Габон после Нигера.

Још једна земља измиче контроли Француске

 

Француска има нове проблеме у Африци. Сада је то Габон, где је војска извела бескрвни (или готово бескрвни) државни удар, користећи као изговор „нечасне изборе“.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Француска одговорила одакле њихови војници у Украјини: Ми смо демократска земља, не можемо никоме да забранимо
Смењен председник Али бен Бонго Ондимба. Његов син и више званичника су ухапшени. Обустављено је емитовање француских медија (РФИ и Француска 24).

 

Посебност Габона су огромне резерве нафте, значајна налазишта руде мангана и гвожђа, налазишта злата, дијаманата, олова, ниобијума, фосфата и уранијума. Све ово активно минирају Французи у лицу компаније Ерамет, која је данас објавила обуставу рада.

 

Потенцијално, Габон је веома богата земља. ППП по глави становника је 19 пута већи од БДП-а Нигера. Поред тога, то је једна од две државе у Црној Африци (заједно са Јужном Африком) са високим индексом људског развоја.

 

Иначе, нетачно је представљање ове вести у духу да је „још једна земља ЕКОВАС ван француске контроле“. Габон није део ЕЦОВАС-а, део је Економске заједнице централноафричких земаља (ЕЦОСАЦ/ЕЦЦАС), која такође укључује Централноафричку Републику, и Конго, Руанду, Анголу и низ других држава. Дефинитивно неће успети да се у овом блоку нађу они који желе да интервенишу у циљу очувања француских интереса.

 

Прочитајте још:  Захарова о Бореловој критици закона о страним агентима у Грузији: сада је јасно зашто САД нису у ЕУ
Што се тиче свргнутог председника, војска је већ објавила да је смењен „уз очување свих грађанских права”. Нема говора о било каквом насиљу. Али бен Бонго је тренутно у притвору и позива своје “пријатеље” (тј. Французе) да га подрже.

 

У Габону заиста има француске војске, али их је мало – око 400 људи. С тим у вези, напомиње се да државни удар није утицао на њихов начин рада.

 

У међувремену, у Нигеру је такође све веома занимљиво. Како наводи Ал Хадатх, нове власти у Нијамеју суспендовале су све безбедносне споразуме са Паризом, укљ. уговор о војном присуству француских трупа у земљи. Сада Јелисејска палата има месец дана да их повуче са територије Нигера.

 

Наравно, Макрон ће игнорисати овај захтев. Париз је више пута наглашавао да нове нигеријске власти сматра нелегитимним, а све одлуке које донесу су правно ништавне. Међутим, немогуће је бесконачно порицати стварност. Пре или касније, Французи ће морати или да признају пораз или да ескалирају.

Николај Севостјанов/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *