(фото:ЕПА)

Под небом моје Африке…

Александар Пушкин и Сергеј Лавров у Еритреји.

Како је природна фраза „велики руски песник Александар Сергејевич Пушкин“! Али Пушкинов геније је толико јединствен да га не само руска цивилизација сматра својим. Низ афричких земаља га такође сматра својим великим песником . Не само оних који су укључени у Африку, већ и своје ! Пре свега, наравно, ово је Етиопија. Али не само. Такав је однос према Пушкину у држави Еритреји. Друге земље, као што је Камерун, изнеле су верзије Пушкиновог „сопственог” порекла. То није изненађујуће, јер се речју “Етиопија” у то време називала читава Африка, а савремена Република Етиопија била је “само” Абисинија …

И сам Александар Сергејевич се увек сећао својих афричких корена. У првом издању (1) „Евгенија Оњегина” налази се коментар у фусноти на његове чувене стихове

Под небом Африке моје,
Уздах за тмурном Русијом,
Где сам патио, где сам волео,
Где сам срце закопао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У коментару се каже: „ Аутор је, са мајчине стране, афричког порекла. Његов прадеда Абрам Петрович Анибал, са 8 година, киднапован је са афричке обале и доведен у Цариград. Руски изасланик га је, спасивши га, послао на дар Петру Великом, који га је крстио у Вилни …”

Прво издање „Евгенија Оњегина“ (из библиотеке аутора чланка)

Прво издање „Евгенија Оњегина“ (из библиотеке аутора чланка)

Прво издање „Евгенија Оњегина“ (из библиотеке аутора чланка)

26. јануара, током свог афричког дипломатског путовања, руски министар спољних послова С.В. Лавров је положио венац на споменик Александру Сергејевичу Пушкину. Споменик је отворен далеке 2009. године, у част 210. годишњице песниковог рођења. Пушкинова дела у Еритреји објављују се у преводу не само на енглеском, већ и на једном од главних језика земље – Тигриниа.

Прочитајте још:  Русија: И званично забрана ВПН преко којих се приступа Мета терористичким мрежама

Објављивање радова А.С. Пушкина на тигрињском језику у Еритреји

Објављивање радова А.С. Пушкина на тигрињском језику у Еритреји

Односи Русије са Еритрејом (као независном државом) почели су признавањем ове државе, које се догодило пре тачно тридесет година – у пролеће 1993. године. За то време није било значајније активности. Међутим, у марту 2022. Еритреја је била једина афричка држава која се усудила да гласа против западног нацрта резолуције у Генералној скупштини УН (где је руски НВО назван „агресијом“). Штавише, међу само четири такве земље у свету које су се усудиле да недвосмислено подрже Русију …

Током посете С.В. Лавров се састао са председником Еритреје Исајасом Афеверкијем, сталним шефом државе од стицања независности. Ипак, може се говорити о 76-годишњем Афеверкију као вођи Еритрејаца скоро пола века. И пре независности био је заменик генералног секретара (од 1977), а затим генерални секретар (од 1987) Еритрејског народног ослободилачког фронта .

Министар иностраних послова Русије С.В. Лавров полаже венац на споменик А.С. Пушкина у главном граду државе Еритреје Асмари

Министар иностраних послова Русије С.В. Лавров полаже венац на споменик А.С. Пушкина у главном граду државе Еритреје Асмари

Током преговора са министром спољних послова Еритреје С.В. Лавров је разговарао о коришћењу логистичког потенцијала морске и ваздушне луке земље – Масаве, која има важне транзитне могућности. Иначе, руски побратимски град Масава је Севастопољ!

Споменик Пушкину у Еритреји

Потврђени су планови који се реализују у области војне и војно-техничке сарадње. С. Лавров је поновио безусловну посвећеност Русије испуњавању свих својих обавеза да извози залихе критичних прехрамбених производа у афричке земље којима је потребна, укључујући и у оквиру релевантних „пакетних“ споразума постигнутих уз учешће УН.

На разговорима су анализирани „покушаји Вашингтона и његових сателита да увуку афричке земље у хибридни рат „колективног Запада“ против Русије“. Вреди напоменути да је Еритреја чланица недавно створене неформалне организације „Група пријатеља у одбрани Повеље УН“. Укључује деветнаест држава. Еритреја је међу пет земаља афричког континента.

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Перверзни народни ужитак у туђој боли и јадна политичка манипулација!

Посета Еритреји постала је крајња дестинација афричке мисије С.В. Лавров. После Јужне Африке посетио је и Краљевину Есватини и Републику Анголу. У свим овим земљама руски министар је дочекан наглашено срдачно. И ово је разумљиво. Данас сваки однос Африке и Русије (нарочито на овако високом нивоу) изазива хистеричну реакцију Запада. Актуелној посети Лаврова Африци претходио је притисак западних земаља. Према речима самог шефа руске дипломатије, „где год да идемо, наше западне” колеге „покушавају да нам се мешају и врше притисак на земље домаћине, намећући им понашање које се допада Американцима”.

Занимљиво и индикативно је сведочење руског министра спољних послова о његовим сусретима са министром иностраних послова Француске Ж.-Ј. Ле Дриан и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ј. Борел. Обојица су се „јако интересовали” зашто је Русија дошла у Африку и поручили да „Русија мора да научи да је Африка зона посебних интереса Европске уније”. Иначе, не само Африка, ранији званичници ЕУ су тврдили да је Балкан и „зона интереса ЕУ“ и да „нико други тамо не треба да долази “ .

Иначе, током посете С. Лаврова Еритреји разјашњени су важни аспекти предстојећег самита Русија-Африка у јулу ове године. До сада можемо рећи да дневни ред садржи четири главна дела: безбедност хране и енергије, трансфер технологије и здравствена заштита.

Александар Мезјаев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *