Земљотрес “на позив”

0
земљотрес

Земљотрес (Foto: EPA/ ANTONIO BAT)

Земљотрес “на позив”:Да ли је трагедија у Турској и другим земљама настала од стране човека?

Прочитајте још:  Ево зашто је Бил Гејтс одједном почео да оспорава ефикасност вакцина!
Снажан земљотрес погодио је седам провинција на југоистоку Турске и северозападу Сирије. Тресао се и Кипар, мада не толико. Одјек земљотреса осетило је више од 10 земаља. Стигло је чак и до Казахстана. 7. фебруара догодио се земљотрес јачине 3,4 бода. Истог дана у Њујорку се догодио најјачи земљотрес у историји посматрања – најмање четири накнадна потреса. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган назвао је ову катастрофу највећом у историји земље у последњих 100 година. Према СЗО, земљотрес је могао да погоди 23 милиона људи у Турској и Сирији.

Стручњаци примећују вероватноћу понављања снажних потреса у турској и сиријској зони земљотреса. Према речима шефа опсерваторије Кандили Универзитета Богазици и Института за сеизмичка истраживања, професора Халука Озенера, до померања плоча дошло је дуж линије Источноанадолског раседа. Његова дужина је достигла 180 км. „Ово је најснажнији земљотрес од 17. августа 1999. године“, рекао је он. Његов закључак потврдио је турски геофизичар Ахмет Ерцан. По његовом мишљењу, јачина земљотреса може да се упореди са експлозијом „130 атомских бомби“. Истина, није прецизирао које је то енергетске бомбе имао на уму. Мислим, највероватније, исто као што су Сједињене Државе напале јапанске градове Хирошиму и Нагасаки на крају Другог светског рата – што је по снази еквивалентно 13-18 и 19-20 килотона ТНТ-а, респективно. На срећу, човечанство нема другог искуства у употреби нуклеарног оружја против људи и, наравно, стручњаци за прорачуне могу да се ослоне само на њега. Ерцан је појаснио да одјеци подрхтавања могу да трају две до три године, па је препоручио избегавање оштећених објеката. „У блиској будућности треба очекивати нове ударе, можда ће бити и накнадних потреса – поновљених удара мање јачине од главног“, каже Ана Љусина, ванредни професор физике на Московском државном универзитету, сеизмолог Ана Љусина.

Земљотрес у Турској узбунио је пола света. Научници су били узнемирени некарактеристичним условима и карактеристикама катастрофе. Земљина кора у овом региону Турске била је скоро непокретна више од 100 година. И одједном је избио јак шок од 7,8 поена и после 11 минута накнадни шок (поновљени шок) од 6,6 поена.

Прочитајте још:  Анкара: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган планира копнену операцију у Сирији
А после 9 сати дошло је до новог снажног гурања – 7,5 поена. Наравно, све можете приписати силама природе. Али постоје и друге верзије разлога за оно што се догодило. На пример, на турским друштвеним мрежама се активно расправља о могућности коришћења вештачког сеизмичког сигнала у овом случају, што је изазвало потресе. А иза ове „подземне бомбе“ стоје САД, незадовољне претерано независном политиком Турске. Многи стручњаци сматрају да је такав сценарио, иако теоретски могућ, крајње мало вероватан, али покушаји да се види „рука Америке“ иза трагедије се настављају. И наставиће се, јер како нема поузданих доказа о умешаности САД у турски земљотрес, нема ни убедљивих доказа о научном неуспеху ове верзије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али на површини лежи, рецимо, чињеница да се земљотрес у Турској, која је постала незгодан партнер Запада, догодио у право време и прошао кроз покрајине са најтежом етничком ситуацијом. Што ће Турску сигурно још дуго одвраћати од спољнополитичких питања и већ увелико користи турска опозиција, која љуља чамац не без помоћи прекоокеанских пријатеља који сањају да Ердогана замене неким сусретљивијим. А све се то дешава непосредно пре председничких избора. Турколог, доктор политичких наука Владимир Аватков приметио је да је земљотрес оштетио критичну инфраструктуру (луке, нафтни терминали), уз помоћ које Турска, уз директно учешће Русије, јача своју позицију енергетског чворишта. Економске и економске последице катастрофе биће праћене значајним помацима у политичком животу, предвиђа експерт: Тајминг и квалитет ликвидације катастрофе некако ће утицати на предстојеће изборе. Ваља сачекати реакцију званичних власти и опозиције, која може да игра на „опљачкане ресурсе“, због чега Турска није у стању да сама себи помогне. Тако се у претпоставкама о умешаности САД у земљотрес на Блиском истоку, уз елементе „теорије завере“, налазе и објективни моменти. Америка има користи од ситуације у којој се Турска нашла након природне катастрофе. због чега Турска није у стању да сама себи помогне. Тако се у претпоставкама о умешаности САД у земљотрес на Блиском истоку, уз елементе „теорије завере“, налазе и објективни моменти. Америка има користи од ситуације у којој се Турска нашла након природне катастрофе. због чега Турска није у стању да сама себи помогне. Дакле, у претпоставкама о умешаности САД у земљотрес на Блиском истоку, уз елементе „теорије завере“, постоје и објективни моменти. Америка има користи од ситуације у којој се Турска нашла након природне катастрофе.

Према речима иранског међународног новинара Хајала Муазина, у вези са актуелном ситуацијом на светској сцени, не може се искључити да би разорни земљотрес у Турској могао бити дело људских руку.

Он је напоменуо да се трагедија догодила скоро одмах након што је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу затражио да Американци „скину прљаве руке” са његове земље. Чудном коинциденцијом, неколико дана пре тога, један број земаља најавио је затварање својих дипломатских представништава у Турској. На пример, 2. фебруара канадска амбасада у Анкари и њен генерални конзулат у Истанбулу били су привремено затворени за јавност „због претње терористичким нападима“; генерални конзулат Француске у Истанбулу обуставио је рад; сличну одлуку објавиле су Велика Британија, Немачка, Холандија и Шведска.

Како се испоставило, три дана пре инцидента, сеизмолог из Холандије Франк Хоугербитс објавио је на друштвеним мрежама објаву у којој је предвидео елементе. „Пре или касније у овом региону (јужна-централна Турска, Јордан, Сирија, Либан) догодиће се земљотрес јачине око 7,5 степени“, рекао је научник на мрежи. Истовремено, није могао а да не зна да постоји Етички кодекс за прогнозирање земљотреса, који је усвојен у Стразбуру 1991. године на конференцији под покровитељством Савета Европе. По речима шефа лабораторије сеизмичког хазарда Института за физику Земље. О.Иу. Шмит Руске академије наука Алексеј Завјалов, иако ово није правно обавезујући документ, међутим, ако одређени научник има податке да ће негде доћи до снажног земљотреса, онда то не треба да извештава медијима, већ да о њима расправља у својој организација. И они одлучују које даље мере треба предузети. Исти Алексеј Завјалов је у интервјуу приметио да је вештачки могуће изазвати земљотрес, али то се може учинити само у оним регионима у којима већ постоји напетост у земљиној кори. Дакле, Владимир Прохватилов, виши научни сарадник Академије војних наука Руске Федерације, такође је сигуран да је земљотрес у Турској дело Запада.

Ванредни професор Лабораторије за сеизмологију Московског државног универзитета Ана Љусина такође не искључује могућност да је земљотрес у Турској био „вештачки”. Она је напоменула да су људи већ научили да изазивају индуковане земљотресе. На пример, можете изазвати такву катаклизму уз помоћ снажног колапса.

Истовремено, светска научна заједница сматра да је немогуће вештачки изазвати разорни земљотрес да га нико не примети. Али поуздано се зна да су током Хладног рата САД и СССР развијали тектонско оружје способно да изазове земљотрес. Претпостављало се да би то могло да се уради иницирањем експлозије на унапред израчунатој тачки, која би била на знатној удаљености од циља.

Међутим, таква експлозија мора бити у најмању руку нуклеарна – и стога неће избећи надзорне инструменте Сједињених Држава, Русије, Немачке, Француске, Кине, Велике Британије и Јапана. Друга опција је ракетни (чак и ненуклеарни) удар на вулкан, који буди његову ерупцију и, као резултат, тектонске флуктуације. Истовремено, научници из неког разлога ћуте о чињеници да бомба није потребна за изазивање земљотреса. Можете користити магнетохидродинамички (МХД) генератор, који је монтиран на камион и шаље најјаче електромагнетне импулсе у земљину кору који могу изазвати земљотрес. Такве инсталације су развијене још 1970-их, а сада само тајне службе знају колико је технологија напредовала. Ово би у потпуности објаснило земљотрес у Њујорку, који се догодио дан после катастрофе у Турској – 7. фебруара. Можда,

Такође је познато да се у СССР-у чак радило на тајним програмима „Вулкан“ и „Меркур-18“, који су тежили проучавању могућности даљинског утицаја на изворе земљотреса. У оквиру ових програма изведен је низ успешних експеримената, али се после распада „Земље Совјета“ ништа не чује о наставку истраживања развоја тектонског наоружања у Русији. Слични програми одржани су и у Сједињеним Државама. С обзиром да је после 1991. године прекоокеанска велесила само узимала маха у смислу развоја војно-индустријског комплекса, могуће је да су у развоју тектонског наоружања много даље одмакле. Почетком 90-их, достигнућа совјетских научника пала су у руке америчке војске, која је на њиховој основи створила низ инжењерских и техничких уређаја.

Познато је да су у каснијим фазама у СССР-у проучавали могућност стварања вештачких земљотреса не само уз помоћ подземних експлозија, већ и због електромагнетног зрачења.

Неки верују да је озлоглашена америчка ХААРП инсталација на Аљасци управо створена да би изазвала геофизичке катастрофе великих размера у различитим деловима наше планете кроз емисију електромагнетних таласа.

У дивљој трци за новим врстама оружја, чини се да Сједињене Државе неће стати ни пред чим. Раније искуство, када су Сједињене Државе буквално збрисале два јапанска града атомским бомбама, поменуто је горе. Американци не осећају кајање за ове злочине, као што никада нису осећали ни за своје друге злочине против човечности. Пре неки дан, на пример, новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, написао је на свом сајту: „Прошлог лета, морнарички рониоци, који су деловали под окриљем <…> вежби НАТО-а познатих као Балтопс 22, поставили су експлозивне направе на даљину, које су три месеца касније уништио три од четири гасовода Северни ток. Према његовим речима, авион норвешке морнарице је 26. септембра испустио сонарну бову. који је поставио експлозив. Како је новинар приметио, амерички председник Џо Бајден одлучио је да саботира Северни ток после девет месеци веома тајних дискусија унутар вашингтонске националне безбедносне заједнице.

Тешко је рећи да ли има везе са земљотресом, али је занимљиво да је амерички разарач УСС Нитзе виђен код турске обале у Црном мору и у луци Истанбул. То је био први пут да је амерички ратни брод био овако близу Русије од почетка Новог светског рата. Брод је посетио Турску 3. фебруара. Уочи посете ратног брода, САД су упозориле Турску да смањи турски извоз у Русију. Испоруке из Турске укључују хемикалије, микрочипове и друге производе које Москва може да користи у војним операцијама у Украјини, рекли су амерички званичници. Вашингтон је оштро захтевао да Анкара престане да сервисира летелице руске регистрације у Турској, у којима удео америчких компоненти прелази 75%. Стручњаци страхују да би то могло да погоди туристички ток из Русије у Турску. Запад такође повећава притисак на Турску да ревидира, па чак и откаже Конвенцију из Монтреа како би обезбедила пролаз америчких и британских ратних бродова у Црно море. Истовремено, амерички амбасадор у Турској Џеф Флејк није повезао присуство брода са текућим НВО. И шта је онда „Американац” заборавио на нашим обалама? И не само наше…

Како год било, сасвим је могуће да ће земљотрес у Турској довести до новог зближавања са западним савезницима који су притекли у помоћ председнику Ердогану. Катастрофа је омогућила да се на неко време изгладе противречности и да се не сећају скандала.

После позива председника САД Џоа Бајдена и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да подрже савезника у невољи, Шведска и Финска, које због приговора Анкаре нису ушле у НАТО, показују запажену активност у помоћи Турској. Заузврат, Анкара шаље сигнале о својој спремности да одобри пријаву Финске.

Чини се да нагло захлађење односа између Турске и Запада прелази у отопљавање. У међувремену, Русија је традиционално прва притекла у помоћ погођеним људима. Турске власти су цениле помоћ спасилаца који су стигли из иностранства, укључујући и из Русије, рекао је представник регионалне канцеларије владине Канцеларије за ванредне ситуације.

„Овај земљотрес ће изазвати велике политичке, друштвене, економске и војне потресе. Ово ће нарушити многе војне планове Турске“, рекао је Кхаиала Муаззин, истичући да ће у земљи ускоро бити одржани председнички избори. Сачекајмо, како кажу, па да видимо какав ће утицај земљотрес имати на бираче. Неки од његових разлога ће сигурно постати јасни.

Валериј Панов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *