Односи Русије и Кине: норма која љути Запад

0
Кина

Кина

Односи Русије и Кине: норма која љути Запад.

Резултати посете кинеског председника Си Ђинпинга Русији показали су главно:

– самодовољна природа пријатељских руско-кинеских односа, њихов отпор променљивим и неповољним спољним условима. Руски председник В. Путин је такве односе тачно описао као добросуседство, међусобну помоћ, подршку и пријатељство;

– незаконито мешање колективног Запада, предвођеног САД, у унутрашње ствари Русије и Кине у покушају успоравања њиховог развоја је важан додатни, али не и одлучујући услов за јачање билатералних односа;

– заједничко руско-кинеско противљење покушајима Запада, на челу са Сједињеним Државама, да поврати своју светску хегемонију и од тога добије једнострану предност на рачун остатка света не значи војни савез између Русије и Кина и оријентација руско-кинеског пријатељства против треће стране, што је јасно речено у завршним изјавама лидера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– „Међусобна подршка у питањима заштите темељних интереса једних других, пре свега суверенитета, територијалног интегритета, безбедности и развоја “, коју ће стране пружати једна другој је природна одбрамбена реакција две земље, бранећи своје право на поштовање и правично уважавање. сопствених интереса. 

Прочитајте још:  Докажите да сте Африканац, да миришете лепо и да немате хеланке
У средишту руско-кинеских односа свеобухватног стратешког партнерства је обострано корисна трговинска и економска сарадња. Штавише, у условима западне санкционе агресије, комбинација сировина и научно-техничких могућности Русије и Кине омогућава стварање економског простора који је у сваком погледу самодовољан, технолошки и финансијски независан од Запада.

Занимљиве су тачке из заједничке изјаве председника Руске Федерације и председника Народне Републике Кине о плану развоја кључних области руско-кинеске економске сарадње до 2030. године о „узајамно корисном снабдевању … основних добара и минералних ресурса“, квалитативно проширење „сарадње у области технологије и иновација у како би се обезбедило технолошко лидерство Русије и Кине“, формирање „уз учешће индустријских компанија Русије и Кине нових производних ланаца, повећање додате вредности произведених производа” , „проширивање праксе коришћења националних валута” . Додатно је наглашена „кључна“ улога енергетике у билатералној трговини.

Ове одредбе развијају већ постојеће трендове. Према подацима кинеске царине, билатерална трговина између Кине и Русије порасла је за 34,3% на годишњем нивоу на рекордних 1,28 билиона јуана (190 милијарди долара) у 2022. У прва два месеца ове године трговина између Русије и Кине порасла је за 36,4 одсто и достигла 232,5 милијарди јуана (33,59 милијарди долара), према подацима кинеске царине.

Прочитајте још:  Савет председника Русије престаје да користи Фејсбук и Инстаграм
У 2022. кинески извоз механичких и електричних производа у Русију порастао је за 9%, високотехнолошких производа за 51%, а аутомобила и делова за 45% на годишњем нивоу. У 2022. години, удео трговине енергентима између Кине и Русије у њиховим сопственим валутама износио је 65%.

Висококвалитетни руски прехрамбени производи, посебно кондиторски производи, сладолед, мед, брашно, алкохол, постали су доступнији кинеским купцима. Русија је била највећи добављач нафте Кини у јануару и фебруару, испоручивши око 15,68 милиона тона сирове нафте. Гаспром повећава испоруке природног гаса Кини преко гасовода Снага Сибира.

Према речима руског  председника В. Путина, „спроводе се велики заједнички пројекти у производњи цивилних авиона и хеликоптера, обојеној металургији, истраживању свемира, биотехнологији и фармацији и другим научно интензивним областима“ . Ово је веома важно, имајући у виду пристрасност руског извоза у Кину према роби. Чини се да се интерес руске стране по овом питању огледа у плану билатералне сарадње до 2030. године у низу одредби; посебно се указује на потребу „узајамно корисне сарадње у дубокој преради ресурса на територијама Русије и Кине“.

Прочитајте још:  У Кијевској области делују диверзанти, Русија планира да понови напад на престоницу
Јианг Зхонгзхенг, стручњак са Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука, примећује  важну промену у обиму и природи кинеских економских и трговинских инвестиција у Русији, које су некада биле углавном енергетске и пољопривредне. Од 2022. године почели су да се пребацују на аутомобилску, производну и прехрамбену индустрију и кућне апарате. Тренутно више од 1.000 кинеских компанија отвара или планира да отвори предузећа лаке индустрије у Русији.

Кинески председник Си Ђинпинг је скренуо пажњу на важност повећања отпорности индустријских и ланаца снабдевања у билатералној економској интеракцији, унапређења сарадње у иновацијама и прекограничној логистици.

Руско-кинеско партнерство, како се развија, чини двосмерну везу као срж будућег Великог евроазијског партнерства. Русија и Кина у потпуности могу да ојачају међусобну повезаност на евроазијском простору, а то ће створити економску основу за решавање многих сукоба и противречности, спречавајући њихово коришћење од стране ванрегионалних снага у сопственим интересима.  

Прочитајте још:  УПЦ треба укинути
Током посете додатно су развијени принципи нових међудржавних односа осмишљених за мултиполарни светски поредак. Руско-кинески односи делују као пример, модел таквог светског поретка.

Директан одговор на хегемонистичке тврдње Сједињених Држава су одредбе да „свака држава има своје историјске… карактеристике и има право да самостално бира свој пут развоја“ , посебно у области људских права, „не постоји „виша демократија““; странке су се успротивиле лажном наративу о „такозваној конфронтацији између демократија и аутократија “ и „наметању од стране једне државе својих вредности другим државама, повлачењу идеолошких линија“ .

Ови принципи важе и за мирно решавање украјинске кризе. На основу приоритета у преговорима теме билатералних односа Русије и Кине, украјинска криза није доспела у фокус дискусије. Украјинско питање је посебан случај фундаменталније конфронтације између Русије и Запада и Русија ће га самостално решавати, узимајући у обзир кинески мировни план.

Прочитајте још:  Андреј Сошенко: Ради здравља народа или депопулације?
Кинески план је занимљив по томе што поставља опште принципе који постављају алгоритам за решавање ове и других глобалних криза, остављајући конкретна спорна питања на дискрецију Русије и Украјине. Када кијевски режим сазре за преговоре, ови принципи могу постати основа за договоре, што је јасно из коментара руске стране.

Ванг Вен, професор и извршни декан Института за финансијске студије на Универзитету Ренмин у Кини,  рекао је : „Да будемо реални, најхитнији задатак посредовања у овом тренутку није решавање проблема као што су „инвазија“ или „ратни злочини“ , али да прекине ватру » .    

Прочитајте још:  СЛОВЕНАЧКИ ТЕНК ДАНАС УНИШТЕН У РЕОНУ ЗАПОРОЖЈА
Значајно је да се на Западу кинеско-руски односи доживљавају као атак на безбедност Сједињених Држава и Запада у целини. Већ су се појавили закључци у главама локалних стручњака са манијакалним непријатељством према Русији и Кини,  као на пример да  се „империја зла“ старе совјетске власти претвара „у ново“ кинеско-руско царство , како свака од ових огромних земаља тежи. експанзионистичких циљева преко копнених и морских граница, раздвојених хиљадама миља .

Кина примећује  апсурдност таквих изјава. „Запад не може да прихвати норму… Све док је спољна трговина Кине у складу са правилима светске трговине и потребама обе стране (Русије и Кине. – Аут. ) , Запад није у позицији да упире прстом. у нормалној економској сарадњи двеју земаља “ .

Виктор Пироженко/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *