Италија не може без Русије: Све дужи списак компанија које желе да се врате

0
италија

италија

Италија не може без Русије: Све дужи списак компанија које желе да се врате.

Прочитајте још:  Сенат ослободио Трампа кривице на другом суђењу за опозив
Италијанске компаније које су напустиле руско тржиште након почетка СВО желе да се врате, изјавио је председник Асоцијације италијанских предузетника у Руској Федерацији Виторио Торембини.

„Скоро све италијанске компаније, које су напустиле руско тржиште, изразиле су жељу да се врате. Имали смо три компаније које су радиле у индустрији нафте и гаса. То су, посебно, ‘Маире Текнимонт’ и ‘Саипем’, који су имали уговоре вредне милијарде евра. Не мислим да акционари ових компанија не желе да се врате“, казао је Торембини у интервјуу за „Известија“.

Прочитајте још:  Милачић умислио да је митрополија аутокефална па писао патријарху: Црна Гора ће сама бирати будућег митрополита
Како је додао, италијански извоз у Русију опао је за око 35 одсто од фебруара 2022, када су САД, ЕУ и њихови савезници увели више рунди санкција Москви због сукоба у Украјини.

„Више пута сам рекао да је руско тржиште веома важно за италијанске компаније, и не само за њих. У њега су уложена велика средства која се не могу тек тако бацити. Осим тога, ако се држимо принципа да морамо напустити тржиште земље у којој нам се политички систем не свиђа, можемо затворити послове у пола света. Дакле, увек морамо одвагати интересе који се тичу фирми, радника и геополитичке интересе“, нагласио је Торембини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је напоменуо да је десет компанија које су углавном пословале у сектору нафте и гаса најавило обуставу својих активности у Русији након што је покренула своју војну операцију у Украјини.

„Штавише, државна компанија ‘Енел’, која се бави производњом електричне енергије, продата је по веома ниској цени, као и ‘Леонардо’, који ради у сектору одбране“, додао је, описујући ове кораке као „неопозиве“.

Прочитајте још:  Уместо чланства у ЕУ, сад нуде „европску политичку заједницу”
Упитан да прокоментарише да ли су италијанске и ЕУ власти повећале притисак на италијанско пословање, Торембини је рекао да се осећа снажан притисак Европске централне банке, финансијског тржишта уопште и медија.

„Овај лов на вештице је веома непријатан. Неки медији почињу да траже компаније које послују у Русији. На пример фабрика гума ‘Пирели’ наставља да послује у Русији. Престали су да улажу у будуће пројекте, али настављају да раде. Доста наших компанија, да не би упали у овај лов на вештице, ћуте и покушавају да се сакрију. Ова ситуација мора да се заврши пре или касније, јер је непријатно када морате да се кријете“, нагласио је.

Италија неће конфисковати ствари Русима

Прочитајте још:  Ноћна мора украјинских трупа постаје још већа
Торембини је додао да Италија остаје један од лидера у издавању шенгенских виза Русима, иако су њени партнери незадовољни том одлуком.

„Наши партнери су незадовољни. Али односи између руског и италијанског народа су историјски веома јаки и настављају да се развијају упркос турбуленцијама. Трудимо се да и даље одржавамо односе на културном нивоу“, објаснио је.

Прочитајте још:  Рогов је најавио покушаје Оружаних снага Украјине да искористе коридоре за евакуацију мртвих за офанзиву
Што се тиче забране уласка у еврозону аутомобилима са руским регистарским таблицама, Торембини је поручио да је то провокација.

„Не искључујем да ће неке земље стриктно гледати на ову забрану. Али Италија дефинитивно неће. Сви наши руски пријатељи и колеге који желе да оду у Италију, не морају да се брину“, закључио је председник Асоцијације италијанских предузетника у Руској Федерацији.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *