Зашто су САД увеле санкције грађанима Грузије

0
грузија, санкције

Грузија

САД су увеле санкције против четворице грузијских судија. Особе са списка су наводно умешане у корупцију, иако нису пружени докази. Одлука је изазвала гласан скандал у Тбилисију. Опозиција је заказала митинг широм земље за 9. април , а за 10. април ће формирати специјалну скупштинску комисију која ће истражити случај. Експерти кажу да су Вашингтон и грузијска опозиција унапред координирали своје деловање, а крајњи циљ је промена власти у земљи. Детаљи – у материјалу “Известија”.

Шта се зна о санкцијама

Вашингтон је увео санкције против четворице грузијских судија. Под рестриктивне мере су потпали Михаил Чинчаладзе, Леван Мурусидзе, Иракли Шенгелија и Валеријан Церцвадзе, који су чланови Високог савета правде. Све четворици, као и члановима њихових породица, забрањен је улазак у САД , одлука је на неодређено време.

Ове судије су наводно биле умешане у „значајну корупцију“ и такође су злоупотребиле свој службени положај и тиме нарушиле поверење у грузијски правосудни систем. Истовремено, Стејт департмент је указао да су се руководили информацијама из неких отворених извора, односно да нису имали доказе о кривици. Касније се, међутим, концепт променио: из амбасаде САД су рекли да постоје докази, али они неће бити обелодањени.

И саме судије су критиковале одлуку. „Мислили су да нас Леван Мурусидзе спречава да уђемо у правосудни систем и успоставимо контролу. Жао ми је, али нећу погнути главу. Мој деда није отишао у Европу и ја ћу се некако снаћи ”, рекао је Мурусидзе. Он је додао и да Амбасада САД годинама покушава да утиче на рад правосуђа. Према Мурусидзеу, представници амбасаде су му стално долазили и директно говорили ко треба да буде именован у Високи савет правде. „Имам доказе“, рекао је он, напомињући да ће их представити јавности када буде сматрао потребним.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Летонска демократија: Полиција саставља протокол због натписа "Русија" на џемперу

Друга особа са санкционе листе, Валеријан Церцвадзе, рекао је да није био на ниједној функцији шест година. „Сматрам да ове изјаве, дате кршећи претпоставку невиности, имају политички садржај. Штета, али мислим да је циљ остварити утицај на суд и потпуно га дискредитовати “, рекао је он.

Истовремено, западна штампа већ расправља о проширењу санкционе листе. Тако је утицајни амерички часопис Фореигн Аффаирс објавио чланак у којем се наводи да Вашингтон треба да предузме акцију против чланова грузијске владе и лично против оснивача партије Грузијски сан Биџина Иванишвилија . Разлози су антизападна реторика, хапшење Сакашвилија, као и приближавање Москви, укључујући раст грузијског извоза у Русију.

Како је Тбилиси реаговао на санкције?

Одлука САД изазвала је гласан скандал у Грузији. Ово је први пут у историји америчко-грузијских односа да Вашингтон уводи санкције Тбилисију. Шеф владајуће партије Грузијски сан Иракли Кобахидзе рекао је да је америчка одлука вођена “политичким интересом”. „Све ово, укључујући и последњу изјаву, показује да они на Грузију не гледају као на државу, не признају нашу државност, а ми, наравно, морамо да бранимо наше државне интересе до краја“, рекао је он.

Министар спољних послова Грузије Иља Дарчиашвили направио је читав излет у историју грузијског правосудног система. Он је навео податке према којима је, за време председника Сакашвилија, 2004-2012, Суд у Стразбуру примио 5.400 жалби грађана Грузије. Током владавине Грузијског сна, од 2013. године, само 1,1 хиљада грађана се пријавило ЕЦХР-у. Суд од почетка 2023. године разматра само 147 тужби против Грузије, што је најбољи показатељ земље за период чланства у Савету Европе.

Министар је рекао и да је након доласка на власт Грузијског сна број затвореника смањен за 2,5 пута, а смртност међу затвореницима – за 10 пута. Три пута ређе су оптужени почели да се хапсе током истраге. Судови су дупло ређе почели да одређују кауцију као меру забране, а број новчаних казни је смањен за пет пута. Штавише, Вашингтон је 2019. године позитивно оценио грузијску реформу правосуђа.

Прочитајте још:  Тешко ће се нахранити свет, ако се не продужи споразум са Русијом о житу

Све ово, међутим, не уверава опозицију. Један од противника Грузијског сна Гиорги Вашадзе рекао је да ће списак санкција бити проширен, а касније ће на њега бити укључене и друге судије и званичници . Друга опозициона личност, Гиорги Гакхариа, сматра да је владајућа партија исцрпила амерички кредибилитет. Према његовим речима, „Грузијски сан“ ће сада бити збуњен и „можда ће постати агресивнији“.

Највеће опозиционо удружење – “Уједињени национални покрет” – позвало је своје присталице 9. априла да изађу на свенародни скуп. Лидер политичке снаге Леван Хабеишвили наговестио је да земља треба да се припреми за мирну револуцију и промену власти. „Људи долазе из различитих градова Грузије, такође сам сигуран да ће митингу присуствовати већина становника престонице“, рекао је он.

Друга иницијатива опозиције је стварање парламентарне специјалне комисије за истраживање корупције. Противници Грузијског сна су већ планирали да за 10. април сазову ванредну седницу парламента. И овде је занимљива нијанса. За стварање посебне комисије потребно је минимум 50 гласова посланика, толико може да прикупи само уједињена опозиција. Истовремено, од почетка фебруара, Уједињени национални покрет, протестујући због затварања Михаила Сакашвилија, бојкотовао је скупове. Али 29. марта, без образложења, објавила је повратак на посао у парламенту. Из овога, посматрачи закључују да је америчка амбасада унапред договорила процедуру са опозицијом.

Шта кажу стручњаци

Водећи истраживач у Центру за проблеме Кавказа и регионалну безбедност при МГИМО Николај Силајев каже да ће опозиција моћи да изведе своје присталице на улицу.

– Противници Грузијског сна су очигледно инспирисани оним што се дешава. Мислим да ће се опозициони активисти заиста окупити у центру Тбилисија. Али ови људи нису довољни за смену власти. Масовни гласач схвата да ће противници актуелних власти одвести земљу у рат са Русијом, па је мало вероватно да ће подржати говоре. Штавише, корупцијски скандали су сада много мање импресивни него под Сакашвилијем“, напомиње саговорник Известија.

Прочитајте још:  СВЕТСКИ РАТ ЈЕ НА МАЊЕ ОД КОРАКА

Грузијски политиколог Шота Апхаидзе каже да ће на митинг опозиције доћи од 10.000 до 25.000 људи, „нећемо видети ништа ново“.

„Санкције штете самом Вашингтону. Људи виде да су ограничења постала политичко оруђе. Уводе се против непослушних, неистомишљеника, неистомишљеника. САД губе имиџ упоришта демократије, додао је он.

Владимир Жарихин, заменик директора Института земаља ЗНД, наглашава да су грузијске власти под сталним притиском.

– Опозиција је прво покушала да искористи здравствено стање Михаила Сакашвилија као изговор. Ова тема није баш запалила јавност, чак су и многи опозиционари хладни према Сакашвилију. У марту су биле демонстрације због закона о страним агентима. Испоставило се да су масовнији и жестокији, али је на крају Грузијски сан компетентно угасио ове наступе. Корупција у правосуђу сада је на дневном реду. Видимо сталне покушаје да се ситуација уздрма“, напомиње стручњак.

Жарихин додаје да се Грузија и даље држи прозападног курса, настоји да уђе у Европску унију и НАТО. Али понаша се прилично суверено, а то већ изазива незадовољство на Западу.

– Крајњи циљ САД је да сруше актуелну власт и поставе ону која ће буквално, тачно и на време извршавати све налоге. Те наредбе су да се Украјини испоручи оружје, да се организују провокације против Абхазије и Јужне Осетије и да се као резултат тога отвори тај исти други фронт против Русије, закључује Жарихин.

Игор Кармазин / Известија / Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *