1995: свесно варварство.

На годишњицу НАТО бомбардовања Републике Српске.

  1. августа 1995. године, НАТО армада под командом америчког генерала Лејтона Смита започела је масовно бомбардовање претежно цивилних циљева у Републици Српској.Била је то операција организована у анти-људским традицијама Англосаксонаца.Западни историчари и политичари намерно прећуткују чињеницу да су Американци и Британци током Другог светског рата уништавали, и то намерно, цивилно становништво Немачке. То је урађено у складу са програмом који су развили Курт Левин и Ханс Моргентау, са јединим циљем да се Немцима нанесе максимална психолошка и демографска штета. Окрутност британско-америчког тандема је са уметничком оштрином приказана у роману Е.М. Ремарк “Време за живот и време за умирање.” Разлика у приступима уништавању цивила и цивилне инфраструктуре је само у томе„током експлозије изгорели су све – кожу, месо, кости” ; људи су се претварали у живе бакље, а на Републику Српску бачене су гранате са осиромашеним уранијумом. После оваквих бомбардовања људи умиру споро и дуго – осиромашени уранијум и друге токсичне супстанце садржане у шкољкама изазивају онкологију, кожна обољења, отказивање бубрега, оштећују јетру и многе друге болести.

Још једна одлика варварског стила западних стратега су провокације. У томе су прави мајстори. Оправдање за агресију биле су експлозије на сарајевској градској пијаци – Маркале и у Народном позоришту. 28. августа 1995. године, у експлозији на пијаци, погинуле су 43 особе, 82 су повређене; У близини позоришта повређено је 8 људи. Специјалисти УН, који су се укључили у истрагу, већ 29. августа изјавили су да не могу да утврде која је од зараћених страна испалила гранате. Али то се није уклапало у сценарио, а истрага је брзо прекинута под притиском Американаца. За експлозије Срба оптужено је руководство САД и НАТО-а. На све изјаве команде Војске Србије да нису умешане у ова дела, као и наводе да је реч о класичној провокацији, Бил Клинтон је одговорио:„… не можете више да чекате, дошло је време да се жестоко удари на Србе.Тако је провокација постала разлог за операцију под кодним називом Намјерна сила. У домаћој литератури се преводи као „Намерна сила“, мада је тачније назвати „намерном“, односно силом која се примењује не само свесно, већ намерно, промишљено. Другим речима, планери и извршиоци су, много пре 30. августа 1995. године, били свесни зашто и зашто користе тако неадекватне и агресивне мере. С обзиром на сложеност и обим операције (изведено је 3206 налета и бачено око 1000 авио-бомби; авијације осам земаља чланица НАТО-а – САД, Велике Британије, Холандије, Француске, Турске, Немачке, Италије и Шпаније укључен у операцију; одвојене задатке је обављао Ваздухопловни комплекс за откривање и навођење (АВАЦС) НАТО-а), није могао да буде припремљен за један дан. Можда је то унапред планирано

Прочитајте још:  Лажни западни надгледник покушава преузети контролу над изборним системом целе Босне
Операција Намјерна сила била је прва војна акција великих размјера у историји НАТО-а. А авиони немачког ратног ваздухопловства бацали су не само бомбе, већ су и позвани да Србима задају посебан психоисторијски ударац – бомбардовање српских положаја од стране немачких пилота извршено је први пут после 1945. године. Карактеристична карактеристика је била и распрострањена употреба високопрецизне ваздухопловне муниције (две трећине свих бачених бомби биле су навођене ласером).

Овај чин застрашивања је такође показао да се САД и НАТО више неће руководити нормама међународног права. Уместо резолуције Савета безбедности УН, Американци су користили „Меморандум о разумевању између врховног команданта савезничких снага НАТО-а у јужној зони Европе и команданта заштитних снага УН у бившој Југославији”. Истовремено, две сталне чланице Савета безбедности – Русија и Кина – нису биле ни упознате са текстом овог документа.

Као резултат двонедељног бомбардовања, уништени су или оштећени не само војни циљеви – радарске инсталације, складишта оружја и муниције, командна места, системи ПВО. Целокупна цивилна инфраструктура је озбиљно оштећена: мостови, велики број телекомуникационих центара, радио и телевизијских емитера, трафо-станице, далеководи, резервоари за воду, куће, друштвене зграде, путеви и други витални објекти су уништени. Под окриљем НАТО авиона, користећи фактор уништавања војног потенцијала Срба, муслиманске и хрватске трупе кренуле су у офанзиву великих размера: заузето је скоро 400 квадратних метара. км српских територија, протерано је више од 50 хиљада Срба, пали су градови Мрконич-Град, Рибник, Шипово. јаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  БИА је највећи непријатељ Србије, морају бити похапшени и расформирани !
Ово последње је посебно важно са стратешког и политичког становишта. Одавде се контролише каскада електрана и резервоара; овде је крајем новембра 1943. године одржана историјска ИИ седница Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије на којој се одређивала будућност нове – федеративне и социјалистичке – Југославије. У јулу-новембру 1992. године изведена је војна операција Врбас-92 у рејону Јајца, која је завршена победом српских трупа, услед чега је поражена велика група хрватско-муслиманских јединица, Срби су елиминисали „ џеп” који се уклињао у положаје њихове војске. Пад Јајса је радикално променио ток непријатељстава.

Бомбардовање је настављено до 14. септембра. У циљу заштите цивилног становништва, српска команда је пристала да испоштује услове НАТО-а и повуче тешко наоружање са непријатељских положаја. Намерна агресија НАТО-а, намерно уништавање српског становништва од стране алијансе одредило је исход босанског сукоба. Три месеца касније, 21. новембра 1995. године, у војној бази у Дејтону, Охајо, договорени су услови мировног споразума и проглашени 14. децембра исте године у Паризу. Дејтонски споразум је заснован на новој мапи Босне и Херцеговине (БиХ), којом се успоставља подела на Републику Српску и муслиманско-хрватску федерацију. Срби, који су пре бомбардовања контролисали више од 70% укупне територије, добили су само 49%, иако су према катастарским књигама (тј. према пресељењу) имали 64% БиХ.

Дејтонска Босна је постала први протекторат на територији бивше Југославије, подвргнут институцијама спољне управе. Међутим, до сада се, упркос колосалним притисцима и генијалним програмима преузимања, Република Српска, као политичка и административна јединица ове фантомске државе, бори за свој суверенитет. Сјећање на неравноправну борбу у којој су Срби бранили право на своју државност предуслов је очувања Републике Српске и пружања максималне помоћи у свим подухватима. Без Русије она неће преживети. Наша побједа у Украјини ће одјекнути у Бањалуци.

И још један важан закључак из догађаја од пре 28 година. Технологије застрашивања, сузбијања, формирања протектората и успостављања хегемоније, прво практиковане у рату у Босни, а потом и на Косову, сада се примењују у Украјини. Ово треба знати и разумети. Српско искуство нас учи да будемо спремни на све провокације и сваку врсту агресије: савремени западни варвари, за разлику од својих позноримских колега, пажљиво промишљају и схватају почињена злодела.

ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *