већима академије. Свим променама претходиће детаљна ревизија коју ћемо ми извршити“, рекао је Комисаров у интервјуу за лист Ведомости.

Према писању медија, Владимир Путин је пристао на именовање Алексеја Комисарова за вршиоца дужности ректора РАНЕПА. То је потврдио и прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков.

„Веома органско именовање, јер Алексеј познаје и као проректор и као шеф платформе Русија-Земља могућности, рад РАНЕПА. У ствари, и она и академија су једна велика инфраструктура за обуку руководећих кадрова“, рекао је Константин Долгов, заменик председника комитета Савета Федерације за економску политику.

Према речима сенатора, лични квалитети Алексеја Комисарова ће помоћи у раду академије. „Ја лично познајем Алексеја. Веома професионална особа. Има добро искуство и у државној служби и у влади Москве, а дао је велики допринос покретању замајца Фонда за индустријски развој. Чини ми се да је и он сам ипак таква личност – убеђени државник и уједно личност врло креативног, иницијативног размишљања. Стога, чини ми се да ће он унети тако добар нови, свеж ток у делатност РАНЕПА. То нам је сада потребно“, додао је Долгов .

Прочитајте још:  Парламентарни избори у Србији: нокаут за државу или трачак наде?
Ипак, јасно је да „Аугијеву ергелу” универзитета, коју је дуги низ година водио Гајдаров савезник, неће бити лако рашчистити…

Николај Петров/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *