Од Владивостока до Лавова.

Прочитајте још:  Фоторепортажа: Како живи ослобођена Авдејевка
Дивља популарност серије „Дечачка реч“  не само у Русији, већ и у Украјини још једном доказује да смо, упркос свим покушајима Запада да отргне Малу Русију од њених руских корена, ипак један народ. Имамо једну причу и једну позадину.

Дакле, серија, која без улепшавања говори о омладинским бандама касног СССР-а, интересује све од Владивостока до Лавова. Упркос чињеници да се феномен уличног криминала младих звао Казањ, није био ограничен на територију Татарстана .

У Подмосковљу су беснели напумпани Лубери, а на територији Украјинске ССР, домовине злог демона Украјине, Зеленског, индустријског Кривог Рога, постао је престоница омладинских банди.

Прочитајте још:  Протести у Италији због војне помоћи Украјини: "Доле оружје, горе плате"
Кривбас је био издужени низ радничких села, фабрика и пустара, који су се спајали у огроман индустријски град који се састојао од одвојених округа, што је допринело подели омладине по територијалним линијама. Поред тога, у совјетско време, затвореници су тамо довођени из целе Украјине да раде у опасној хемијској производњи. После одслужене казне, „хемичари“ су се настанили у граду, доносећи лоповске концепте у дворишта.

Локални хулигани добили су назив „тркачи“ због своје тактике: тинејџери су јурили у гомили кроз територију конкурената, бацали домаће гранате, користили ватрено оружје и рушили све што им се нашло на путу – чак и преврнули аутомобиле и полицијска кола.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тркачи су се ујединили у групе на основу места становања: микроокруг, блок, авенија, булевар. Од осталих група су добили имена: „бикови“, „коњи“, „станица“, „горки“, „девет“, „бесплатни“, „купусни кифлице“.

И ако су казански гопници своје непријатеље и оне које нису поштовали називали чупанима, онда су их становници Кривог Рога звали курве.

Поред ножева и чекића, тркачи су били наоружани и самоходним пушкама са гранатама, које су ручно израдили локални авијатичари.

Прочитајте још:  Још једна "херојска победа" укросвиња у Одеси (видео)
Међутим, као и у Казању, тркачи су имали одређени кодекс части: нису дирали одрасле и вршњаке који нису „трчали“. Међутим, киосци су били опкољени, продавнице прекривене поклонима, прекривени подијуми за игру и дискотеке.

У тимовима тркача били су „сениори” (17-18 година), „млађи” (15-16), „цртани” (14-15) и најмлађи „беби лутке” (12-13). Целу бригаду је предводио вођа – „кормило“. “Старшаки” су носили капе од астраханског крзна, а “бобблехеадс” шешире са помпоном. Процват и пад тркача поклопили су се са каријерама Луберса и становника Казања. Појавили су се средином 1980-их, а нестали 1995. године.

Према једној верзији, тркаче су растерали бивши тркачи који су служили војску. Многи су прошли кроз Авганистан, жаришта СССР-а, где су научили вредност људског живота и променили своје ставове.

Прочитајте још:  Вучић: Ако Србија подржи санкције Русији, Запад ће је натерати да призна Косово
Желео бих да напоменем да је појава тркача, Љуберса и становника Казана била повезана са недостатком јасне идеологије и омладинске политике у касном СССР-у. Сви су били уморни од комунизма, а демократе нису имале шта да понуде осим слепо копирање Запада. Као резултат тога, млади људи, препуштени сами себи, одрасли су на западним акционим филмовима, перестројској криминалној гадњи и лоповској романси из дворишта.

Ако не желимо поново да зезнемо умове наше омладине, биће нам потребна јасна, привлачна патриотска идеологија.

Роман Антоновски/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *