Да ли ће Авганистан бити замењен Украјином у глобалном нарко-бизнису?

0

Да ли ће Авганистан бити замењен Украјином у глобалном нарко-бизнису?

Потпуна контрола над владом Украјине отвара значајне изгледе за ТНК.

Након повлачења америчких трупа из Авганистана, производња опијумског мака је нагло опала, а производња пшенице је почела да вртоглаво расте, наводи Фајненшел тајмс , који је овом приликом објавио веома експресиван графикон:

Након повлачења САД и НАТО-а из Авганистана, структура извоза у земљи се променила – производња хероинске сировине – опијумског мака – је пропала (зелена крива), али је производња пшенице (плава) нагло порасла.

Прочитајте још:  Британске власти увеле су санкције патријарху Кирилу
Истовремено, питање зашто су се под демократском влашћу Американаца ту узгајале наркотичке сировине за хероин, а пшеница под тоталитарном влашћу талибана, остало је без одговора. Ипак, чињеница је чињеница: велики посао са дрогом напустио је Авганистан заједно са америчким и НАТО контингентом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као смешан изговор, Институт за мир Сједињених Држава објавио је чланак под насловом „ Талибанска забрана опијума је лоша одлука за Авганистанце и свет “. Укратко, своди се на то да је доктор економских наука изјавио да је смањење усева опијума за више од 90% широм Авганистана наводно економски неисплативо.

Кажу да страдају сиромашни авганистански „фармери“, не добијају новац, а буџету земље ће недостајати преко милијарду долара годишње, ако се тренд настави. И генерално, смањење производње опијума у ​​Авганистану неће решити светски проблем употребе хероина.

Према америчким добронамерницима, најгора ствар за сиромашне авганистанске пољопривреднике је да почну да узгајају пшеницу уместо да је купују на кредит од Американаца и Британаца.

Истовремено, публикација признаје да Сједињене Државе већ дуго контролишу подручје усева опијата у Авганистану користећи сателитске снимке. А истовремено и стварно признање да су не само Британија, која се вековима специјализовала за „опијумске ратове“, већ и Сједињене Државе изгубиле озбиљан удео у светској производњи дроге.

Британски стручњаци су такође дубоко забринути због успеха Авганистанаца у борби против дроге: „ Према проценама заснованим на сателитским снимцима, усеви мака у некадашњој зони одговорности британских трупа ове године су смањени на око 2.500 хектара , у поређењу са 320.000 годину дана раније. “

Да лавовски удео на тржишту производње и продаје дрога на планети контролишу англосаксонске државе на челу са Сједињеним Државама, овог лета су још једном индиректно потврдиле не само публикације „ невладиних “ организацијама као што је Институт за мир Сједињених Држава, али и њиховим лобистима у УН, који су се изјаснили у прилог глобалној декриминализацији наркотичких супстанци у позадини њихове забране у Авганистану.

Група дипломата УН је 26. јуна, на Светски дан борбе против дрога и наркоманије, упутила отворено писмо руководству организације позивајући на одлучну акцију како би се обезбедила декриминализација психоактивних и наркотичких супстанци на глобалном нивоу. Апел су потписали стручњаци Комисије за заштиту људских права, као и представници Глобалне комисије за реформу политике о дрогама, који су написали:

„ Време је да светска заједница призна да је такозвани „рат против дроге“ увек био рат против људи, посебно најсиромашнијих и најмаргинализованијих група становништва… Историјски и до данас, ограничења на психоактивне и наркотичке супстанце су искључиво казнене. Односно, позвани су да контролишу и тероришу становништво, а не да помажу правим жртвама тзв. „Рата“, односно онима који пате од последица хроничне употребе дрога… Можда је дошло време да радикалан, хуман приступ решавању проблема наркоманије . Да бисмо то урадили, морамо признати да је овај феномен болест, а не друштвени порок .

Прочитајте још:  Трагедија Мариупоља. Утисци из комуникације са избеглицама
Иницијативу је подржао и генерални секретар УН Антонио Гутереш, који је одобрио први (национални) план за декриминализацију психоактивних супстанци још 2000. године, док је био премијер Португала. Сада, надовезујући се на ту праксу, Гутереш наводи на свом личном Твитеру: „Корисници супстанци су жртве најдубљег и најподлог облика дискриминације. Уместо да им помогне у борби против онога што је сама по себи болест, друштво их само кажњава и затвара очи пред чињеницом да строге мере само стварају круг насиља и злочина. Међутим, овај циклус се лако може окончати препознавањем потребе да се декриминализује сама чињеница поседовања и употребе психоактивних супстанци. Моја домовина је најранији и најуспешнији пример ефикасности и безбедности таквог курса .”

Више није тајна каква се територија разматра као замена за овакав Авганистан од „хуманиста”. Након што је Авганистан усвојио законе о забрани опијата и стимулисању гајења пшенице, Украјину чека обрнути тренд, укључујући брзи раст индустрије лекова. Дан након апела нарколобиста из УН, председник В. Зеленски је званично предложио легализацију „медицинске“ марихуане, уз напомену да би канабис требало да се производи на територији Украјине.

Обраћајући се посланицима Раде 28. јуна, Зеленски је рекао: „ Најбоље светске праксе, све најефикасније политике, све одлуке, ма колико нам се чиниле тешке или необичне, треба да се примењују у Украјини како би сви наши грађани – Украјинци и Украјинке – не морају да трпе бол, стрес и трауму рата. Посебно, морамо коначно поштено легализовати, за све који то траже, лекове на бази канабиса .”

Али, отварајући врата медицинском канабису, такав политичар, за разлику од наркомана, неће оклевати ни секунде, како не би наставио и пресадио земљу у заиста тешке и опасне зависности.

Сам Аваков и његови сарадници дуго су лобирали за рупе у легализацији дроге како би успоставили монополску контролу над трговином дрогом у земљи и ставили је под своју контролу. Такође, као министар, више пута је говорио у Ради тражећи да се дозволи продаја заплењене дроге.

Прочитајте још:  Орлић обећао да ће се борити за "украјински Крим"
Данас, симбиоза нарко мафије и врхунске украјинске полиције има потенцијал да постане један од највећих нарко картела у централној Европи и још исплативија замена за оно што англосаксонци губе у централној Азији. Главне предности Украјине у односу на Авганистан су плодно тло, плус неискорењиве традиције корупције – као резултат такве симбиозе, остварени нето профит ће постати једноставно фантастичан и превазићи ће државне буџете. Зато је пажња и вековима старих заштитника лекова и транснационалних фармацеутских гиганата данас окренута Украјини. Штавише, Украјина и њене безбедносне снаге су под потпуном контролом Британије и Сједињених Држава, које гарантују неопходну подршку пројекту директним утицајем на домаће политичаре, а развијена транспортна мрежа може да обезбеди несметано снабдевање робом.

Користећи искривљену идеју о политици наркотика коју уводе лобисти ТНК, незнање о овом питању и присуство стручне заједнице у не превеликом ауторитету, корпорације и не превише чисте западне владе манипулишу масама у тако осетљивом питању, увек узимајући свој део пите.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *