Поцрнели крстови Кијевско-печерске лавре [ИСПРАВКА]

1
крстови

Крстови су поцрнили у Трпезној цркви Кијево-печерске лавре. Како је 16. марта саопштио игуман Лавре митрополит Павле (Лебед), крстови су поцрнели након што су тамо одржана „богослужења“ расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ), коју не признаје Московска патријаршија. У чланку портала Спутник објављен је и видеоснимак са Телеграм канала РИА Новости, на којем се виде поцрнели крстови.

Ипак, провером тачности информација показало се да поменути крстови нису променили боју изненада, и да је позлата на њима већ била оштећена годинама, што се може видети и на неким од архивских снимака Трапезне цркве, када су већ имали тамнију боју.

По свему судећи, до тамњења крстова дошло је због оксидације позлате, и то се није десило недавно веж годинама раније.

Почетком децембра 2022. године Кијево-печерска Светоуспенска лавра ушла је у састав расколничке ПЦУ. Истовремено, митрополит Павел је упозорио да ће од 1. јануара свештенству Украјинске православне цркве бити забрањен приступ просторијама. Он је напоменуо да је управа културног резервата одбила да обнови уговоре за коришћење са УПЦ.

Касније, 2. јануара, постало је познато да су Успенски сабор и Трпезна црква Кијево-печерске лавре затворени и запечаћени. Зграде су неприступачне за парохијане, у њима ради музејска комисија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар културе Украјине Олександар Ткаченко саопштио је 5. јануара да су Успенски сабор и Трпезни храм Кијево-печерске лавре прешли из надлежности УПЦ у државну управу. Министар је додао да се митрополит Павел, намесник Кијево-печерске лавре, који је требало да потпише акт, није појавио на последњем састанку комисије. Према Ткаченку, то „није препрека за враћање државне имовине“.

Прочитајте још:  Повећајте улог: Зашто САД траже украјински титанијум

Поред тога, 10. марта је постало познато да монаси Кијево-печерске лавре морају да напусте манастир пре 29. марта ове године. Како је рекао Ткаченко, монаси канонске Украјинске православне цркве могу остати у Кијево-печерској лаври ако пређу у расколничку православну цркву Украјине.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је у одговору истакла да је слобода вероисповести у Украјини талац бандита.

Патријарх московски и целе Русије Кирил је 16. марта у видео поруци у вези са ситуацијом у Лаври такође указао да би затварање Кијево-печерске лавре од стране украјинских власти довело до кршења права милиона људи . верника у Украјини. Он је истакао да је такво право загарантовано Повељом УН, Универзалном декларацијом о људским правима.

ИСПРАВКА: Иако је првобитно било пренето да су крстови на Трпезној цркви Кијево-печерске лавре нагло потамнели, одмах након службе расколчничке Православне цркве Украјине, тамњење крстова се постепено дешавало годинама.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *