Данас се обележава Дан примирја у Првом светском рату

0
примирја

Српски војници воде рањеног друга у превијалиште (Фотодокументација „Политике”)

У свету се данас обележава Дан примирја у Првом светском рату, а централна државна церемонија у Србији биће одржана код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу.

Централну церемонију полагања венаца и одавања почасти предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић.

Венце ће положити и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора, наводи Танјуг.

Истог дана, церемонија полагања венаца биће одржана и на Француском гробљу код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом Светском рату, као и на гробљу Комонвелта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Церемонију полагања венаца на гробљу палих бораца Комонвелта ће организовати Амбасада Канаде у Београду.

У њиховом саопштењу се подсећа да сваке године 11. новембра Канађани, Аустријанци, Британци и остали чланови земаља Комонвелта обележавају Дан примирја и на тај начин одају почаст онима који су се борили и дали животе за своју земљу у Првом светском рату, Другом светском рату и Кореанском рату,

Амбасада наводи и да се на Дан примирја носи цвет мака, као подсетник на крваво-црвени цвет који још увек расте на местима битака у Француској и Белгији.

Данас ће бити положени венци и код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату, а у церемонији ће учествовати амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, најављено је из амбасаде Русије.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат.

Прочитајте још:  Хрватска на сивој листи земаља за прање новца

Примирјем потписаним пре 105 година, у Француској, обустављене су борбе у Првом светском рату између земаља Антанте и Немачке, а Даном примирја у свету се обележава и завршетак најразорнијег рата који је историја до тада забележила.

Немачком пристанку на примирје, чиме је рат окончан, односно борбе обустављене, претходиле су капитулације немачких савезника, Бугарске, Турске, Аустроугарске.

Примирје је затим обнављано до коначног закључења мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Последице рата, узимајући у обзир величину земље и бројност популације, биле су најтрагичније по Србију, а процењује се да је страдало више од 1, 24 милиона људи односно 28 процената популације из 1914. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *