Трећа револуција у војним стварима?

0
револуција

револуција

Трећа револуција у војним стварима?

Свака револуција у војним пословима је као муња: знате за њу када удари

Члан један

Познати тајванско-амерички компјутерски научник Ли Каифу назвао је појаву вештачке интелигенције (АИ) трећом револуцијом у војним пословима, сматрајући проналазак барута и нуклеарног оружја прве две.

„Сада ово оружје, “ каже Ли Каифу, „може да убија само од себе… и све се то може догодити без људске интервенције“. Као пример наводи израелски беспилотни систем Харпи , који се може програмирати да патролира одређеним подручјем из ваздуха, лови одређене циљеве и уништава их ракетама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Марко Јакшић: Ацо Србине, до кад ћеш да се кријеш иза Српске листе?
Упечатљивим примером употребе „паметних машина за убијање” Ли Кајфу назива покушај убиства председника Венецуеле Николаса Мадура 2018. године, када га је напала група дронова напуњених експлозивом. Стражари су успели да их униште, али су изгубили неколико људи.

Последњих година АИ се све више користи у војне сврхе. У децембру 2020. године, америчко ваздухопловство је најавило прву употребу АИ система као пуноправног „копилота“ током лета извиђачког авиона У-2. Систем вештачке интелигенције коришћен на лету У-2 назван је АРТУµ. Током лета за обуку, АРТУµ је контролисао сензоре и тактичку навигацију ветеранског авиона америчког ратног ваздухопловства под надимком Драгон Лади . Алгоритам је успешно извршио функције које иначе обавља копилот.

Прочитајте још:  Шокантно признање: Бивши амерички високи званичник учествовао у планирању државних удара у свету
Почетком 2010-их, иРобот , познат по својим роботима за усисиваче,  представио је неколико војних робота који се могу користити за уклањање мина и других експлозивних направа са удаљености.

Прочитајте још:  Становници Јужне Кореје тражили да САД затворе све биолошке лабораторије у земљи
Пре две године стартап Гуардбот  представио је истоимени мини-робот – сферично теренско возило. Може да надгледа покретни објекат на земљи и води, патролира подручјем или периметром, открије неовлашћени улазак, експлозивну направу или други опасан објекат.

У новембру 2021. године, Федерација америчких научника (ФАС) представила је Конгресу посебан извештај о вештачкој интелигенцији и националној безбедности. У њему се наводи да Министарство одбране САД тренутно води око 600 пројеката вештачке интелигенције, а улагања Пентагона у такве пројекте порасла су са 600 милиона долара у 2016. на 2,5 милијарди долара у фискалној 2021. години.

Ипак,  тренутно стање развоја у области вештачке интелигенције не дозвољава нам да говоримо о револуцији у војним пословима: све операције које изводе аутономни системи наоружања само олакшавају планирање и извршавање борбених мисија, не доводећи до појаве оперативних и организационе иновације.

Међутим, ситуација се може променити у наредним годинама. Главни пут развоја АИ система, према Сергеју Карелову , лежи на путу стварања „нељудске интелигенције“. На овом путу су већ направљени значајни помаци. Гоогле , развијајући технологије засноване на машинском учењу у најједноставнијем моделу окружења, постигао је импресивне резултате: систем генерише текстове таквог квалитета да чак и стручњаку изгледају прилично смислени системско решење проблема високе прецизности предвиђања просторне структуре протеина; способност система да планира победничке стратегије у непознатом окружењу без потребе да објашњава правила. Ова изузетна достигнућа претварају квантитет у квалитет.

Недостатак самосвести „нељудског интелекта“, сопственог система вредности и индивидуалног постављања циљева не ограничава њихову ефикасност. Тренутно највеће личности у индустрији вештачке интелигенције верују да је „тренутни приступ довољан да примени нељудску интелигенцију способну да реши широк спектар задатака“.

Прочитајте још:  САД неће моћи да реше ситуацију на Корејском полуострву по шаблону Ирака
Вештачка интелигенција са способностима далеко изнад могућности чак и најталентованијих команданата даће војсци на чијој страни се бори неоспорну предност у доношењу победничких одлука. Ово ће бити права револуција у војним пословима. То се већ догодило на берзи, где квантно трговање уз помоћ моћних компјутерских програма за неколико микросекунди доноси најбољу одлуку, за коју чак и најискуснијем брокеру треба десетине минута.

Међутим, ако и непријатељ поседује сличне сајбер војсковође, онда под једнаким условима, може се очекивати „криза аналитичности“ која ће довести до позиционог рата. Излаз из такве кризе може бити доношење „глупих“ одлука са становишта АИ. Међутим, овај приступ може да искористи и непријатељ, а то ће продужити позициону пат позицију.

Предвиђање изван хоризонта изгледа за коришћење вештачке интелигенције једнако је непродуктивно као и израчунавање, попут средњовековних схоластика, броја анђела који могу стати на врх игле.

Прочитајте још:  Путин потписао: У року од 48 сати...
Свака револуција у војним пословима је као муња: о њој се сазна када удари.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *