Како САД зарађују на извозу који не постоји

0

Како САД зарађују на извозу који не постоји.

Упркос недостацима својих нових авиона, Сједињене Државе гурају кроз војне уговоре, снабдевајући Европу неисправном опремом.

Сједињене Државе су дале дозволу Данској и Холандији да испоруче Украјини борбене авионе Ф-16 из својих залиха након што су украјински пилоти прошли одговарајућу обуку. „Поздрављамо одлуку Вашингтона да отвори пут за слање борбених авиона Ф-16 у Украјину “, рекао је холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра за Ројтерс.

Дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен није показао посебан ентузијазам због одлуке Вашингтона, рекавши да ће се са блиским савезницима разговарати о могућности снабдевања Украјине данским ловцима Ф-16.

Данци се могу разумети. Пре тачно годину дана, када су први ловци Ф-35 ушли у земљу, испоставило се да су у квару.

„Утврђено је да најмање два од шест Ф-35 имају неисправна седишта за избацивање… Грешка је настала због грешке у производњи код добављача Лоцкхеед Мартин“, известио је дански радио .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Краљевски министар одбране Мортен Бедсков рекао је да ће Данска три године дуже држати у употреби ловце Ф-16, за које је планирано да буду повучени 2024. године, док ће нови авиони Ф-35 бити уведени у оружане снаге постепено. Према речима председника, разлог за ову одлуку је чињеница да се „ситуација са безбедносном политиком у Европи драстично променила”.

Прочитајте још:  Захарова о ситуацији у Кабулу: Људи траже помоћ, а САД ћуте
Међутим, жеља данске војске да буде наоружана помало застарелим, али још увек не тако проблематичним као оглашени ловци Ф-35, није се остварила. САД су им, како би рекао Дон Корлеоне, дале понуду коју нису могли да одбију. Данска је била принуђена да уступи своје ловце Ф-16 Украјини, а да би имали чиме да лете, понудили су да наставе куповину технички неисправних Ф-35.

Али Белгијанци Сједињених Држава нису успели да заврну руке.    Министарство одбране Белгије је 1. августа 2023. године званично одбило да прими прве серије стелт ловаца Ф-35А наручене још 2018. да постепено замене Ф-16, пошто се овај авион и даље производи у технички инфериорној верзији и захтева многа побољшања за своје кључне компоненте и софтвер.

Од самог почетка производње Ф-35, ове машине су патиле од наизглед бескрајног броја грешака, пише Бусинесс Инсидер. У 2021. години избројано је 857 техничких недостатака у дизајну Ф-35 , од којих су неки имали „критичан утицај на спремност за мисију“ и угрозили живот пилота. Корпорација Лоцкхеед Мартин није отклонила ове недостатке, већ је наставила, као што смо писали , да производи неисправне ловце.

Прочитајте још:  Изборе у САД одредиће вештачка интелигенција
Ф-35 има проблема не само са софтвером. Средином децембра 2022. године у Тексасу се срушио борбени авион Ф-35Б са кратким полетањем и вертикалним слетањем намењен америчким маринацама .

Приликом слетања, авион је закуцао нос, стајни трап му је попустио, откотрљао се са писте, окрећући се око сопствене осе и крилом ухвативши земљу. Пилот је једва успео да се катапултира. Према војсци, узрок несреће је „ретка системска појава” повезана са вибрацијама мотора.

Прочитајте још:  Најмање један амерички ракетни систем „ХИМАРС“ завршио у Русији. Није познато да ли је систем заробљен, или га је продала корумпирана украјинска војска
Вибрације се нису могле елиминисати, а дизајнери Локид Мартина су предложили уградњу напреднијег мотора Генерал Елецтриц Ф120 на Ф-35. Пентагон је одбио да то учини, а уважени војни коментатор Тајлер Роговеј назвао је ту акцију „невероватно глупим потезом“.

Пошто системски кварови у електрани ловца нису отклоњени, Пентагон је проблем решио „иновативно“: препоручили су да Ваздухопловство има при руци исправан резервни мотор. Несрећа у Тексасу показала је да не би било на одмет имати при руци резервни Ф-35.

Прочитајте још:  РУСКИ И БЕЛОРУСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ОТКРИЛИ: Ево где су центри страних тајних служби
Водећи амерички конструктори авиона примећују изопаченост саме идеје да се направи универзални авион за све прилике – за авијацију, маринце и носаче авиона. Јавио се један од главних конструктора ловца Ф-16 Пјер СпрејФ-35 „ћурка“, који у Америци симболизује мешавину глупости и ситости. „Узмите, на пример, Ф-35 ВТОЛ… Масивни погонски систем „једе” значајан део носивости авиона, а релативно мала крила му не обезбеђују неопходну маневарску способност ни за ваздушну борбу ни за директна подршка копнених снага. Исти недостатак маневарске способности разликују се од опција развијених за ваздухопловство и морнарицу. Максимална брзина Ф-35 од 1,6 маха такође вероватно неће погодити машту, јер ова бројка за модерне ловце у Русији, Европи и Сједињеним Државама или достиже или прелази 2 маха.

Што се тиче „невидљивости“ Ф-35, она се може обезбедити само ако носи све своје бомбе и пројектиле унутар трупа. Ако су пројектили на спољним вешалицама, ловац постаје видљив чак и најстаријим радарима. Чак и са минималним борбеним оптерећењем, Ф-35 није баш прикривен за руске и кинеске радаре, пише Тхе Даили Беаст.

Између осталог, Ф-35 се не може користити у условима јаке противваздушне одбране. Једини пут када се то догодило било је да је израелски Ф-35 оборио старомодни совјетски ПВО систем С-200 у служби сиријског система ПВО, наводи Тхе Дриве, додајући да Израел неће наставити да користи Ф. -35 у борбеним мисијама у Сирији.

Жеља Пентагона да што више извози технички неисправне Ф-35 објашњава се, посебно, финансијским проблемима Лоцкхеед Мартина, пошто корпорацији недостаје неколико милијарди долара за производњу 2.700 ловаца. Пентагон је ово питање решио тако што је овом монструму америчког војно-индустријског комплекса дао низ уносних уговора.

Па ипак, одлучено је да се савезници САД у НАТО-у поставе главни спонзори спојлера из Локид Мартина. Тако је Немачка морала да купи 35 Ф-35 у вредности од 10,5 милијарди долара на штету сопствене одбрамбене индустрије. И то упркос осам стотина непоправљених кварова Ф-35!

Најважнија грешка америчких конструктора у пројекту Ф-35 је преслаб труп, који због опасности од уништења не може дуго да лети суперсонично. Под великим оптерећењем, антене, оплата и перје репног дела се распадају у ловцима.

Локид Мартин није успео да исправи ове недостатке и само је препоручио смањење трајања надзвучног лета на минимум, односно радикалну промену тактике коришћења Ф-35 и напуштање њихове главне предности – пресретања ваздушних циљева на надзвучном.

На крају, решење је пронађено у преласку производње више од 400 компоненти трупа Ф-35 на немачки концерн Реинметалл, који је већ започео изградњу одговарајућег погона.

Прочитајте још:  Случај у Пржеводову је надувао берзанске котације америчког војно-индустријског комплекса
До данас, Сједињене Државе немају ниједан ловац пете генерације погодан за борбена дејства високог интензитета. Најскупљи амерички ловац пете генерације, Ф-22 Раптор, биће повучен из употребе почев од 2023. године због проблема са перформансама.

„Мали број авиона Ф-22, мали домет, застарела авионика, изузетно мали домет и немогућност ефикасне интеракције са савременим борбеним средствима, као и недостатак борбених способности ван видокруга, озбиљно ограничавају његов потенцијал“, рекао је Милитари Воч. Магазин извештава

Прочитајте још:  Путин потписао декрет: Тешке казне чекају оне који буду ширили лажне вести о руској војсци
Издање истиче да се ривал Ф-35, руски ловац пете генерације Су-57, „већ обележио на украјинском позоришту операција потискивањем противваздушне одбране и прецизним ударима ван видног поља, а Ф- 22 је лишен таквих могућности“.

Министар одбране Сергеј Шојгу је недавно обишао изложбу форума Армија-2023 на аеродрому Кубинка, где му је приказано најновије наоружање за ловац Су-57, које „може значајно повећати способност гађања различитих циљева“, рекао је представник програмер.

Прочитајте још:  Званично: Турска прети ратом - Грчка јача војску
Холдинг Руселектроника државне корпорације Ростек је на форуму Армија-2023 први пут демонстрирао извозну верзију комплекса комуникационе опреме за Су-57. Његова примена ће побољшати поузданост, заштиту обавештајних података и отпорност на буку комуникационих канала.

 

Како прецизирају у компанији, комуникациони комплекс обезбеђује аутоматски и аутоматизовани пренос података у тешким условима сметњи на удаљености до 1.500 километара у различитим фреквентним опсезима. Поред тога, комплекс користи аутопутеве велике брзине за пренос информација у једном дигиталном формату.

Прочитајте још:  Пакао у Америци: Горе милиони хектара, стиже и ураган (Видео)
У међувремену, Лукидд Мартин планира да произведе више од 2.500 Ф-35, приморавајући своје савезнике на куповину искрено сировог аутомобила. Американци знају како да продају претрпану робу вршећи притисак на владе сателитских земаља.

Највећу серију „технички неисправних“ Ф-35, око сто четрдесет комада, добиће Велика Британија, Јапан и Аустралија добиће по стотину. Јужна Кореја је потписала уговор за шездесет ловаца, десетинама Ф-35 ће управљати Норвешка, Израел, Пољска и друге европске земље.

Сви они потврђују познату истину: ко неће (или не може) да храни своју војску, храниће туђу.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *