“ДЕ ФАКТО” ПРИЗНАЊЕ КОСОВА?! Шта је то и зашто га стално спомиње Урсула фон дер Лајен?

0
лајен

Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA (Focke Strangmann))

“ДЕ ФАКТО” ПРИЗНАЊЕ КОСОВА?! Шта је то и зашто га стално спомиње Урсула фон дер Лајен?

Ту формулацију су пре ње изнели само лидери Немачке, Француске и Италијанске у свом заједничком саопштењу.

Прочитајте још:  Накнада за посланичку листу: И Ристовски добио националну пензију
Професор међународног права на Универзитету у Редингу Марко Милановић истиче да не знамо шта то тачно значи и да ли Брисел од председника Александра Вучића сада тражи нешто више од онога што је у споразумима који су до сада постигнути.

Милановић каже да би де фацто признање могло да буде правно обавезујући свеобухватни споразум, што је у ствари међународни уговор који би морао да буде ратификован у парламентима Србије и Косова.

„То би било де фацто признање и послало би јасан сигнал другим државама да се Србија одрекла Косова у сваком реалном смислу, само није у номиналном“, објаснио је професор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, он истиче да му се чини нереалним да Вучић и Аљбин Курти у кратком или средњем року могу да склопе такав споразум.

Професор међународног права објашњава да је Фон дер Лајен изнела и ултиматум и понуду у исто време. С једне стране је понуда да се уђе у ЕУ, али ако то желимо морамо да урадимо оно што се од нас тражи.

Међутим, велико је питање шта се тачно од нас тражи, додаје професор.

Он објашњава да „де фацто“ признање нема јасно одређено значење у међународном праву и међународним односима.

Каже да то понекад може да значи само успостављање неке врсте дипломатских или квази дипломатских односа, односно отварање мисија које неће бити на нивоу амбасаде.

Прочитајте још:  Продужен притвор Горану и Стефану Џонићу
Напомиње да Охридски споразум налаже да Косово и Србија успоставе сталне мисије на територији сваке од земаља, али да то не подразумева прећутно признање – а то је стална дипломатска мисија на нивоу амбасаде.

Говорећи о наводима да у свим претходним споразумима постоје одредбе које су повод за тумачења да је Србија већ „де фацто“ признала Косово, гост „Иза вести“ указује да се о томе не би сто пута разговарало да је тако.

„Да ли је србија недвосмислено рекла да Косово сматра сувереном државом – није. Они што Косову треба је јасан сигнал да Србија више не полаже велико право на сувереност и да то отвара пут да Косово успотавља дипломатске односе са државама које га не признају и да отвара пут ка чланству у УН. Овај споразум то не садржи, да садржи већ би га разне држав признале“, објашњава професор Милановић.

„Ако је све што од њега траже да Србија отвори дипломатску мисију у Приштини, која се неће звати абамасада, Вучић то може да испоручи. Већ постоји канцеларија за везу. Друга ствар је да престане да прича о Уједињеним нацијама. Али то није довољно за Косово. Не може да уђе у УН без одлуке Савета безбедности, а ту седе Русија и Кина“, подсетио је професор.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *