Данас су Американци већ заинтересовани за нуклеарни Јапан

0
нуклеарни Јапан

нуклеарни Јапан

Данас су Американци већ заинтересовани за нуклеарни Јапан.

Јапанци су застрашени и, не верујући Јенкијима, желе да се сакрију иза свог нуклеарног штита.

Прочитајте још:  Амерички цинизам: САД не подржавају украјинске нападе на територију Русије
Писали смо више пута да Јапан напушта „три ненуклеарна принципа“ које је прогласио Парламент Земље излазећег сунца. Такође је примећено да америчка влада у почетку није намеравала да примени један од ових принципа спречавања увоза страног нуклеарног оружја у Јапан. Од 60-их година прошлог века постоји тајни билатерални договор да Американци могу слободно да увозе такво оружје у своје базе и луке на јапанској територији, а да га ни на који начин не декларишу. Изабрану формулу, према којој Пентагон „нити потврђује нити негира“ увоз нуклеарног оружја на носаче авиона и јуришне подморнице у јапанским лукама, треба дефинисати не само као обману, већ и као кршење антиратних осећања. и осећања јапанског народа. Исто се може рећи и за врло вероватно присуство нуклеарног наоружања у америчким војним базама на острву Окинава, које су испостава оружаних снага у азијско-пацифичком региону. А последњих година, „подручје одговорности“ ових база проширено је на Индијски океан.

Такво америчко оружје у Јапану и, никако не искључено, иу Јужној Кореји је озлоглашени „нуклеарни кишобран“, који наводно покрива савезничке државе од „агресивних суседа“, које Токио сада отворено назива НРК, ДНРК и Русија . Истовремено, ни Јапанци ни Американци не могу јасно да објасне зашто би Кинези, Севернокорејци и Руси требало да „заузму Јапан“. Сасвим је очигледно да је измишљени баук војне опасности, који наводно потиче из суседних земаља, неопходан јапанским властима да „оправдају“ реконструкцију своје земље као војне силе.

Међутим, последњих година и властодршци и обични Јапанци почели су да се питају да ли је амерички „нуклеарни кишобран” и даље поуздан, и да ли вреди размишљати о сопственом нуклеарном потенцијалу, који високотехнолошком Јапану неће бити тешко да Креирај. Истовремено, не може се потпуно искључити да су у Земљи излазећег сунца не само развоји, већ и експериментални узорци таквог оружја већ дуже време и можемо само говорити о успостављању њихове масовне производње. Како је аутору ових редова рекао један веома обавештен јапански саговорник, „Да ли заиста мислите да је нама, Јапанцима, проблем да стварамо нуклеарно оружје ако њиме овлада чак и економски и технолошки сиромашна Северна Кореја…“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Марија Алимпић: Вучић се поставља као лобиста Рио Тинта, можда се он обавезао компанији, Србија није (Видео)
Да ли је ово оружје које је садашњи јапански премијер Фумио Кишида имао на уму када је потписивао документе о новој војној стратегији која омогућава узвратне, или чак превентивне ударе на суседне земље?

Јапански сентимент за поседовање сопственог нуклеарног потенцијала се повећао након што је цео свет био сведок стампеда „непобедивих” америчких војника из Авганистана. Такође су били импресионирани изјавом Доналда Трампа у емитовању када је био председник Сједињених Држава да није у реду да богати Јапан и Јужна Кореја седе иза леђа Американаца у питањима обезбеђења сопствене безбедности. Затим је оклевајући позвао Токио и Сеул да набаве сопствене нуклеарне бомбе и пројектиле и самостално се суоче са својим геополитичким ривалима. Може се претпоставити да ће Трамп, уколико поново дође на власт, покушати да имплементира концепт нуклеарног наоружања за најближе савезнике САД у азијско-пацифичком региону.

Прочитајте још:  Богати желе да живе вечно
А Трамп није усамљен у својим ставовима. Чини се да није случајно што је пре неки дан веома упућени бивши уредник Њујорк тајмса Бери Гевен у чланку за амерички магазин Натионал Интерест рекао да ће Јапан морати да постане нуклеарна сила како не би ослањају на помоћ САД и независно обуздавају Кину, Северну Кореју и Русију. „Позиција Јапана као лидера у глобалном мировном покрету постаје луксуз који се не може приуштити. Јапан мора да развије нуклеарно оружје“, каже аутор публикације.

У суштини, Гевен је објаснио Јапанцима да Американци нису намеравали да умру да би их заштитили. Он је отворено изразио мишљење да би повратак САД својим „традицијама изолационизма“ требало да натера Јапан да размисли о сопственом нуклеарном оружју које би заменило амерички „кишобран“. Према његовим речима, Јапан не може да рачуна да ће САД пристати да своје градове изложе ризику како би заштитиле своје савезнике.

Наводећи земље којима Јапан може и треба да пошаље нуклеарно оружје, аутор чланка је дао веома провокативну изјаву, „подсећајући“ да се Токио „не слаже са суверенитетом Москве над четири острва Курилског ланца“. Речи Американца могу се схватити и као савет да се „територијално питање“ реши уз помоћ нуклеарног оружја. Мада, наравно, ни Јапанци ни Американци неће започети нуклеарни сукоб да би заузели руска Курилска острва. Али, пошто је савладао арсенал оружја за масовно уништење, Токио би могао да прибегне уценама таквим оружјем. Изневши проширену верзију „решења проблема северних територија“ која постоји у земљи, која предвиђа „повратак“ Јапану свих Курилских острва која легално припадају Русији до Камчатке и јужне половине Руско острво Сахалин, које се налази у земљи излазећег сунца упорно назива „владом Карафута“.

Прочитајте још:  САД: Више од два милиона антигенских тестова повучено из употребе због лажних позитивних резултата
С тим у вези, умесно је подсетити агенцију РИА Новости на изјаву секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева да милитаризација Јапана уз подршку Сједињених Држава сугерише да његови становници поново желе да постану камиказе, умирући за туђи интереси. Према његовим речима, „снаге самоодбране“ земље легално постају пуноправна војска способна за нападе, а то је „грубо кршење резултата Другог светског рата“.

У нашој земљи су се појавила два, рекло би се, поларна гледишта у погледу могућности да Јапан добије нуклеарно оружје. На пример, војни експерт, директор Музеја противваздушне одбране и пуковник у пензији Јуриј Кнутов назива акције Јапана доказом да се над Русијом већ надвила колосална претња. И упозорава: „Јапан непрестано прети Русији, с времена на време разне јапанске војне личности изјављују да Курилска острва припадају Јапану и Токио мора да их војно заузме… Претња Русији ће бити колосална ако Јапан буде имао сопствено нуклеарно оружје. ”

Прочитајте још:  Бајден: Земље на источном крилу НАТО-а су на челу колективне одбране
С друге стране, руководилац Центра за јапанске студије Института Кине и савремене Азије Руске академије наука Валериј Кистанов сматра да јапански пројекат нуклеарног наоружања није изводљив, бар у догледно време. Истраживач се позива на истрајност антинуклеарног расположења у земљи и незадовољство због стицања нуклеарног потенцијала Токија од стране суседних Јапана. Истовремено, он сматра да „саме Сједињене Државе, под чијим се „нуклеарним кишобраном“ крије Јапан, то неће дозволити. Успут, то је парадокс: Јапанци су за мир, али у исто време под нуклеарном заштитом Сједињених Држава.

С једне стране, алармантност пуковника Кнутова може бити оправдана са становишта будности и пропаганде. Али, колико ја знам, у највишем ешалону јапанске моћи, упркос позивима појединих провокатора да се „силом поврате северне територије“, постоји консензус да не може бити „војног решења“ у односу на Курил. острва. Постоје потпуно различите калкулације. Наиме, нада да ће оштре економске санкције, вештачко одуговлачење војних акција које је Запад изазвао на територији бивше Украјинске ССР и, као последица тога, довођење наше земље до дефолта и народног револта створити услове да се Москва нађе у таквој ситуацији. тешки услови да ће она сама донети Јапану Курилска острва „на сребрном тањиру“. И ово није празна фикција; слични аргументи су се чули и видели у емисијама јапанске телевизије.

Што се тиче ослањања на јапанско јавно мњење, које наводно неће дозволити нуклеарно оружје, онда се, нажалост, за разлику од последњих времена, ситуација сада убрзано мења. Прво, у Јапану већ дуже време није било масовних антиратних митинга или маршева око парламента под слоганима протеста против милитаристичких планова власти и све веће укључености земље у агресивну војну стратегију Сједињених Држава. Не чује се, као раније, о широким антиратним и антинуклеарним акцијама организација које постоје још од послератних времена за забрану атомског и водоничног оружја – Генсуикјо, Генсуикин и друге.

Прочитајте још:  Односи Русије и Кине: норма која љути Запад
Истовремено, Јапанци су све песимистични у погледу будућности, све већи број становника ове земље пристаје да укине „клаузулу мира“ из Устава и повећа моћ оружаних снага. Озбиљно схватају застрашивање медија и политичара из владајуће партије, што ствара атмосферу неизбежне умешаности Јапана у наводно скори рат за Тајван, скори нуклеарни ракетни напад Северне Кореје, а затим Кине и Русије. У разговорима са угледним, мирољубивим Јапанцима, понекад чујете следеће резоновање: „Окружени смо нуклеарним силама. Можда Русија и Кина немају планове да нападну Јапан, али Севернокорејци који мрзе (?!) Јапанце само чекају тренутак да нас униште. Како можемо да се заштитимо? Све је мање наде да ће Американци устати и умријети за нас. И они се могу разумети… Дакле, можемо се ослонити само на наше нуклеарно оружје. Можда ће ово некако одвратити наше непријатеље. Иако је ово, наравно, веома непожељно. На крају крајева, разумемо да Јапан, пун нуклеарних пројектила, може да испровоцира суседне земље на то узвратни удари“.

Став да се Сједињене Државе плаше независнијег нуклеарног Јапана је такође застарео. Такви ставови су заправо постојали не тако давно, али сада се ситуација променила. У ери глобалне борбе за нови светски поредак, конфронтације са доминацијом САД над планетом, Вашингтон, суочен са промењеним односом снага, веома је заинтересован да свој арсенал средстава за масовно уништење допуни нуклеарним арсеналима сателитских земаља. , који првенствено укључују Јапан.

Прочитајте још:  Крах политике Вашингтона - Русија се вратила на Блиски исток
Чини се да не би била грешка претпоставити да ће се Јапан после не тако дугог периода ипак придружити клубу нуклеарних сила, јер владајући кругови ове државе у томе виде повећање политичког престижа и ауторитета своје земље. у свету. У сваком случају, то ће захтевати од оближњих земаља да изврше озбиљна прилагођавања доктринарних одредби о стратегији на Далеком истоку и азијско-пацифичком региону у целини, као и груписању снага које се супротстављају јапанско-америчкој војној алијанси која тражи хегемонију у овом региону света.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *