Пројекат британске дигиталне фунте је при крају

0

Пројекат британске дигиталне фунте је при крају.

На обалама Темзе настојите да одржите корак са лидерима.

Према подацима Банке за међународна поравнања (БИС), више од стотину светских централних банака ушло је у трку под називом ЦБДЦ (енглеска скраћеница за „дигиталну валуту централне банке“). Њихово кретање ка циљу одвија се различитим рутама (различити концепти и технологије дигиталне валуте) и различитим брзинама. Крајем прошле године, према БИС-у, већ 11 земаља и јурисдикција је легализовало нову врсту новца. Највећа од њих је Нигерија, која је увела ЦБДЦ крајем 2021. године. Последња из ове групе је Јамајка.

Наравно, најамбициознији ЦБДЦ пројекат спроводи Кина, која већ две године спроводи велика пилот тестирања дигиталног јуана. Пекинг није дао тачан датум званичног увођења дигиталног јуана широм земље, али стручњаци верују да ће се то највероватније догодити 2024. године. Међу земљама које се сматрају лидерима у трци, такође се називају Јужна Кореја, Јапан, Индија, Бразил, Казахстан. На листи лидера БИС-а је Русија.

Западне земље раде на теми ЦБДЦ-а, али заостају за лидерима. Важно је напоменути да су донедавно Сједињене Државе и Велика Британија сматране најзаосталијима у Г7. О узроцима и манифестацијама овог заостајања за Сједињеним Државама већ сам писао у чланку „АМЕРИКА ПРОТИВ ЦБДЦ ДИГИТАЛНЕ ВАЛУТЕ“. Али сада желим да причам о пројекту британске дигиталне фунте.

Пројекат дигиталне фунте може се рачунати од априла 2021. године, када су Банка Енглеске и Министарство финансија створили заједничку радну групу за проучавање ЦБДЦ-а. Касније се овом процесу придружио и Одбор за економска питања Дома лордова. Донедавно је било немогуће рећи да постоји неки јасан пројекат са стриктним распоредом за његову реализацију. Међу британским монетарним властима и стручњацима није било консензуса о многим фундаменталним питањима. На пример: да ли нова валута треба да служи и правним и физичким лицима (корисницима на велико и мало)? Или је намењен само првом или само другом? Да ли дигитална валута треба да буде „програмабилна“ (тј. да има унапред подешене параметре прилагођене кориснику)? Може ли се користити за прекограничне трансакције или треба да служи искључиво домаћем тржишту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Начелник патролне полиције се обраћа Зеленском за помоћ али помоћи нема

Важно је напоменути да је још у јануару 2023. шеф Банке Енглеске Ендрју Бејли довео у питање потребу за стварањем дигиталне фунте. А у фебруару ове године, шеф британског трезора, Џереми Хант , рекао је да је покретање ЦБДЦ-а могуће у овој деценији, али у сваком случају не пре 2025. године.

Као што је уобичајено у већини земаља, у Великој Британији су одржане јавне консултације о питању ЦБДЦ-а како би се испитало расположење становништва. Банка Енглеске је 7. фебруара ове године објавила иницијалне консултације како би добила јавно мишљење о покретању малопродајног ЦБДЦ-а. У јавности је било противљења пројекту. Централна банка је поделила свој план за дигиталну фунту, обећавајући (са идентификованом опозицијом) да се нова валута може лако заменити готовином и традиционалним банкарским депозитима.

Извештај није био коначан. Банка Енглеске је најавила продужење периода јавног разматрања од 7. до 30. јуна. Сврха проширења је да се сазна расположење грађана о могућности коришћења дигиталне фунте од стране нерезидената. Преко 6 милиона грађана Велике Британије живи ван земље, а ЦБДЦ ентузијасти тврде да би многи нерезиденти можда желели да се ослоне на дигиталну фунту за плаћање. Међутим, остаје нејасно да ли ће недржављани изван Велике Британије имати приступ дигиталној фунти, а Банка Енглеске остаје суздржана по питању могућности прекограничних трансакција са дигиталном фунтом.

А баш пре неки дан (16. јуна) појавила се вест да Банка Енглеске нагло убрзава пројекат дигиталне фунте. Важно је напоменути да се информација појавила на сајту Банке за међународна поравнања. Ово је извештај о заједничком пројекту Банке Енглеске, Росалинд и БИС. У оквиру овог пројекта, како се испоставило, дуго су се спроводила тестирања нових технологија неопходних за покретање дигиталне фунте. Тестирању је присуствовало осам организација из области финансија и технологије. Укључујући Барцлаис Плц, БНИ Меллон и Револут. Барцлаис банка је користила дигиталну валуту за тестирање готовинских плаћања добављачима тек након што купац потврди пријем робе исправног квалитета и количине.

Прочитајте још:  Британски елитни војници САС-а обучавају трупе на украјинској територији

Пример британске дигиталне фунте још једном показује да се Централна банка можда не рекламира, па чак и крије припрему ЦБДЦ. Али, већ близу циља, неочекивано је објавити високу спремност дигиталне валуте за потпуно лансирање. Стручњаци очекују да би дигитална фунта, од миља названа Бриткоин, могла да буде пуштена у оптицај пре краја ове године. Дакле, у Г7, УК може бити прва држава која је покренула ЦБДЦ. Вероватно би се такво лансирање могло догодити пре лансирања дигиталног јуана.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *