Америчка технолошка ноћна мора

0

Америчка технолошка ноћна мора.

САД немају ловце пете генерације.

Целокупна флота америчких ловаца Ф-35 мора бити модернизована у року од 90 дана, уз побољшања, саопштио је Пентагон 2. марта.

Средином децембра, борбени авион Ф-35Б срушио се у Тексасу . Приликом слетања, авион се преврнуо на нос, поломио му се стајни трап, откотрљао се са писте, окрећући се око сопствене осе, и крилом закачио земљу. Пилот је једва успео да се катапултира.

Према војсци, узрок несреће је „ретка системска појава” повезана са вибрацијама мотора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од самог почетка објављивања, Ф -35 је „патио од наизглед бескрајног броја грешака“, пише Бусинесс Инсидер . У 2021. години избројано је 857 техничких недостатака у дизајну Ф -35 , од којих су неки имали „критичан утицај на спремност за мисију“ и угрозили живот пилота. Корпорација Лоцкхеед Мартин није отклонила ове недостатке, већ је наставила, како смо писали , „да производи неисправне ловце“.

У вези са откривеним „системским проблемима“, разматрана је опција уградње напреднијег мотора Генерал Елецтриц Ф 120 на Ф -35 , али је Пентагон то одбио; војни коментатор Тајлер Роговеј назвао је то “невероватно глупим потезом”.

Пошто системски кварови у погону ловца нису могли бити потпуно отклоњени, проблем је решен на следећи начин: Ваздухопловству је препоручено да има при руци исправан резервни мотор. Несрећа у Тексасу је, међутим, показала да је корисно имати резервни Ф -35 при руци.

Водећи амерички конструктори авиона примећују изопаченост саме идеје да се направи универзални авион за све прилике. Један од главних дизајнера ловца Ф -16, Пјер Спреј, у интервјуу за амерички интернет ресурс Дигг . цом је Ф -35 назвао “ћурком”. У Америци је ћурка један од симбола хибрида глупости и ситости. „Узмите, на пример, вертикално полетање Ф -35… Масивни погонски систем „једе” значајан део носивости авиона, а релативно мала крила му не обезбеђују неопходну маневарску способност ни за ваздушну борбу ни за директна подршка копнених снага. Исти недостатак маневарске способности разликују се од опција развијених за ваздухопловство и морнарицу. Максимална брзина Ф-35 на 1,6 маха такође је мало вероватно да ће погодити машту, пошто ова бројка за модерне ловце у Русији, Европи и САД или достиже или премашује 2 маха.

Прочитајте још:  Извештај америчких обавештајних служби: Русија не жели директан сукоб са САД и НАТО

Што се тиче „невидљивости“ Ф-35, она се може обезбедити само ако носи све своје бомбе и пројектиле унутар трупа. Ако су пројектили на спољним вешалицама, борац постаје видљив. Чак и при минималном оптерећењу, Ф -35 „није баш прикривен на руском и кинеском радару“, пише Тхе Даили Беаст .

Ф -35 се не може користити у условима јаке противваздушне одбране. Једини пут када се то догодило је да је Ф-35 израелских ваздухопловних снага погођен древним совјетским С-200 САМ системом у служби сиријског система противваздушне одбране, известио је Тхе Дриве, напомињући да Израел више неће користити Ф –  35 на налета у Сирији, „преузимање ризика више неће бити аутомобил“.

Најскупљи амерички ловац пете генерације, Ф -22 Раптор , почео је да се повлачи из употребе 2022. године због незадовољавајућих перформанси наводи амерички војни портал Милитари Ватцх Магазине Овај авион су мучили бројни кварови, кварови на софтверу и незгоде. У мају 2012. тадашњи шеф Пентагона, Леон Панета, строго је ограничио летове Ф-22 због кварова у систему за производњу кисеоника на броду који су довели до гушења пилота. Авиону је било забрањено да обавља дуге летове и да се диже изнад 7,6 хиљада метара.

Ф -22 захтева месечни свеобухватни план одржавања за сваких 300 сати лета. Односно 300 сати летења, скоро 200 сати рада на одржавању. Скоро трећина времена одржавања се троши на одржавање интегритета коже која апсорбује радар. У 2014. спремност флоте Ф -22 била је 63%. Американцима је било потребно 43 човек-сата одржавања по сату лета по цени од преко 70.000 долара по сату лета.

У јулу 2009. обустављена је производња Ф -22, који је добио неласкави надимак Технолошка ноћна мора (Технолошка ноћна мора).

Прочитајте још:  Чешка се супротставља НАТО-у, САД и Украјини

„Ваздухопловство  је закључило да, између осталог, Локид Мартин Ф-22 Раптор нема неопходну дубину и домет да би остао ловац избора за супериорност у ваздуху у наредној деценији  , известио је Дефенс њуз у мају 2021 . Исте године, ловац је почео да се повлачи. Тачан временски оквир за разградњу зависиће од тога колико брзо Ваздухопловство може да пусти свој ловац шесте генерације у производњу , рекао је генерал-потпуковник Клинтон Хиноте, заменик начелника штаба службе за стратегију, интеграцију и потребе ваздухопловства.

Међутим, развој америчког ловца шесте генерације је, како смо писали , пропао. Прошлог августа, Ваздухопловство је напустило мотор шесте генерације који су 15 година развијали Генерал Елецтриц Авиатион и Пратт & Вхитнеи. Војни портал Дефенсе Оне објавио је поражавајући чланак Мултимилијардни послови мотора показују да ваздухопловство жели да задржи три будућа произвођача ратних авиона , изражавајући огорчење лажима војске, која је уверавала да је ловац шесте генерације већ летео и оборио многе рекорде. Испоставило се, како је прошлог пролећа рекао амерички секретар Ваздухопловства Френк Кендал, да се „летелица још увек развија и да није спремна за масовну производњу“.

Сада САД немају потпуно борбено спреман ловац пете генерације. Разлог је тај што се након завршетка Хладног рата амерички војно-индустријски комплекс заинтересовао за стварање чудотворног оружја – суперскупих чудовишта попут стелт разарача Замволт . Током деценија ентузијазма за војно-техничке утопије, изгубљено је неопходно инжењерско-техничко особље.

Кап која је прелила кичму војно-индустријској камили била је монополизација америчког војноиндустријског комплекса, што је резултирало деградацијом његових дизајнерских и производних могућности.

Владимир Прохватилов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *